marți, martie 19, 2024
AcasăNaționalEMA aprobă folosirea vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna încă de la vârsta...

EMA aprobă folosirea vaccinurilor anti-COVID Pfizer și Moderna încă de la vârsta de șase luni

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri seară că a aprobat utilizarea încă de la vârsta de şase luni a vaccinurilor Pfizer şi Moderna. Acestea sunt primele seruri anti-COVID-19 autorizate în UE pentru persoanele cu vârste mai mici de cinci ani, informează AFP, citată de Agerpres.

În paralel, EMA a recomandat autorizarea unui vaccin adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5, precum şi tulpina originală de SARS-CoV-2.

EMA a recomandat „utilizarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 4 ani a vaccinului Comirnaty”, produs de Pfizer, şi „utilizarea la copiii cu vârste de la 6 luni la 5 ani a vaccinului Spikevax”, produs de Moderna, a anunţat agenţia într-un comunicat. Dozele celor două vaccinuri prevăzute pentru aceste grupe de vârstă sunt mai slabe în raport cu dozele folosite pentru adulţi, au explicat specialiştii de la EMA.

La copiii din grupa de vârstă 6 luni – 4 ani, vaccinul pediatric Comirnaty poate fi administrat în schema primară de vaccinare care cuprinde trei doze. La copiii din grupa de vârstă 6 luni – 5 ani, vaccinul pediatric Moderna poate fi administrat în schema primară de vaccinare care conţine două doze.

Efecte secundare ușoare

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a ajuns la concluzia că „beneficiile aduse de Comirnaty şi Spikevax la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 4 sau 5 ani, respectiv, prevalează în faţa riscurilor”, subliniind totodată că efectele secundare sunt în general uşoare sau moderate şi că acestea se ameliorează în doar câteva zile după vaccinare.

Vaccinul adaptat al companiei Moderna care vizează subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5 a fost recomandat pentru adulţi şi pentru copiii cu vârste de peste 12 ani care au beneficiat deja de o primă vaccinare împotriva COVID-19. Un alt vaccin Moderna, care ţinteşte varianta de Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus, a fost deja autorizat de EMA încă din luna septembrie.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante până acum la nivel mondial pe întreaga durată a anului 2022, înlocuind cu rapiditate variantele precedente Alfa şi Delta. Recomandările formulate de CHMP vor fi transmise Comisiei Europene, care va adopta decizii finale, ce vor deveni aplicabile în toate statele membre din UE, a precizat EMA.

EMA a avertizat în septembrie că pandemia de COVID-19 este „încă în curs de desfăşurare” şi a cerut ţărilor din UE să demareze programe de vaccinare cu doze de rapel împotriva COVID-19 înainte de sosirea iernii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...