spot_img
duminică, mai 26, 2024
AcasăNaționalAcord doar de faţadă pe noua lege a pensiilor

Acord doar de faţadă pe noua lege a pensiilor

Liderii PSD şi PNL au convenit doar să nu se mai contrazică public pe legea cu măririle de pensii, dar nimeni nu explică concret de unde vin banii.

Discuțiile de ieri din comisia de muncă a Senatului pe noua lege a pensiilor au început cu certuri între membrii USR și PSD, privitoare la viteza cu care trece legea pensiilor. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a intrat ieri la vot în Senat, în procedură de urgenţă. PSD şi PNL au dezbătut luni în coaliţie neînţelegerile privind această lege, iar ieri legea a primit raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă din Senat, cu 18 voturi pentru, un vot împotrivă şi opt abţineri şi a plecat la vot în plen, unde coaliţia nu are nici un fel de emoţii.

Dintre cele peste 100 amendamente depuse, au fost însuşite aproximativ o treime, propuse de senatori PNL şi PSD. Amendamentele senatorilor din Opoziţie au fost respinse, unele dintre ele cu scandal. Preşedinţii Comisiilor de muncă şi de buget ale Senatului, Ion Rotaru şi, respectiv, Nicolae Neagu, au susţinut că proiectul legii pensiilor aduce „echitate”.

Scandal început luni

Scandal a fost şi luni, când liderii coaliţiei au discutat problema majorării pensiilor în 2024 şi au fost clare neînțelegerile dintre PSD și PNL privind sursele de finanțare. Premierul și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, i-a asigurat pe liderii politici că legea pensiilor este sustenabilă, argumentând că a primit avizul Comisiei Europene pe text, însă fără a menționa că executivul european nu a verificat resursele financiare. Liderul liberalilor și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost de acord cu ce a spus Ciolacu, însă prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu și secretarul general al PSD, Paul Stănescu s-au contrat, cel dintâi cerându-i ministrului finanțelor Marcel Boloș să prezinte adevărata situație.

Din informațiile Digi24, luni, la Vila Lac folosită pentru protocol, unde se iau deciziile importante în Coaliție și în țară în general, în culise, Marcel Ciolacu a început prin a prezenta întregul proiect de lege. El i-a asigurat pe liberali, care erau îngrijorați după ce au fost informați de propriul lor ministru de finanțe că nu sunt bani la buget pentru majorări, că legea este sustenabilă, primind avizul Comisiei Europene. „Vă asigur că legea pensiilor este una sustenabilă. Iar argumentul cel mai puternic este că am primit și avizul Comisie Europene pe text!”, a spus Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Ce nu spune Marcel Ciolacu este că această Comisie Europeană se uită strict dacă legea este corectă, dacă rezolvă problemele din sistem în sensul inechităților, dar nu se uită și la sursele de finanțare, iar răspunsul trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor.

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, i-a cerut ministrului liberal de finanţe să spună dacă sunt bani. „Domnule Boloș, vă rog să ne spuneți aici dacă avem sau n-avem banii necesari!”, a spus Motreanu, moment în care Paul Stănescu, secretar general PSD, a replicat: „Ce vă tot băgați în discuție? Dacă a zis președintele vostru (n.r. Nicolae Ciucă) că este de acord, ce tot insistați? La noi vorbește doar președintele partidului (n.r. Marcel Ciolacu) pe această temă”.  Dan Motreanu a replicat şi el că „Așa e la voi, la comuniști … Să îl lăsăm pe domnul Boloș să ne facă prezentarea…”.

Ar fi bani doar pentru prima majorare

„Pentru creșterea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, indicele de inflație, sunt bani. Mai avem însă nevoie de măsuri suplimentare pentru a avea toți banii pentru recalcularea pensiilor”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Liberalii au anunţat deja că nu vor mai accepta nicio taxă în plus pentru a se face rost de bani pentru pensii.

„Recalcularea nu poate exista fără combaterea evaziunii”

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, afirmă, într-o postare pe Facebook, că recalcularea pensiilor nu poate exista fără combaterea evaziunii fiscale și se întreabă dacă Guvernul Ciolacu „înțelege” că, în ceea ce privește evaziunea, „problema este la ANAF, la Marii Contribuabili, la Vămi, în Portul Constanța, confiscat administrativ de PSD, și în cârdășiile ANAF și Antifraudă cu marii jucători de pe piețele de import, distribuție, retail”.

Potrivit lui Motreanu, Guvernul Ciolacu trebuie să înceapă în mod real lupta cu evaziunea fiscală, pentru a avea banii necesari pentru recalcuarea pensiilor, altfel totul se va dovedi „o nouă promisiune înșelătoare”.

Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL, Nicolae Ciucă, au anunțat încă de luni seara că s-au înțeles pe toate aspectele care țin de legea pensiilor, iar proiectul „intră în linie dreaptă în Parlament”, fiind susținut de întreaga coaliție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.1 ° C
15.6 °
10.5 °
63 %
1.2kmh
8 %
Dum
24 °
lun
20 °
mar
18 °
mie
17 °
joi
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă tot a rămas loc, lucrătorii au pus și afișe cu dezinsecția. Ori o fi o aluzie, ceva.

EDITORIAL

România ca studiu de caz. Deși aleșii susțin cheltuirea responsabilă a banului public și fiecare premier se laudă cu blocarea angajărilor la stat, fac...

EPIGRAMA ZILEI

Frumoasă foc la trup și chip Ea sta cu fundul pe nisip, Și-orice bărbat, cât de cuminte, Simțea cum plaja-i mai … fierbinte !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...