spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTGrevă generală la paza infractorilor

Grevă generală la paza infractorilor

Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani au intrat în grevă generală începând de ieri, în semn de protest față de refuzul guvernanților de a soluționa problema drepturilor salariale și de a adopta măsuri concrete pentru corectarea drepturilor de natură salarială, drepturi recunoscute prin efectul legii și conform hotărârilor judecătorești.

Toți cei 11 consilieri de probațiune au aderat la acțiunea de protest întrucât problemele de natură salarială sunt grave și trebuie găsite soluții în vederea înlăturării discriminărilor, nemaifiind acceptate amânări și tergiversări. Greva generală a fost inițiată la nivel național, consilierii de probațiune asigurând doar o treime din activitatea instituției.

Acțiunea de protest a afectat procedurile judiciare prin lipsa de supraveghere și monitorizare a persoanelor condamnate, prin amânarea depunerii rapoartelor de evaluare pentru individualizarea judiciară a pedepselor și sesizarea instanței privind încălcarea prevederilor sentințelor penale. De asemenea sunt servicii care au anunțat că angajații vor participa la comisiile de liberare condiționată a deținuților, dar nu vor vota. Se vor consemna date despre situația fiecărui deținut și doar la solicitarea instanței de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deținutul propus spre liberare. Totodată, cetățenii de rând sunt afectați prin instabilitatea sistemului execuțional penal.

Serie de greve de avertisment

Potrivit unui comunicat de presă transmis de liderul de sindicat din cadrul Serviciului de Probațiune Botoșani, declanșarea conflictului de muncă a venit după mai multe greve de avertisment organizate începând de anul trecut. Consilierii de probațiune protestează de fapt față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă generală.

„În timpul grevei se vor asigura serviciile esențiale”

Potrivit sindicaliștilor, serviciile de probațiune au în supraveghere peste 100.000 de persoane care au comis infracțiuni, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar (pentru infracțiuni dintre cele mai grave, precum omor, viol, trafic de persoane, trafic de droguri, constituire de grupuri infracționale organizate, criminalitate transfrontalieră etc.), contribuind în mod direct la siguranța societății și generând economii importante la bugetul de stat prin reducerea aglomerației din penitenciare și a costurilor pe care fiecare român le suportă pentru deținuți.

„În timpul grevei se vor asigura serviciile esențiale, nu mai puțin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”, se arată în comunicatul Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP).

Din cauza grevei, pot apărea situații în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricționate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea sunt servicii care au anunțat că participarea consilierilor de probațiune la comisiile de liberare condiționată a deținuților, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situația fiecărui deținut și doar la solicitarea instanței de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deținutul propus spre liberare.

Ce solicitări au sindicaliştii

Consilierii de probațiune îi solicită Ministrul Justiției, domnul Cătălin Marian Predoiu și Direcției Naționale de Probațiune, să trateze cu respect cei aproximativ 680 de consilieri de probațiune care contribuie în mod direct la siguranța cetățenilor din România, prin adoptarea unei măsuri concrete pentru repararea erorilor produse anterior și accentuate de Legea cadru de salarizare nr. 153/2017 în ceea ce privește drepturile salariale ale personalului de probațiune.

Consilierii de probațiune aduc în atenția publică faptul că drepturile acordate recent magistraților, asistenților judiciari, grefierilor, IT-iștilor și celorlalte categorii de personal din cadrul Ministerului Justiției de sub umbrela instanțelor s-au născut prin invocarea ”egalizării” drepturilor salariale cu personalul de probațiune, deși aceștia din urmă nu au fost niciodată plătiți conform Valorii Sectoriale de Referinţă de 605,225 lei.

„Creșterea de 25% a veniturilor consilierilor de probațiune decisă de fostul ministru al Justiției, Raluca Alexandru Prună, în 2016, prin OUG 20/2016 a avut ca temei nivelul salarial foarte scăzut al personalului de probațiune, la momentul respectiv, dar beneficiile actului normativ au fost de scurtă durată, normalizarea veniturilor salariale fiind blocată de intrarea în vigoare a Legii cadru de salarizare nr. 153/2017”, susțin sindicaliștii.

Nici o soluţie pentru personalul de probațiune

Cu toate că Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au emis astfel de acte administrative pentru celelalte categorii profesionale din justiție, Ministerul Justiției, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluție pentru personalul de probațiune.

„Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menționat că salariile magistraților au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probațiune, dorim să vă informăm, că în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie și nu le-a fost aplicat și în plată consilierilor de probațiune”, acuză SNCSP.

Proteste similare în trecut

Nu este pentru prima dată când consilierii de probațiune ajung să protesteze. Și în toamna lui 2018 ei au declanșat o grevă generală, tot din cauza inechităților salariale. De altfel, deși la Botoșani serviciul de profil are numai 12 angajați, care au fost copleșiți de răspunderi. Aproape de la un an la altul ei s-au trezit cu noi atribuții.

În prezent, consilierii de probațiune trebuie să supravegheze peste o mie de infractori aflați sub imperiul unor condamnări sau a decizii de liberare condiționată. Totodată, ei trebuie să dacă tot felul de evaluări la adresa celor trimiși în judecată, verificări la doiciliul celor supravegheați, etc.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...