spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTHoţi tocmiţi să fure de la primar (video)

Hoţi tocmiţi să fure de la primar (video)

♦ Noul primar de Dimăcheni a fost prădat de două ori de când a ajuns în fruntea comunei
♦ Hoţii au fost daţi de gol de camere, iar surpriza a apărut când au spus cine a comandat atacul

Caz incredibil petrecut în comuna Dimăcheni, unde primarul ales, Marinel Moruz, a fost călcat de hoţi de două ori de la preluarea mandatului. Primul furt a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, când persoane necunoscute i-au intrat în garaj şi au furat mai multe ustensile – printre care o drujbă şi un flex. Ultimul furt a avut loc la începutul acestei săptămâni, când doi localnici s-au strecurat în noaptea de 23 spre 24 noiembrie în curtea locuinţei primarului şi au sustras mai multe canistre cu motorină de la utilajele agricole.

Ambele furturi au fost sesizate la poliţie, dar, întrucât după primul atac primarul şi-a montat un sistem de supraveghere video, pe baza imaginilor surprinse au fost identificaţi doi suspecţi, care ar fi acţionat la ultimul atac. Cei doi au fost duşi miercuri la sediul poliţiei pentru audieri, iar în faţa poliţiştilor cel care ar fi sustras motorina a declarat cum s-au petrecut lucrurile. Iţele par să ducă spre fiul contabilei primăriei, cei doi suspecţi susţinând că acesta i-ar fi instigat.

Deocamdată, cercetările sunt într-o fază incipientă, ancheta derulându-se „in rem”, faţă de fapte.

Per total au furat peste 100 de litri de motorină”

Potrivit primarului Marinel Moruz, la furtul din noaptea de 23 spre 24 noiembrie unul dintre suspecţi a rămas în curtea unui vecin şi un altul a acţionat. Astfel, cel din urmă ar fi intrat în curte sărind gardul, după care, cunoscând poziţia camerelor de supraveghere despre care aflase de la un nepot, a schimbat orientarea uneia aşa încât aceasta să nu poată filma furtul. La fel, la final, acesta a repoziţionat camera pe vechea poziţie.

Mai întâi a atacat la combina, care era pe pană şi era poziţionată spre vecin. De aici ar fi luat o canistră pentru că era greu de scos. După asta a trecut la cele două tractoare, de la care au scos cu un furtun găsit la mine în curte şi care acum este la poliţie. El spune că a venit cu trei bidoane, dar a luat mai multe, restul fiind găsite la mine în curte, la lumina telefonului mobil. Unul dintre tractoare avea rezervorul plin, pentru că tocmai fusese alimentat de cu seară, iar per total au furat peste 100 de litri de motorină, prejudiciul fiind la aproape 1.000 de lei”, a spus Marinel Moruz.

Principalul suspect dă vina pe fiul contabilei

Furtul a fost descoperit a doua zi dimineaţă, iar când a verificat imaginile surprinse de camere a descoperit câteva cadre în care apare autorul furtului şi pe care l-a recunoscut după brăţările de la mâini întrucât avea mânecile suflecate.

Identificat, acesta l-a dat în vileag şi pe cel care l-a ajutat, dar a povestit că ar fi comis furtul la indicaţiile fiului contabilei. Ambii au fost duşi la poliţie şi audiaţi, relatând că erau băuţi şi că cel care i-ar fi trimis a fost fiul contabilei, care le-ar fi dat şi cele trei bidoane. Cei doi ar fi povestit în faţa anchetatorilor că de fapt canistrele sustrase au fost ascunse după comiterea furtului undeva în câmp şi au fost recuperate a doua seară, când ar fi fost transportate cu un alt localnic la locuinţa fiului contabilei.

Contabila Primăriei Dimăcheni a respins acuzaţiile

Deocamdată, având în vedere că ancheta este într-o fază incipientă, toate aceste informaţii rămân la nivel de informaţii, întrucât, având în vedere timpul scurt şi procedurile legale, poliţiştii nu au reuşit să administreze şi alte probe pentru a putea dispune extinderea cercetărilor asupra altor persoane. De altfel, având în vedere că cercetările se fac „in rem”, cei doi au fost audiaţi doar în calitate de martori, nu de autor şi complice.

Într-adevăr, avem două infracţiuni de furt sesizate de domnul primar, cu autori neidentificaţi. Dumnealui poate indica persoane bănuite de comiterea faptei, dar noi nu putem declanşa direct cercetările faţă de acele persoane fără a administra un probatoriu. În această etapă a urmăririi penale nu putem pune sub acuzare nici o persoană. Dacă pe parcursul cercetărilor apar indicii temeinice că aceste persoane ar fi autorii, atunci se schimbă calitatea procesuală a acestora”, a spus Delia Nenişcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Contactată de reporterii „Monitorul”, Emilia Precob, contabila Primăriei Dimăcheni, a respins acuzaţiile şi a negat orice implicare a fiului său în acest furt. „Sunt simple speculaţii, simple declaraţii, nimic mai mult. Ei pot să spună ce vor, dar nu este adevărat. Pentru a putea scrie aşa ceva, eu cred că trebuie să fie rezultatul unei anchete”, a spus aceasta.

Primarul ia în calcul o anchetă disciplinară

Ieri însă, primarul Marinel Moruz luase în calcul transferarea Emiliei Precob pe o altă funcţie şi declanşarea unei anchete disciplinare faţă de aceasta plecând de la o serie de suspiciuni privind contractarea unor servicii de telefonie mobilă şi fixă şi servicii de internet de mare viteză în contul Primăriei Dimăcheni. Astfel, în urma unor cercetări efectuate după preluarea mandatului, primarul Moruz a descoperit că Primăria are încheiate mai multe contracte de astfel de servicii cu doi operatori de telefonie pentru 41 de numere de telefon, în condiţiile în care instituţia are numai 12 angajaţi cu tot cu muncitori.

Mai mult, de la unul dintre operatori ar fi fost achiziţionate două laptop-uri, care nu s-au regăsit în inventarul primării, dar şi mai multe telefoane mobile care la fel nu există în inventar. Cum fostul primar nu a recunoscut încheierea acelor contracte, suspiciunile s-au îndreptat spre contabila instituţiei, care avea drept de semnătură.

Eu nu ştiu nimic despre acest transfer pentru că astăzi (n.r. – ieri, 26 noiembrie), am fost plecată în interes de serviciu. L-am sunat şi pe domnul primar, dar mi-a spus că discutăm mâine. Daţi-mi un răgaz până mâine şi vă voi spune cum stau lucrurile”, a spus Emilia Precob.

Animozităţi plecate probabil şi de la contre politice

Nu este exclus ca aceste animozităţi să fi plecat de la o serie de contre politice. Astfel, primarul Marinel Moruz, care a intrat în cursa electorală din partea USR, a recunoscut că şi-a depus candidatura când a auzit că şi Emilia Precob, contabila primăriei, candidează la funcţia de primar din partea Pro România. Ulterior, după ce a câştigat alegerile, el a descoperit mai multe cheltuieli efectuate de instituţie care au ridicat mai multe semne de întrebare şi a solicitat un audit financiar, audit care însă ar putea avea loc cel mai devreme în ianuarie 2021. Cum s-a ajuns la această situaţie, urmează să stabilească tot instituţiile statului care vor trebui să facă lumină.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...