spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăPrima PaginăCiudaţi în loc de bătăuşi şi beţivi la Urgenţe

Ciudaţi în loc de bătăuşi şi beţivi la Urgenţe

Botoşănenii au învăţat să se respecte. Dacă pe 31 şi 1 au fost aproximativ 200 de prezentări la Urgenţe, în rest, de la Crăciun până după Anul Nou au fost nu mai puţin de 2.000 de persoane, adică aproape ca într-o lună de vară.

Spre deosebire de alţi ani, cadrele medicale de la Urgenţe au lucrat de această dată în valuri, având parte de un respiro nesperat, când majoritatea oamenilor au preferat să petreacă. Ulterior, însă, aceştia şi-au adus aminte şi de problemele mai mult sau mai puţin serioase şi au apelat, ca de fiecare dată, la personalul medical din Unitatea de Primiri Urgenţe. Dacă în preajma Crăciunului media de prezentări a fost de 150 de pacienţi la fiecare 24 de ore, numărul acestora a depăşit 200 imediat după Anul Nou.

Aşa se face că o tânără, în vârstă de 33 de ani, din Botoşani, a ajuns speriată la Urgenţe şi le-a cerut cadrelor medicale să îi „rezolve” sprâncenele. „Iniţial nu ne dădeam seama ce doreşte, pentru că era foarte agitată. Am reuşit să o calmăm şi ne-a spus că îşi colora sprâncenele şi a început să o usture foarte tare acea zonă. I-am spus că este posibil să fie o reacţie adversă la un chimical şi am întrebat-o dacă s-a gândit să se şteargă cu un prosop şi să cureţe zona. A spus că nu”, a povestit un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Bătăi de inimă menţinute cu fugă

Un alt caz a fost cel al unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, din Flămânzi, care de această dată a ajuns cu ambulanţa la spital. Foarte serios, omul le-a explicat celor din Urgenţe de ce a chemat o ambulanţă şi a cerut ajutorul cadrelor medicale. „Mi s-a oprit inima de două ori. Am simţit eu cum a stat, pur şi simplu. De aia a trebuit să alerg. Ca să nu-mi stea inima. Dar am obosit. Şi mă temeam că dacă mă odihnesc, se opreşte iar şi nu o mai pot porni”, le-a spus acesta asistenţilor, care încercau să se ferească, pe cât posibil, de respiraţia alcoolizată a bărbatului.

După ce a fost supus mai multor investigaţii specifice, care au infirmat orice ipoteză a vreunei afecţiuni cardiace sau respiratorii, bărbatul a fost direcţionat şi către Secţia de Psihiatrie, pentru un consult de specialitate, pe care însă l-a refuzat categoric, fiind mulţumit că nu i se va opri inima.

Record negativ pe 2 ianuarie

Potrivit cadrelor medicale, cele mai multe cazuri le-au reprezentat persoane cu afecţiuni respiratorii, febră, sau tulburări cardiace, consum exagerat de alcool sau de alimente.

Ca mai liniştită perioadă a fost chiar cea dintre ani. Botoşănenii au arătat, atunci, care sunt adevăratele urgenţe, astfel că la spital a ajuns un număr aproape în jumătate faţă de zilele obişnuite. Cifrele au arătat că pe 31 decembrie şi 1 ianuarie au fost puţin peste 250 de persoane la Urgenţe, fapt ce l-a făcut pe unul dintre medici să şi glumească, spunând că numărul mic de oameni de la Revelionul Primăriei s-a revăzut în acest an şi în numărul mic de prezentări la „Revelionul UPU”.

„Pe 2 ianuarie au fost 240 de prezentări, cu 65 de internări. Pe 3 tot peste 200 de prezentări în 24 de ore, în condiţiile în care au fost gărzi cu doar doi medici pe tură”, a explicat unul dintre medicii din cadrul UPU-SMURD. De altfel, data de 2 ianuarie a fost una cu un record negativ şi anul trecut, acesta fiind însă depăşit săptămâna trecută, cu peste 30 de cazuri.

În total, din Ajunul Crăciunului până pe 4 ianuarie, nu mai puţin de 2.000 de botoşăneni au călcat pragul Urgenţelor, echivalentul unei luni de vară, când numărul prezentărilor este mai mic, pentru că mulţi dintre cei care ajung, într-o eventualitate la spital, preferă să meargă şi în concediu să se relaxeze, mai întâi.

În prezent, UPU-SMURD Botoşani este deservit de 12 medici angajaţi, însă în gărzile de 24 de ore sunt doar doi medici care deservesc unitatea. În mai multe rânduri, aceştia au cerut înfiinţarea unei a treia linii de gardă pentru medici, mai ales că numărul de prezentări anuale depăşeşte 60.000, adică 20.000 pentru fiecare linie de gardă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
24.4 ° C
24.6 °
24.4 °
49 %
6.9kmh
100 %
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...