spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţist botoşănean încarcerat pentru luare de mită. Acesta s-a prezentat singur la...

Poliţist botoşănean încarcerat pentru luare de mită. Acesta s-a prezentat singur la penitenciar

Un agent de poliție din cadrul Biroului Rutier Botoșani, trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru luare de mită, a fost încarcerat.

Acesta a fost condamnat pe 28 iunie 2022, la închisoare cu executare. Ulterior, agentul de poliţie a făcut apel la Suceava, iar miercuri dimineaţă instanţa s-a pronunţat în acest caz. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod de procedură penală respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpaţii Repede Iulian-Răzvan şi Rotăriţa Dorel-Florin împotriva sentinţei penale nr. 86 din 28.06.2022 a Tribunalului Botoşani. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19.07.2022”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Suceava. Având în vedere că agentul nu mai avea alte căi de atac, acesta s-a prezentat, în cursul zilei de miercuri, la Penitenciarul Botoșani, unde a fost încarcerat. Astfel, agentul devine primul poliţist din Botoșani care este încarcerat pentru luare de mită în ultimul deceniu. Acesta mai are colegi de breaslă condamnaţi, însă niciun cu executare.

Acuzat de favorizarea infractorului, complicitate la fals în declarații și luare de mită, poliţistul a scăpat de primele acuzații ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Totuşi a fost găsit vinovat pentru luare de mită. Prin urmare, magistrații Tribunalului Botoșani l-au condamnat la 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare cu executare.

Totodată, instanța a dispus interzicerea exercitării profesiei de poliţist pe o perioadă de doi ani. Alți trei tineri, inculpați în același dosar pentru dare de mită, conducere cu permisul anulat sau complicitate la dare de mită, s-au ales la rândul lor cu pedepse, însă mult mai blânde. Ionuț B. a primit 10 luni şi 20 zile închisoare pentru dare de mită. Instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei, tânărul urmând să respecte timp de doi ani mai multe măsuri.

Dumitru Cristian R. a scăpat de acuzațiile de conducere cu permisul anulat, tot ca urmare a intervenirii prescripției penale. A fost condamnat la un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru dare de mită.

Și Alin D. s-a ales cu o condamnare de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru complicitate la dare de mită.

Abateri iertate pentru două sandwich-uri și două Coca-Cola

Anchetatorii au reținut că la data de 25 august 2016, poliţistul de la Rutieră a pretins și primit de la unul dintre mituitori un produs farmaceutic veterinar, „Trichoben”. Acesta reprezintă un vaccin pentru bovine, în valoare de 150 de lei, pentru a nu întocmi unui șofer un dosar penal pentru conducere cu permisul anulat. Mai mult, a aramjat și declarația dată de un alt tânăr, care se oferise să ia pe seama lui accidentul, în condițiile în care amicul său avea permisul de conducere anulat.

De asemenea, susțin anchetatorii, pe 15 octombrie 2017, agentul ar fi pretins de la unul dintre șoferi două sandwich-uri de la restaurantul fast-food de pe Pietonalul Unirii și două sticle de Coca-Cola. Totul pentru a nu-și îndeplini atribuțiunile de serviciu. Anume în vederea neîntocmirii documentelor de constatare a unei contravenții la regimul circulației rutiere și pentru a nu dispune sancționarea contravențională și a nu lua măsurile complementare prevăzute de lege.

În fapt, șoferul cu pricina depășise un taxi care staționa pe strada Marchian. Acesta a depășit linia dublă continuă. Prin urmare trebuia amendat și să i se rețină permisul de conducere.

Faptele au ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani. Cercetările au efectuate cu sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului Județean Anticorupție al Direcției Generale Anticorupție. În momentul punerii în mișcare a acțiunii penale, agentul a fost pus la dispoziția conducerii Inspectoratului de Poliție Județean.

Dosarul penal întocmit pe numele acestuia a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani. În urma administrării probatoriului judecătorii i-au condamnat pe toți cei implicați. Sentința nu a fost însă definitivă și a fost atacată cu apel. Apelul s-a judecat miercuri, la Suceava.

Descinderi DNA la Serviciului Rutier Botoșani pentru luare de mită

Agentul a fost unul dintre cei mai vechi lucrători din cadrul Biroului Rutier Botoșani. Agentul era cunoscut ca unul dintre cei mai intransigenți angajaţi de la Poliţia Rutieră Botoşani. După ce a fost pus la dispoziţia conducerii IPJ, acesta şi-a depus actele şi s-a pensionat.

În 2020, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dedicat un studiu de peste 90 de pagini corupţiei din Poiţie. Raportul DNA se referă doar la cazurile finalizate cu condamnare între 2014 și 2018. Pe lângă acesta sunt însă sunt zeci de dosare răsunătoare în curs de anchetare. În schimb, polițiștii botoșăneni par să fie în topul celor mai penibile șpăgi.

În 2021, procurorii DNA Suceava au descins și la Botoșani. Atunci au trimis în judecată 21 de persoane tot pentru fapte de corupție. Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 polițiști din cadrul Serviciului Rutier Botoșani ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege. Doi dintre cei ridicați atunci de procurori au cerut și produse lactate. Aceştia nu s-au sfiit să le primească chiar în curtea Poliției Rutiere Botoșani.

Şoferi iertaţi pe bani

Un alt agent, cu altă ocazie, a luat 100 de lei șpagă de la un șofer care a fost prins cu 107 kilometri pe oră, unde limita era de 70. Inițial, a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului. Apoi a venit șpaga, iar el poliţistul a rupt procesul, i-a dat foc cu bricheta și l-a aruncat sub mașină. Anchetatorii au avut informații că unul dintre agenți l-ar fi dus pe un contravenient care nu avea bani în portofel până la bancomat. Acesta l-a aşteptat să scoată banii şi şi-a încasat șpaga.

În luna februarie 2022, un fost agent de poliție din cadrul Biroului de Siguranță Publică Botoșani a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, după ce a luat șpagă chiar în dreptul unei camere de supraveghere din municipiu. Agentul ceruse o sumă de bani, pentru a nu-l sancționa pe un șofer care avea un bec ars la mașină. Pentru că suma primită în primă fază a fost prea mică, polițistul a mai cerut ceva. Doar că ulterior el a fost deconspirat, trimis în judecată și condamnat. Înainte de a-și afla pedeapsa, el s-a pensionat.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
20 ° C
20 °
18.6 °
76 %
3kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
27 °
Dum
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...