spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăPrima PaginăConsilier lăsat fără mandat în urma unor infracţiuni rutiere

Consilier lăsat fără mandat în urma unor infracţiuni rutiere

O gafă penală îl va lăsa fără mandat pe un consilier local din comuna Avrămeni. Trimis în judecată pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și conducere fără permis, Valentin Haliuc, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Sentința definitivă a fost pronunțată joi, pe 10 februarie a.c., însă chiar dacă nu a fost condamnat la închisoare cu executare, hotărârea instanței îl fără pe consilier fără mandat. Asta pentru că, potrivit noului Cod administrativ, mandatul aleșilor locali încetează în urma condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. Doar că procedura legală va fi inițiată numai după ce secretarul comunei Avrămeni va intra în posesia sentinței, care trebuie comunicată oficial.

Întâmplarea de la care i s-a tras totul a avut loc pe 20 august 2020, după ce cu o seară înainte Valentin Haliuc băuse la domiciliu vreo 2,5 litri de bere alcoolizată și circa 100 ml țuică, iar dimineața a mai cinstit câteva pahare. Câteva ore mai târziu, însă, deși nu deținea permis de conducere, s-a urcat la volanul unei autoutilitare Volkswagen Crafter, proprietatea socrilor săi, și a mers la domiciliul unui consătean, conducând vehiculul pe DN 29 ce tranzitează localitatea Aurel Vlaicu, pentru a-i transporta niște material lemnos. În timp ce a descărcat mașina, consilierul s-a mai cinstit cu ceva licori bahice, după care a urcat din nou la volan cu gândul să se întoarcă acasă. Când a ajuns pe drumul național și a vrut să vireze la dreapta pentru a intra pe drumul sătesc, din cauza cantității mari de alcool ingerate anterior urcării la volan și a lipsei de experiență la volan, el a pierdut controlul direcției. Autoutilitara a ajuns în șanțul de pe margine șoselei, după care s-a izbit în gardul unei locuințe.

Accident soldat cu pagube materiale

Accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, însă, cum un ghinion nu vine niciodată singur, întâmplarea a făcut ca la scurt timp să treacă prin zonă  și un echipaj  format din polițiști de la Săveni, aflați într-o misiune comună cu jandarmii Grupării Mobile Bacău. Când au văzut mașina în gard, aceștia au oprit imediat și au încercat să afle ce s-a întâmplat.

Verificările au arătat că Valentin Haliuc nu avea permis de conducere, iar polițiștii au dispus imediat  testarea alcoolscopică, rezultatul indicând o concentrație de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Prin urmare, consilierul local a fost dus la spital pentru recoltarea probelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei, iar buletinul de analiză toxicologică emis de Serviciul de Medicină Legală Botoșani a indicat o îmbibație alcoolică de 3.03 g‰ alcool pur în sânge (prima probă) și de 2,81 g‰ alcool pur în sânge (a doua probă).

Ispravă ţinută de parte de ochii lumii

Audiat, Valentin Haliuc a recunoscut totul, dar a încercat să păstreze totul departe de ochii lumii. Ba mai mult, el a omis să spună că este consilier local, probabil și datorită faptului că urmau alegerilor locale în septembrie și nu știa facă va prinde un nou mandat. Prin urmare, nu a anunțat nici măcar la Primărie despre isprava cu pricina, sperând probabil că va reuși să-i înduplece pe judecători. Au urmat însă alegerile, iar Valentin Haliuc a candidat din postura de cercetat penal.

Candidând pe listele PSD, a reușit să adune suficiente voturi așa că a fost validat din nou în postura de consilier local. Ancheta a durat până în martie 2021, când acesta a fost trimis în judecată.

Citat în fața judecătorilor, el a recunoscut din nou și a cerut să fie judecat în formulă simplificată, iar varianta a ținut pentru că în primă instanță Judecătoria Săveni i-a stabilit o condamnare de un an și șase luni de închisoare, dar a dispus amânarea aplicării pedepsei. Prin urmare, consilierul putea respira liniștit întrucât aceasta nu era trecută în cazier. Trebuia doar să respecte o serie de măsuri stabilite de instanță timp de doi ani.

Pedeapsă dictată de Curtea de Apel Suceava

Doar că atunci când au văzut sentința, procurorii au apreciat că pedeapsa este prea blândă și au făcut apel. Așa se face că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde dosarul a fost analizat din nou. Surpriza a venit joi, pe 10 februarie a.c., când magistrații suceveni au desființat în totalitatea sentința de la Săveni și l-au condamnat pe Haliuc la o pedeapsă rezultantă de doi ani și trei luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru a nu ajunge la pușcărie, consilierul va trebui să respecte mai multe măsuri și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile, la Primăria Comunei Avrămeni, sau la Primăria Oraşului Săveni, instituţia în care urmează a se presta munca urmând a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune. Judecătorii i-au atras inclusiv atenția că, în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni, sau în cazul în care pe parcursul termenului de supraveghere nu respectă, cu rea credinţă, obligaţiile şi măsurile de supraveghere impuse, se va dispune revocarea suspendării sub supraveghere cu consecinţa executării în întregime a pedepsei în regim de detenție.

Secretarul comunei nu ştia de proces 

Secretarul comunei Avrămeni, George Corneliu Bursuc, nu știa însă nimic despre condamnare, întrucât Valentin Haliuc nu-l anunțase nici măcar despre proces. Luat prin surprindere, secretarul a dorit să verifice informația și într-un final s-a convins că este vorba despre consilierul local.

„Imediat ce voi primi comunicarea oficială a sentinței, voi întocmi un raport către prefectul județului și se va dispune încetarea mandatului. I-am adus la cunoștință că la viitoarele ședințe ale Consiliului local ar fi bine să se abțină de la vot pentru a nu pune în pericol legalitatea hotărârilor adoptate”, a spus secretarul comunei George Corneliu Bursuc, Totodată,, în urma discuției cu secretarul, Valentin Haliuc a precizat că refuză să comenteze cele întâmplate, însă va contactat serviciile unui avocat probabil pentru a vedea dacă poate solicita revizuirea sentinței Curții de Apel Suceava pe cale extraordinară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.4 ° C
19.6 °
18.9 °
62 %
3.4kmh
63 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
20 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...