spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNaționalAmenzi fără frontiere în Uniunea Europeană

Amenzi fără frontiere în Uniunea Europeană

Legiuitorii UE au stabilit lista contravențiilor pentru care șoferii vor primi amenda acasă dacă le comit în alte state europene.

În final, s-a ajuns la un acord privind evidenţa interconectată a amenzilor în UE.

Consiliul și Parlamentul UE au ajuns la un prim acord pentru combaterea fenomenului de impunitate a șoferilor care comit infracțiuni rutiere într-o altă țară decât țara de reședință și, prin urmare, care conduc un vehicul cu număr de înmatriculare străin, au informat cele două instituții ale UE.

Pentru a preveni conducerea nesăbuită a autovehiculelor în străinătate – conform celor precizate într-un comunicat de Parlamentul European -, normele actualizate vor extinde lista încălcărilor Codului rutier comise de conducătorii auto nerezidenți, care declanșează asistență transfrontalieră și care pot duce la o amendă pentru șoferii periculoși.

Pe lângă depășirea vitezei, conducerea în stare de ebrietate sau lipsa opririi automobilului la semaforul roșu, legiuitorii UE au adăugat, printre alte infracțiuni, parcarea periculoasă, depășirea, traversarea unei linii continue și infracțiunea de „lovire și fugă”, adică șoferul care comite o infracțiune și fuge de la locul accidentului.

40% dintre abaterile transfrontaliere rămân nepedepsite

Având în vedere că aproximativ 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite, deputații europeni au în vedere proceduri de asistență mai solide între țările UE și obligația de a ajuta la găsirea unei persoane responsabile pentru o infracțiune rutieră. Acordul obligă orice țară din UE să răspundă fără întârziere solicitării altui stat, în termen de două luni de la strângerea tuturor informațiilor necesare.

De asemenea, la cererea țării în care s-a produs infracțiunea, statul UE de reședință a infractorului își poate asuma responsabilitatea pentru încasarea amenzilor rutiere, cu condiția ca acestea să depășească 70 de euro și să nu fi fost achitate, după ce au fost efectuate toate acțiunile legale. Țara UE în care a avut loc infracțiunea rutieră va avea la dispoziție 11 luni de la data săvârșirii infracțiunii pentru a emite un avertisment de încălcare a normelor traficului rutier.

Acordul enumeră, de asemenea, principalele elemente ale acestei sesizări de infracțiune, care, pe lângă momentul și circumstanțele săvârșirii infracțiunii, trebuie să ofere informații cu privire la modul de contestare a amenzii. Deputații europeni au reușit, de asemenea, să negocieze o prevedere conform căreia, la doi ani de la transpunerea noilor reguli în legislația națională, companiilor private li se va interzice complet să ajute țările UE să colecteze sumele amenzilor de circulație de la șoferii străini.

Pentru a crește transparența și a facilita punerea în aplicare a noilor reguli, Comisia UE are sarcina de a crea un portal online care să enumere regulile, opțiunile de recurs și amenzile rutiere aferente, printre alte informații.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.3 °
15.5 °
60 %
3.1kmh
4 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...