spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăJudecătorii se opun golirii puşcăriilor

Judecătorii se opun golirii puşcăriilor

Valul de eliberări din penitenciar, în baza legii privind recursul compensatoriu, pare să se fi estompat, după ce magistraţii Judecătoriei Botoşani au respins mai multe propuneri de liberări condiţionate. Deşi conform calculului matematic o parte dintre deţinuţi ispăşiseră fracţia din pedeapsă care le permitea să plece acasă, cu cele şase zile câştig pentru fiecare lună petrecută în puşcărie în condiţii improprii, judecătorii au considerat că unii dintre cei închişi nu au dat dovadă că s-au îndreptat şi nu au făcut eforturi pentru a se reintegra.

„Referitor la condiţia privind convingerea instanţei că o persoană condamnată s-a îndreptat, se reţine că această convingere se bazează nu numai pe o atitudine de conformare a deţinutului la normele impuse de regimul penitenciar, ci şi pe alte elemente ce trebuie avute în vedere la aprecierea oportunităţii punerii în libertate la un anumit moment”, au invocat magistraţii.

 

Libertate refuzată unui pedofil

 

Printre cei care vor mai petrece câteva zile după gratii se află şi un italian în vârstă de 71 de ani, care a fost închis în Penitenciarul Botoşani după ce a fost condamnat pentru pornografie infantilă şi raport sexual cu un minor. Bărbatul a fost condamnat la trei ani şi opt luni închisoare, faptele fiind comise în perioada 2013 – 2015.

Închis pe 26 februarie 2016, M.E. trebuia să facă în total 1.338 de zile de puşcărie. Pentru a deveni eligibil în vederea liberării condiţionate, el trebuia să execute jumătate din pedeapsă, adică 669 de zile de detenţie. La data luării în discuţia comisiei, 24 octombrie 2017, italianul executase 691 de zile închisoare, din care 84 de zile i se considerau executate ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu. Atunci, cei din penitenciar au apreciat că, pe parcursul executării pedepsei, M. E. a adoptat un comportament corespunzător, nu a fost sancţionat şi nici recompensat. Nu a participat la activităţi lucrative, dar a participat la un concurs tematic şi la un modul educaţional pe istorie. A finalizat şi programul de pregătire pentru liberare, dar anul acesta italianul a fost obligat să-i plătească unei victime 18.100 de lei, iar altor două fete câte 5.000 şi respectiv 4.000 de euro.

În urma executării silite, italianul a plătit doar 6.850,87 de lei din contul de la Penitenciar şi 4.100 de euro din contul personal din Italia.

Pentru că nu a făcut dovada că le-ar fi despăgubit şi pe celelalte victime sau că ar fi fost în imposibilitatea de a le despăgubi, instanţa a considerat că nu este oportună eliberarea lui.

 

CASETA:

Recurs compensatoriu şi pentru arest preventiv

 

Mai nou, Ministerul Justiţiei ia în calcul şi posibilitatea ca de scăderea pedepsei cu şase zile la o lună să beneficieze şi deţinuţii închişi care au petrecut o perioadă în arest preventiv în condiţii improprii. Prin urmare, numărul celor care ar putea fi eliberaţi ar putea creşte.

Până la începutul acestei luni, din Penitenciarul Botoşani fuseseră eliberaţi 14 deţinuţi, iar alţi 205 urmau să treacă prin comisia de liberări condiţionate. S-a ajuns la această situaţie întrucât, în încercarea de a scăpa de procesele deschise de deţinuţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care acuzau condiţiile proaste de detenţie, Ministerul Justiţiei a promovat lege recursului compensatoriu, ca măsură generală de degrevare a penitenciarelor.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...