spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalAlianţa Vestului, un magnet pentru marile oraşe

Alianţa Vestului, un magnet pentru marile oraşe

Sibiu, Alba Iulia şi Reşiţa vor să se alăture şi ele celor patru oraşe fondatoare a Alianţei Vestului: Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava a declarant pentru G4Media.ro că este vorba despre un răspuns politic faţă de Guvernul României care „vrea să circulăm pe uliţe în loc de străzi”. Acesta a adăugat că va pune la dispoziţia Alianţei toată experienţa acumulată de oraş în gestionarea fondurilor europene. „Relaţia noastră, ca municipiu, cu colegii care au format această alianţă are un trecut solid şi un viitor pe măsură. E o tradiţie a vechiului mod de lucru din Transilvania, cu faţa spre vecini şi Europa. Această sudură a unor oraşe importante din România este, dincolo de nevoia de a consolida dezvoltarea comună, răspunsul politic către un guvern care încă vrea să producem energie cu cărbuni şi să circulăm pe uliţe în loc de străzi. Îi susţin necondiţionat, iar când va fi cazul să punem umărul cu experienţa noastră în fonduri europene vom răspunde prezent. Suntem într-un dialog permanent cu Sibiul şi alte oraşe din centrul ţării şi nu cred că va trece mult până această alianţă va fi pe cât de mare, pe atât de utilă ţării şi oamenilor. Nimeni nu face asta pentru că ne credem altcumva, ci pentru că toţi ne dorim mai mult pentru România şi vrem să fim o voce care contează în Europa”, a declarat primarul Mircea Hava.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat pentru ziarul local Turnul Sfatului că Alianţa Vestului, un parteneriat între oraşele Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea prin care se doreşte atragerea fonduri europene direct de la Bruxelles, poate fi interesantă şi pentru Sibiu, mai ales în perspectiva finalizării autostrăzii A1. „Este o iniţiativă interesantă a patru primari care conduc municipii reşedinţă de judeţ situate în regiunile de dezvoltare vest şi nord-vest ale ţării. Cunosc acest proiect doar din mass media şi nu mă pot exprima doar în baza a ceea ce am urmărit la televizor. Sunt convinsă însă că este o iniţiativă constructivă, în sensul demarării unor proiecte comune pentru care iniţiatorii doresc atragerea de fonduri europene, mai ales a fondurilor  transfrontaliere”, a declarat Astrid Fodor pentru publicaţia citată.

Şi primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, a spus că oraşul pe care îl conduce va face demersuri pentru a se alătura Alianţei Vestului, deoarece această asociere este extrem de necesară pentru dezvoltarea zonei sale. Acesta a adăugat că primeşte informaţii de la oraşe mai mari şi cu mai multă experienţă precum Oradea şi Arad şi este foarte interesat să se alăture iniţiativei lor.

Obiectivele asumate de cei patru primari liberali care au format aşa-numita Alianţă a Vestului, vizează infrastructura, arată un document semnat de aceştia. Realizarea a trei autostrăzi, un tren de mare viteză care să lege oraşele conduse de cei patru, o reţea de transport public în judeţele respective, finalizarea centurilor ocolitoare sau dezvoltarea aeroporturilor.

Semnatarii, Ilie Bolojan (Oradea), Emil Boc (Cluj Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Nicolae Robu (Timişoara) solicită accesul direct la finanţări, fără a mai aştepta de fiecare dată „verde” de la Bucureşti.

Mutarea deciziei privind finanţarea ar implica şi agenţiile de dezvoltare regională dar, cel mai probabil, şi realizarea unor autorităţi regionale de management.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...