spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăMedic judecat pentru falsuri

Medic judecat pentru falsuri

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici de familie din judeţul Botoşani a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, după instrumentarea unui caz care i-a uimit şi pe reprezentanţii Casei de Sănătate (CAS) Botoşani. Alături de acesta, vor fi trimişi în judecată şi firma pe care o administrează, dar şi un alt medic angajat la cabinetul medical.

Potrivit comunicatului emis de Parchet, medicul Romică Coşovanu, care deserveşte comuna Avrămeni, este cercetat pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată. Societatea administrată de acesta, S.C. Redmedca Santex SRL este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, în timp ce un alt medic, din municipiul Botoşani, este cercetat pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual, ambele în formă continuată.

 

Procurorii văd un prejudiciu uriaş

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 29 iunie-9 decembrie 2016, în calitate de medic de familie, Romică Coşovanu ar fi întocmit 12 facturi fiscale false, care atestau serviciile de bază şi serviciul de permanenţă la cabinetul din Adăşeni, neefectuate în fapt de către un medic din cadrul societăţii incriminate, fiind, astfel, decontate de la CAS Botoşani plăţi în cuantum de 161.009,48 de lei.

În aceeaşi perioadă, societatea comercială administrată de medic ar fi „folosit şi prezentat la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani cele 12 facturi false pentru a primi aprobările necesare acordării finanţărilor din fonduri publice, cu titlu de decontări, încasând suma de 63.391,91 lei. De asemenea, în baza biletelor de trimitere şi a reţetelor compensate false, a decontat internări, servicii medicale clinice şi paraclinice şi reţete compensate în sumă de 72.370,11 lei”, se arată în comunicatul Parchetului.

 

Rezident acuzat că a folosit parafa altui medic

 

În acelaşi dosar, un alt medic, angajat ca rezident, cu activitate supravegheată în cadrul aceluiaşi cabinet, este acuzat că ar fi introdus în sistemul electronic al CAS Botoşani consultaţii care de fapt nu ar fi fost efectuate, întocmind astfel fals în documente medicale, cu numele şi parafa unui alt medic din cadrul aceleiaşi societăţi. Cu alte cuvinte, potrivit celor de la CAS, un medic, care nu avea drept de parafă, se folosea de parafa unui alt doctor, pentru a putea efectua servicii medicale şi a le deconta la Casa de Sănătate.

„Îmi asum această greşeală”

 

Medicul Romică Coşovanu şi-a recunoscut fapta şi a ţinut să precizeze că volumul foarte mare de muncă la nivelul cabinetului din Avrămeni a dus la crearea acestei situaţii. Astfel, în perioada iulie-decembrie 2016, în cabinetul medical din Adăşeni au fost angajaţi doi medici şi un asistent, fiind acordate consultaţii, eliberate reţete compensate şi bilete de trimitere pentru analize tuturor pacienţilor care au solicitat aceste servicii, şi nu numai acestora.

„În felul acesta s-a acordat asistenţă medicală într-o zonă deficitară din punct de vedere al existenţei medicilor de familie. Din decembrie şi până în prezent niciun alt medic de familie nu a mai activat în această comună, iar în prezent cabinetul este desfiinţat. Serviciile au fost acordate direct pacienţilor. Nu au fost solicitate la decontare servicii neefectuate”, a precizat medicul Romică Coşovanu.

Acesta spune că eroarea pe care şi-o asumă a constat în faptul că unul dintre medici nu s-a prezentat la serviciu în perioada incriminată de procurori, fiind înlocuit permanent de celălalt medic. „Această greşeală în activitatea curentă a fost considerată o gravă abatere de către organele de anchetă. Îmi asum această greşeală, societatea a achitat integral prejudiciul calculat, chiar dacă nu s-au încasat nici jumătate din aceste sume, diferenţa fiind reprezentată de reţete sau bilete de trimitere care au fost ridicate de pacienţi”, a mai precizat medicul Romică Coşovanu.

 

Reprezentanţii CAS aşteaptă hotărârea instanţei

 

Reprezentanţii CAS spun că nu au primit încă nici o hotărâre judecătorească cu privire la medicul din Avrămeni trimis în judecată, însă există riscul ca una dintre comunele cele mai vitregite să rămână fără doctor. „Conform normelor, în condiţiile în care instanţa confirmă o situaţie de obţinere de fonduri pe cale nelegală, în mod normal ar trebui să nu mai încheiem contract timp ce cinci ani. Se reziliază contractul, iar acel medic nu mai poate intra în relaţii contractuale timp de cinci ani. Nu am primit nici o hotărâre judecătorească deocamdată, dar în momentul în care vom afla, vom lua măsuri în consecinţă. Până nu se confirmă, nu putem face absolut nimic”, a menţionat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.

De altfel, şi Parchetul menţionează că toţi inculpaţii se prevalează de prezumţia de nevinovăţie până la finalizarea procesului.

 

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...