Nimeni nu mai vrea să conducă România. Cum merg partidele luni la Cotroceni

PNL probabil va constata până luni că nu există o majoritate și vor merge la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis fără o nominalizare de premier, așa cum au anunțat astăzi.

Aceeași tactică o abordează și PSD. Nici ei, în ciuda faptului că scot în evidență problemele cu care se confruntă România, nu vor să guverneze în timpul crizei sanitare și în pragul iernii cu scumpiri majore la energie și carburanți. Așa că PSD a anunțat prin președintele Marcel Ciolacu că nu vor propune un premier, ci un guvern de specialiști, care să pregătească alegerile anticipate. Acest guvern ar urma să funcționeze, în viziunea PSD, maxim până în luna martie, dar fără Florin Cîțu.

Vineri, conducerea PSD a mai anunțat o schimbare. Că abia luni vor decide dacă merg sau nu la Cotroceni, la consultările convocate de președintele Iohannis.

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat, joi, la Digi24, că mandatul cu care va merge partidul său la negocieri este o formarea unei majorități cu PNL și UDMR, dar cu alt nume de premier decât Florin Cîțu. ”Dacă asta e problema, că nu există decât Florin Cîțu, noi putem face propuneri”, a declarat Cioloș.

Dar nici useriștii nu se înghesuie să conducă România.

Noi nu insistăm pentru propunerea noastră de premier, ci pentru o soluție viabilă de refacere a coaliției. Și doar în acest context, disponibilitatea noastră de a propune si premier trebuie văzută ca dorința de a contribui la o soluție. Însă înțelegem că PNL are prima opțiune de a propune premier. Evident, altul decît Cîtu, care a picat în Parlament”, a declarat Cioloș pentru G4Media.ro.

Întrebat dacă USR ia în calcul varianta de a nu se prezenta cu o propunere de premier, Cioloș a precizat: ”Vom spune că avem disponibilitatea unei nominalizări, dar în prealabil asta ar trebui să aibă în spate o majoritate. PNL rămâne mut deocamdată la sugestiile noastre de a discuta alternative. (…) Facem o propunere doar dacă asta poate ajuta la reconstituirea majoritatii cu PNL și UDMR. Nu ne e clar ce vrea PNL, dacă e strategia « totul pentru Cîtu » sau chiar vor să gasim o solutie.”

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat că discută cu Marcel Ciolacu varianta guvernului de specialiști, care să pregătească alegerile anticipate.

O variantă de premier ar fi, potrivit liderui AUR, Călin Georgescu.

Personaj promovat în special de cercurile pro-rusești din România, Georgescu a publicat în 2020 un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

UDMR a anunțat, conform G4Media că va participa la consultări, iar Kelemen Hunor a declarat că a discutat cu liderii Uniunii:  „Reacțiile oamenilor ne confirmă faptul că am lucrat bine, trebuie să rămânem la guvernare”.

Liderul UDMR n-a precizat condițiile pentru a rămâne la guvernare și în ce formulă de coaliție.

Dacă pozițiile partidelor se păstrează până luni iar negocierile politice nu vor avansa, este foarte probabil ca prima rundă de consultări la Cotroceni să se încheie fără ca cele trei mari partide să avanseze vreun nume pentru funcția de prim-ministru.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis ar urma să convoace runda a doua de consultări.

Deja ai votat!