spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTFlorin Țurcanu pus în libertate de judecătorii botoșăneni

Florin Țurcanu pus în libertate de judecătorii botoșăneni

Florin Țurcanu, fostul președinte al CJ Botoșani va fi pus în libertate. Judecătorii botoșăneni au admis, marți, cererea de liberare condiționată a fostului politician.

Comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Botoșani s-a întrunit pentru a propune în instanță eliberarea sa, înainte de termen.

Potrivit legii, procedura este se aplică persoanelor private de libertate care întrunesc condițiile de eliberare. Procesul-verbal cu propunerea de liberare condiţionată, împreună cu recomandările consilierului de probaţiune au fost înaintate judecătoriei Botoșani.
Propunerea a fost admisă în cursul zilei de marți.

În baza art. 587 Cod procedură penală, cu referire la art. 100 din Codul penal, admite propunerea formulată de Penitenciarul Botoşani privind liberarea condiţionată a condamnatului Ţ.F., în prezent deţinut în Penitenciarul Botoşani. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Ţ.F. de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 32/2020/2022 emis de Tribunalul Botoşani, în baza sentinţei penale nr. 21/2020 a Tribunalului Botoşani. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare conform art. 587 alin. 3 Cod procedură penală. Pronunţată astăzi, 18.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 2 Cod procedură penală”, se arată în sentință.

După expirarea termenului de trei zile, dacă nu există nicio contestație, Florin Țurcanu va ispăși restul din pedeapsă cu o serie de obligații și restricții de îndeplinit.

Condamnare pentru spălare de bani

Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv pe 9 decembrie 2022  la doi ani și șase luni de detenție pentru spălare de bani. El a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, pentru două acuzații – trafic de influență și spălare de bani. Asta pentru că, în perioada 2013-2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari, aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Asta după ce doi judecători care urmau să judece cazul s-au pensionat chiar în timpul procesului. Pronunțată în ianuarie 2020, sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava.

O parte dintre fapte s-au prescris

Procesul s-a întins până la sfârșitul anului trecut, când judecătorii l-au condamnat la doi ani de închisoare pentru spălare de bani, iar pentru trafic de influență s-a dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția faptei. În schimb, întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.

Cum Florin Țurcanu a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017, această perioadă va fi scăzută din pedeapsă. Prin urmare, el ar putea solicita eliberarea condiționată anul acesta, după ce va executa două treimi din condamnarea dispusă de instanță.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...