spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTMieii autohtoni încep să plece la arabi (video)

Mieii autohtoni încep să plece la arabi (video)

Mai multe state, printre care Iordania, Arabia Saudită, Iran şi Kuweit sunt interesate de miei din România. Fermierii botoşăneni sunt atraşi de preţurile tot mai bune oferite de arabi. În acest context animalele din judeţ ar putea lua calea străinătăţii.

Crescătorii de ovine din judetul Botosani ar putea exporta anual peste 100.000 de miei în ţările arabe, a declarat, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine (ACOC) Moldoovis, Ionică Nechifor. Asta în conditiile în care noi avem aproximativ 350.000 de oi mamă.

Presedintele ACOC Moldoovis susţine că exportul de miei este o alternativă la consumul acestora de pe piaţa internă. El pretinde că vânzarea de miei către piaţa externă poate constitui o oportunitate de dezvoltare a fermierilor din România. Totodată, ar însemna o modalitate de refacere a şeptelului de ovine.

„Rasa Karacul de Botoșani este prioritatea numărul 1 a doritorilor de carne din țările arabe”

“Cerința este, într-adevăr, foarte mare în zona Orientului Mijlociu. Nevoia de hrană și respectând și tradiția lor în mod evident crește și exportul, iar România are potențial de a exporta și de a dezvolta acest sector ovin. Dacă ne raportăm la ce efectiv de animale avem noi, respectând acele procente, rata de înlocuire a șeptelului pe care-l avem și practic celelalte producții, circa 5 milioane de miei anual pot fi cu o destinație de export. Statisticile ne arată că ne apropiem de această cifră, undeva la 3,5-4 milioane de miei pleacă la export pentru că avem și noi consum. Iar o parte de până la aceste 5 milioane despre care vorbesc eu, se rezumă la consumul din piața internă.

Suntem între-o perioadă unde dacă ne gândim la faptul că sunt foarte mari comunități arabe în Europa, o parte din efectiv pleacă și în UE dar tot pentru comunitățile arabe. În rest, cea mai mare parte pleacă în țările arabe unde ei sunt mari consumatori de carne de oaie. Rasa Karacul de Botoșani este prioritatea numărul 1 a doritorilor de carne din țările arabe, fiindcă este o rasă cu coada groasă și este asemănător cu rasele pe care le au ei în zonă și le place foarte mult această rasă, care până la urmă dacă ne gândim la istoria rasei, provine tot din zona Orientului Mijlociu”, a spus Ionică Nechifor, preşedintele ACOC Moldoovis.

Preţuri piperate în pieţe pentru miei

Prețul mieilor în viu în acest an, de sărbătorile de Paști, a fost la Botoșani de aproximativ 22 – 25 lei/kg, în timp ce la carcasă va fi undeva de la 35 la 45 de lei. În schimb, în celelalte județe se estimează că prețurile vor fi cel mai puțin de circa 25 de lei în viu și 45 de lei la carcasă. Oferta a fost una destul de variată.

Fermierii nu se tem că vor rămâne cu marfa nevândută, pentru că cea mai mare parte din mieii care nu vor fi cumpăraţi de Paşte merg la export.

Creșterea prețului mieilor în viu a crescut continuu în ultimii ani după ce s-au scumpit grâul, porumbul, furajele, dar și prețurile la motorină și benzină, urmate de creșterea inflației și majorarea salariilor din România.

În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, pe 9 aprilie.

Avertizări lansate de veterinari

mieiReprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) fac un apel la populaţie să nu cumpere carnea de miel decât din locurile autorizate şi doar dacă este marcată cu ştampila ovală a abatorului unde a fost sacrificat animalul.

„Este interzisă comercializarea în afara punctelor autorizate şi vom confisca tot ce găsim în urma controalelor. Ca o excepţie, pot fi sacrificate animalele în gospodăria proprie şi respectând normele de igienă, dar carnea se consumă doar în interiorul acesteia, nu poate fi vândută”, au spus reprezentanţii DSVSA.

Miei toxici sub 20 de kilograme

mieiCumpărătorii trebuie să fie atenţi şi la calitatea cărnii, astfel că un miel cumpărat în viu trebuie să aibă cel puţin 20 de kilograme, iar cel cumpărat la carcasă cel puţin nouă kilograme.

„Cei care au sub această greutate pun în pericol sănătatea consumatorilor datorită unui conţinut mare de acid uric, dar acest acid există şi în cazul celor cu o greutate mai mare. De aceea este recomandat consumul cărnii de miel în porţii moderate”, a spus medic din cadrul DSVSA Botoşani.

Diferenţe între carnea de miel şi cea de câine

mieiCarnea de miel poate fi confundată cu cea de câine, iar cumpărătorii trebuie să fie atenţi la câteva detalii pentru a fi siguri de ceea ce cumpără.

Astfel, ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6. Carnea de miel se deosebeşte de cea de câine prin mirosul înţepător de carne de oaie. Grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă, în timp ce grăsimea câinelui este moale, untoasă, de culoare alb-cenuşie. În plus, carnea de miel este cu atât mai deschisă la culoare cu cât animalul este mai tânăr, roz-roşu. Carnea de câine este de culoarea roşu-închis.

Cel mai important, capul de miel are dinţi incisivi, în faţă, numai pe maxilarul inferior, pe când câinele are pe ambele, iar colţii mari sunt greu de confundat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...