Botoșăneanca Renate Weber atacă la Curtea Constituțională și legea carantinei votată de Parlament

0

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională și legea carantinei adoptată de Parlament, contestând măsura internării obligatorii pentru 48 de ore și detașarea la ordin a personalului medical. Premierul Ludovic Orban a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că această acțiune a Renatei Weber reprezintă un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a depus, vineri, la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate a art. 8 alin. (3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și a art. 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Renate Weber contestă articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19 într-o unitate sanitară pentru 48 de ore și la detașarea personalului medical.

În sesizarea către CCR, Weber susține că măsura internării obligatorii, care are trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie „o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate”. Ea critică și faptul că, deși internarea obligatorie poate fi contestată în instanță, judecătorul poate dispune doar anularea deciziei, nu și o măsură mai puțin restrictivă.

Deja ai votat!