spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTSe circulă pe toate drumurile naționale. Se intervine, însă, pe ultimele cinci...

Se circulă pe toate drumurile naționale. Se intervine, însă, pe ultimele cinci drumuri județene afectate de zăpadă

Toate drumurile naționale din județ au fost redeschise circulației. Anunțul oficial a fost făcut de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, care a precizat că la această oră nu mai sunt drumuri închise sau cu circulație restricționată. În prezent mai sunt intervenții pe drumurile județene aflate în administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani.

Un bilanț făcut la ora 7,30 arăta că echipele de intervenție au reușit să redea circulației majoritatea drumurilor județene afectate de episodul de ninsoare și viscol puternic și se intervine acolo unde se mai înregistrează probleme.

În cursul nopții au fost deblocate următoarele sectoare de drum:
– DJ291B: Șendriceni – Lozna – Dersca – Mihăileni
– DJ294: sectoarele Gulioaia – Strahotin și Mihălășeni – DN24C
– DJ294D: Murguța – Dobârceni.

Rute alternative

Circulația este închisă pe cinci sectoare de drum județean, pentru care s-au deschis rute alternative.
Pe DJ207N, Cristești – DN28B se intervine pentru degajarea căii de rulare, iar imediat ce acest sector este degajat utilajul se mută pe sectorul DJ282H, Rediu (Răuseni) – limită de județ.
De asemenea, se lucrează pe DJ291D, Loturi Enescu – Suharău – Bajura, pe DJ291K; Lozna – Călinești – Talpa și pe DJ 293 Mileanca – Puțureni.
De asemenea, pe sectoarele pe care se circulă pe un singur fir se acționează pentru lărgirea căii de rulare.

Pentru a reda circulației rutiere și drumurile județene închise, prefectul județului, Sorin Cornilă a dispus ca utilajele Secției Naționale de Drumuri Botoșani să intervină, alături de cele ale DJDP Botoșani, pe cele cinci tronsoane de drumuri județene înzăpezite pentru a fi redate traficului în cursul zilei de astăzi.

Miercuri seară, începând cu ora 20,30 circulația pe toate drumurile publice din județ a fost restricționată ca urmare a viscolului și ninsorilor abundente, județul Botoșani fiind sub incidența unui Cod Roșu de ninsori, primul de acest gen emis de meteorologi pentru luna aprilie.

Din acest motiv, timp de aproape 24 de ore nu s-a circulat pe niciun drum din județ, șoselele fiind redeschise rând pe rând, după ce drumarii au reușit să înlăture troienele formate pe carosabil. Întârzierea cu care au fost redeschise drumurile s-a datorat și numărului mic de utilaje de deszăpezire din județ. Pentru a se reuși deblocarea arterelor de circulație, s-a solicitat sprijin prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Sute de persoane rămase blocate

Sute de persoane au rămas în mașinile rămase blocate în troiene, iar pentru salvarea acestora au fost mobilizați pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, dar și forțe din cadrul celor două unități militare existente pe teritoriul județului Botoșani.

97 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Manoleasa, Primăria Unțeni, Sala „George Enescu” Dorohoi, Spitalul Municipal Dorohoi, Primăria Dersca, Primăria Românești, Primăria Tudora, Primăria Mileanca, Centrul de Zi Ștefănești, Primăria Trușești, Primăria Mihălășeni, Primăria Ungureni și la o fermă din Ripiceni.

Peste 1.300 de apeluri de urgență

Pompierii botoșăneni au înregistrat, în total, peste 1.300 de apeluri de urgență. Multe dintre acestea anunțau aceeași situație. O parte dintre cazuri au fost direcționate către drumari și serviciile voluntare pentru situații de urgență. Două femei, de 19 și 55 de ani, din localitățile Bădiuți și Mihălășeni, care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, au fost transportate la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani de pompieri, cu autospeciala de transport personal și victime multiple.

O tânăra din Bădiuți, gravidă în ultimul trimestru de sarcină, a intrat în travaliu și nu a putut fi preluată de echipajul SAJ trimis la caz, din cauza drumurilor impracticabile. O altă femeie de 55 de ani este din Mihălășeni era programată la dializă pe data de 5 aprilie a.c., iar miercuri, aceasta a fost preluată de un echipaj al ISU Botoșani pentru a fi adusă la Botoșani. Deoarece DN 29 D Botoșani – Ștefănești era închis circulației și nu exista o altă rută ocolitoare practicabilă pentru a ajunge la Botoșani, medicul coordonator din dispeceratul integrat ISU – SAJ a luat decis ca femeia să rămână la Unitatea de Asistență Medico – Socială Ștefănești, sub supravegherea unui medic.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...