spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNaționalDiferenţe uriaşe între femei și bărbați pe piața muncii. Nu salariile sunt...

Diferenţe uriaşe între femei și bărbați pe piața muncii. Nu salariile sunt motivul

Prăpastie uriașă între femei și bărbați pe piața muncii. Diferența de remunerare dintre femei și bărbați în România este foarte mică, însă inegalitatea de gen este foarte mare.

Diferența de remunerare din România este a doua cea mai scăzută din Uniune, însă țara noastră este ultima în topul egalității de gen.

Cum interpretăm această contradicție?

Este realist faptul că salariile sunt aproape egale între sexe și că bărbații sunt „doar” favorizați în ceea ce privește educația, locurile de muncă, durata interacțiunilor sociale, puterea și sănătatea?

Le-am întrebat pe cercetătoarea în studii de gen Ionela Băluță, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, și pe sociologul Réka Geambașu, cadru didactic la Universitatea Babeș-Bolyai, despre datele aparent neconcordante din România.

Prăpastie uriașă între femei și bărbați la egalitatea de gen

Diferența de remunerare între femei și bărbați nu este un subiect de actualitate în țara noastră, dar face obiectul unor cercetări în domeniul științelor sociale în Nordul global de decenii.

Nu este de mirare că premiul Nobel pentru economie din acest an a fost acordat Claudiei Goldin economist și istoric al economiei tocmai pentru „o înțelegere mai amplă a situației femeilor pe piața muncii”.

Profesorul american afirmă că diferența de remunerare între bărbații și femeile de aceeași vârstă și cu același nivel de educație, chiar și în sectoarele cu salarii mari, care nu necesită forță brută, nu se datorează doar faptului că implicarea în creșterea copiilor frânează traiectoria ascendentă a carierei și a salariilor femeilor.

Ea se datorează și faptului că femeile preferă să aleagă să aibă grijă de părinții lor în vârstă mai mult decât bărbații.

În plus, ele câștigă mai puțin chiar dacă în cele din urmă nu trebuie să aibă grijă de nimeni.

Asta pentru că salariile lor sunt deja influențate de probabilitatea că va trebui să includă munca de îngrijire în viața lor la un moment dat.

Diferențe abia sesizabile la salarii

România prezintă date surprinzător de bune în analiza Eurostat pe 2021 în ceea ce privește diferențele salariale dintre sexe. Diferența de remunerare în țară este de 3,6%, cu mult sub media UE de 12,7%.

Cu alte cuvinte, venitul net pe oră al femeilor din România este în medie cu 3,6% mai mic decât cel al bărbaților. În medie, femeile câștigă 96,4% din venitul pe oră al bărbaților.

În statisticile oficiale ale UE, doar Luxemburgul stă mai bine unde salariile femeilor sunt egale cu cele ale bărbaților și chiar cu 0,2% mai mari.

Cea mai slabă performanță este în Estonia unde salariul bărbaților este cu peste 20% mai mare decât cel al femeilor.

Sondajul Eurostat include cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, indiferent de vârstele de pensionare diferite din fiecare țară, a explicat Réka Geambașu pentru Átlátszó Erdély.

Continuarea, în atlatszo.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...