Guvernul Cîţu poate intra în pâine

♦ Noul Executiv al coaliţiei PNL-USR PLUS-UDMR a trecut aseară de votul Parlamentului.

0

Guvernul PNL – USR-PLUS – UDMR, condus de Florin Cîțu, a trecut aseară de votul Parlamentului. Au fost 260 de voturi pentru și 183 împotrivă. La un total de parlamentari de 455 au fost prezenți 446. Voturi pentru acordarea încrederii Guvernului au fost 260 de voturi (erau necesare 228), iar voturi contra – 186.
Guvernul Cîțu a venit ieri în fața Parlamentului pentru a primi votul de învestitură. Toţi cei 18 miniştri propuşi au primit avize pozitive în comisiile parlamentare, în urma unor audieri pe repede înainte. Plenul reunit a fost convocat la ora 15.00 pentru votul de învestire, care a fost secret, cu bile.

PNL, USR-PLUS și UDMR au împreună 244 de parlamentari, la care s-a adăugat sprijinul celor din grupul minorităților naționale, altele decât cea maghiară.

Cîţu, primit cu aplauze şi huiduieli

Înainte de sedinţa de învestitură, Florin Cîțu a fost primit cu aplauze, dar și cu huiduieli, şi a prezentat programul de guvernare. „De astăzi vă anunț pe toți că voi monitoriza obiectivele pe care ni le propunem. Mai multă muncă și mai puține declarații. Vreau să-i asigur pe pensionari și pe cei care au nevoie de ajutor că nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a spus Câţu.

Imediat după începerea şedinţei de învestire a luat cuvântul Marcel Ciolacu (PSD). „Ați pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă pentru că ne-ați pus în pericol sănătatea, viața, locurile de muncă și educația copiilor. Dar nu ați înțeles nimic. În loc să plecați acasă v-ați dat mâna pe sub masă în goana pentru ciolan. V-ați pus un premier de paie. Dle Orban-Cîțu ați venit cu o listă de interese. Ați venit doar să prăduiți cât de mult puteți. Acest guvern e deja născut mort. Știți că veți pleca foarte repede și de aici disperarea de a vă pune pe funcții în creierii nopții. PSD nu va vota un astfel de Guvern, sunteți o rușine națională”, a declarat liderul PSD.

Apoi a intervenit Ionuț Moșteanu (USR-PLUS). „România se schimbă. A venit momentul să guvernăm România. V-am forțat în ultimii patru ani să vă schimbați. Suntem singurul partid care a înregistrat de la un mandat la altul o creștere semnificativă. Suntem aici pentru că Dan Barna a stat în stradă pentru a coordona «Fără penali», suntem aici că Dan Barna ne-a ținut împreună”, a declarat acesta.

Liderul AUR, George Simion, i-a criticat pe membrii coaliţiei. „Mesajul meu de azi e pentru poporul român ca să știe: restaurantele din Parlament sunt deschise, tot sectorul HoReCa trebuie să se deschidă. Sunteți amendați dacă nu purtați masca, ei stăteau la 2 noaptea ca hienele. Popor român, e timpul să redeschidem școlile. Asta cerem noului guvern. E în joc viitorul copiilor noștri”, a declarat Simion.

După declaraţia acestuia a intervenit Varujan Pambuccian (minorități), care a declarat că minorităţile vor vota noul guvern.

Componenţa noului Guvern

Premier

– Florin Cîțu (PNL)

Vicepremieri

– Dan Barna (USR-PLUS)

– Kelemen Hunor(UDMR)

Miniştri:

PNL

– Finanțe – Alexandru Nazare

– Externe – Bogdan Aurescu

– Apărare  – Nicolae Ciucă

– Energie  – Virgil Popescu

– Interne – Lucian Bode

– Educație   – Sorin Câmpeanu

– Cultură  – Bogdan Gheorghiu

– Agricultură  – Adrian Oros

– Muncă  – Raluca Turcan

 

USR PLUS

– Justiție  – Stelian Ion

– Sănătate  – Vlad Voiculescu

– Transporturi  – Cătălin Drulă

– Fonduri Europene  – Cristian Ghinea

– Economie  – Claudiu Năsui

– Cercetare, Inovare, Digitalizare – Ciprian Teleman

UDMR

– Dezvoltare   – Cseke Attila

– Mediu  – Tanczos Barna

– Tineret și Sport   – Novák Eduárd

 

CE VREA SĂ FACĂ NOUL GUVERN

 

Pensiile vor fi majorate anual

Valoarea punctului de pensie va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie, potrivit potrivit Programului de guvernare depus ieri dimineaţa la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîţu.

„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, conform documentului, citat de Agerpres.

În Programul de guvernare se mai prevede stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie.

De asemenea, Guvernul desemnat intenţionează „evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum şi organizaţii reprezentative ale vârstnicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat)”, conform Programului de guvernare.

2% din PIB anual pentru infrastructură

Guvernul Cîțu vrea să aloce 2% din PIB în fiecare an pentru infrastructura de transport, potrivit programului de guvernare prezentat ieri. În plus, vor fi folosiți atât banii europeni, cât și fonduri rambursabile. Programul prevede eliminarea taxei de pod de la Giurgiu, precum și o listă de investiții prioritare.

Proiecte majore:

– A3, Autostrada Transilvania (cca. 155 km) – 4,2 miliarde de Lei, fără TVA; pregătirea implementării tronsonului Târgu Mureș – Brașov;

– A1, Autostrada Sibiu–Pitești:
– A0, Autostrada de centură a municipiului București (cca.100 km) – aproximativ 5 miliarde de Lei, fără TVA;

– A10, Autostrada Sebeș-Turda – lotul 2 – 550 de milioane de Lei, fără TVA (total loturile 1 și 2 – 1,9 miliarde de Lei, fără TVA);

– DX12, Drum expres Craiova–Pitești (121 km) – 3,2 miliarde de Lei, fără TVA;

– Drum expres Brăila–Galați (12 km) – 530 de milioane de Lei, fără TVA;

– Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila – 1,9 miliarde de Lei, fără TVA.

Demararea unor proiecte noi de investiții prin programul de construcție autostrăzi și drumuri expres în baza unor documentații mature și bine fundamentate, care vor stabili traseul optim și valoarea de investiție;
– Autostrada A8, Târgu Mureș – Târgu Neamț-Iași-Ungheni (aprox. 311 km) – 36 miliarde de lei;
– Autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-Suceava-Siret (421 km) – 8,2 miliarde de lei, fără TVA, conform analizei multicriteriale;
– Autostrada A13, Brașov – Bacău (160 km) – 8,8 miliarde de Lei, fără TVA;
– Autostrada A13, Sibiu – Brașov, în continuarea secțiunii Brașov-Bacău (125 km) – 7,1 miliarde de Lei, fără TVA;
– Drum expres Craiova – Pitești (loturile 3 și 4) – 1,3 miliarde de Lei, fără TVA, valoare de atribuire a contractelor;
– Drumurile expres din zona Dobrogei, a căror rentabilitate economică impune cu prioritate realizarea lor – proiecte în valoare de 11 miliarde de Lei, fără TVA (Drumuri expres Buzău-Brăila, Focșani – Brăila, Brăila – Tulcea, Constanța – Tulcea, Tișița – Albița), din care se vor finaliza Drumurile expres Buzău-Brăila și Focșani-Brăila, în valoarea de 3,2 miliarde de Lei, fără TVA;
– Drum expres Calafat – Lugoj; Reabilitarea/reparația capitală a 157 de poduri, considerate prin expertize tehnice drept necesități urgente de intervenție;
– Drum expres Sfântu Gheorghe – Ditrău, respectiv Sovata – Miercurea Ciuc.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...