spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăŞi procurorii botoşăneni se pregătesc de proteste

Şi procurorii botoşăneni se pregătesc de proteste

Procurorii botoşăneni se pregătesc de proteste faţă de ordonanţa de urgenţă iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru modificarea legilor justiţiei. Deocamdată, nu s-a stabilit un calendar clar al protestelor, Adunările Generale ale magistraţilor urmând să fie organizate astăzi, dar procurorii mizează şi pe o susţinere din partea judecătorilor.

Potrivit primelor informaţii, procurorii iau în calcul un protest în faţa unităţilor de parchete, iar în funcţie de deciziile adoptate în cadrul Adunărilor Generale se vor stabili şi alte forme de protest. „Gradual, vom decide ce forme de protest vom adopta ulterior, cu asigurarea desfăşurării activităţii doar în cauzele în care se apreciază că există urgenţă, în cazul în care independenţa justiţiei şi a magistraţilor va fi în continuare afectată şi va continua procesul de subordonare a justiţiei de către factorul politic”, a precizat Nicoleta Arpinte (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Ar fi pentru a doua oară din istoria modernă a României când magistraţii botoşăneni ar ieşi în faţa instituţiilor pentru a protesta. Prima dată s-a întâmplat în decembrie 2017, când zeci de magistraţi şi-au întrerupt activitatea şi au protestat în tăcere pe treptele Judecătoriei Botoşani, faţă de decizia clasei politice de a modifica Legile justiţiei.

 

Activitate suspendată în mai multe judeţe

 

Până ieri, judecătorii şi procurorii din judeţele Iaşi, Bihor, Vâlcea, Cluj, Argeş Braşov şi Constanţa, dar şi cei din municipiul Bucureşti, au protestat din cauza ordonanţei de urgenţă propusă de Tudorel Toader şi adoptată de guvern. Mai mult, procurorii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov şi Constanţa au decis să-şi suspende de luni activitatea, pentru perioade cuprinse între trei zile şi o săptămână.

Cu toţii spun că schimbările anunţate afectează grav independenţa Justiţiei. La Adunarea Generală a parchetelor din ţară se va decide dacă magistraţii vor continua protestele şi sub ce formă.

Printr-un comunicat de presă emis ieri, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie au cerut Guvernului să abroge imediat şi în integralitate OUG nr.7/2019, subliniind că independenţa justiţiei nu se negociază, iar orice dialog referitor la adoptarea ordonanţei trebuia iniţiat anterior emiterii sale.

UPDATE

Primii care au decis să se alăture protestelor din ţară au fost procurorii dorohoieni, care au hotărât astăzi dimineaţă, în unanimitate, susținerea punctului de vedere emis de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, expus în Hotărârea nr. 95 din 20 februarie, referitor la modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019 și la efectele produse prin modificările aduse de acest act normativ. În plus, ei au decis „ieșirea la protest, în fața instanțelor și parchetelor din județul Botoșani, ori de câte ori va fi necesar iar colegii de la instanțele și parchetele din județul Botoșani se vor mobiliza pentru a protesta public”.

Totodată, procurorii dorohoieni solicită tuturor factorilor decizionali implicați în procesul legislativ „luarea de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, ţinând seama de aspectele învederate de entităţile menţionate”.

În acest context, ei cer „adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în cauza C-127/19, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi revenirea provizorie la competenţa partajată a structurilor de parchet în funcţie de obiectul infracţiunilor (DNA în ceea ce priveşte corupţia, DIICOT în ceea ce priveşte crima organizată, parchetele nespecializate în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun etc.), astfel încât să se respecte sistemul limitărilor şi al echilibrelor („checks and balances”), specific oricărui stat democratic”.

Pentru a evita astfel de situaţii, procurorii dorohoieni cer iniţierea procedurilor legislative de către titularii în drept, în vederea modificării Legii nr. 90/2001 pentru condiţionarea expresă şi imperativă a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiției și al legislației penale, după obţinerea avizului din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau după acordarea unui termen rezonabil în vederea emiterii acestuia. Magistraţii cer şi implicarea Avocatului Poporului pentru efectuarea tuturor demersurilor legale în scopul sesizării Curţii Constituționale cu privire la dispoziţiile O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018 şi O.U.G. nr. 7/2019, „rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, deci și a angajamentelor internaționale luate în acest sens de Statul român, aşa cum a învederat Comisia de la Veneţia”.

Procurorii dorohieni cer implicare internaţională, din partea tuturor entităţilor îndrituite, în vederea sesizării de urgență a Comisiei de la Veneția cu privire la toate modificările aduse recent „legilor justiției”, prin ordonanțele de urgență emise în ultimele luni (O.U.G. nr. 77/2018; O.U.G. nr. 90/2018; O.U.G. nr. 92/2018; O.U.G. nr. 7/2019). Alte două solicitări ale procurorilor dorohoieni vizează „încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept și a statutului judecătorilor și procurorilor din România, încetarea acțiunilor care intimidează procurorii și afectează independența justiției”, dar şi „îndeplinirea cu celeritate de către Consiliul Superior al Magistraturii a atribuţiei de a adopta măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independența justiției”.

Tot astăzi, la ora 10, s-a întrunit şi Adunarea Generală a magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, care a decis declanşarea protestelor. Astfel, la ora 15, procurorii botoşăneni vor ieşi în faţa instituţiei pentru a protesta faţă de adoptarea ordonanţei de modificare a legilor justiţiei. Cât priveşte Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, Adunarea Generală va avea loc astăzi la ora 12, tot atunci urmând să se decidă formele de protest la care vor apela magistraţii.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...