spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăPrima PaginăNoi probleme la groapa de gunoi de la Stăuceni

Noi probleme la groapa de gunoi de la Stăuceni

Probleme în lanţ la depozitul ecologic de colectare a deşeurilor din satul Victoria, comuna Stăuceni, administrat de societatea suceveană Diasil. După incendiul din 14 septembrie, care s-a lăsat cu amenzi din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Comisariatului de Mediu, un alt început de incendiu a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în zona de depozitare a gunoiului. Focul a fost stins de reprezentanţii firmei, însă incidentul a ajuns din nou în atenţia ISU Botoşani, cât şi a Gărzii de Mediu, inspectorii verificând situaţia din teren.

„Cauza a fost tot autoaprinderea deşeurilor, însă nu se poate pune în discuţie suspendarea sau retragerea autorizaţiei întrucât din punct de vedere a respectării normelor de apărare împotriva incendiilor prevederile legale sunt respectate”, a spus colonelul Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani.

În schimb, inspectorii din Compartimentul de prevenire urmează să verifice amplasamentul pentru a vedea care ar fi cauza care generează aceste autoaprinderi. Cert este că reprezentanţii ISU au exclus din nou varianta unei acţiuni intenţionate şi asta pentru că şi ultimul început de incendiu s-ar fi declanşat în profunzimea stratului de deşeuri.

Măsuri anunţate de Comisariatul de Mediu

De partea cealaltă, şi Comisariatul de Mediu a anunţat noi măsuri. „A fost un nou incident acum două zile. A fost o nouă aprindere, pe care cei de la Diasil au raportat-o. Noi nu am încheiat încă procesul verbal şi aşteptăm să vedem dacă s-a stins totul să nu se întâmple ca data trecută când a luat foc. În funcţie de ceea ce se va reţine vom dispune şi măsurile”, a declarat Cristina Kashyap, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani.

Norme ignorate de Diasil

În schimb, potrivit acordului de mediu şi a contractului încheiat între Diasil şi cei de la Consiliul Judeţean, administratorul depozitului ecologic ar fi trebuit să respecte o serie de norme pe care le-a ignorat. Astfel, deşeurile trebuiau depozitate uniform, ori în prezent există zone în care stratul atinge aproape 7 metri, în timp ce în alte părţi grosimea este de sub 3 metri. Acest lucru poate nu a fost o întâmplare, dacă se ţine cont că cei de la Diasil aveau obligaţia să pună în funcţiune o staţie de biogaz în momentul în care stratul de deşeuri din celulă depăşea 3,5 metri, existând suspiciunea că prin depozitarea neuniformă s-ar fi încercat de fapt amânarea realizării staţiei.

Cei de la Comisariatul de Mediu au dispus însă nivelarea, iar în acest context Diasil ar putea fi obligată să facă în cel mai scurt timp instalaţia de biogaz, aşa încât să nu se mai repete aceste incidente puse pe seama autoaprinderii.

Incendiu de proporţii din cauza autoaprinderii deşeurilor

Situaţia de la depozitul de deşeuri a ieşit la iveală pe 14 septembrie, când deşeurile din plastic depozitate au luat foc. Iniţial, angajaţii societăţii Diasil au intervenit cu mijloacele din dotare, după care au cerut sprijinul ISU, însă flăcările au fost stinse după mai bine de 24 de ore. Din cauza fumului şi a gazelor degajate, cei de la ISU au avertizat populaţia prin intermediul aplicaţiei RO-ALERT. Focul a afectat atunci o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi o cantitate de aproximativ 8.000 de metri cubi de deşeuri din plastic, însă controalele efectuate de ISU şi Comisariatul de Mediu au arătat că incendiul, care ar fi fost provocat de autoaprinderea deşeurilor, ar fi izbucnit cu câteva zile înainte însă nu a fost comunicat, focul arzând mocnit în profunzime, fapt ce a permis extinderea pe o suprafaţă mai mare. În urma acestor concluzii, administratorul depozitului a fost amendat cu peste 130.000 de lei.

– Sebastian GHEORGHIU

– Marius ILINCARU

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.8 °
68 %
1.6kmh
7 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
13 °
joi
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...