luni, mai 13, 2024
AcasăLocal BTTânăr judecat după ce a cerut bani pentru o dramă închipuită

Tânăr judecat după ce a cerut bani pentru o dramă închipuită

Bănuit că a păcălit mai mulți oameni cu un caz umanitar fictiv, un tânăr a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani sub acuzația de participaţie improprie la înşelăciune şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

Joi, însă, instanța de judecată a dispus revocarea măsurii arestării preventive în cazul său și plasarea în arest la domiciliu. Două persoane s-au constituit părți civile în dosar, iar alte patru persoane vor figura ca martori. Valoarea prejudiciului creat prin activitatea infracțională a fost estimat la 78.000 de lei.

Tânărul s-a dat drept tatăl unui copil bolnav

Tânărul a fost reținut de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Botoșani în luna mai a.c., după o anchetă laborioasă. Din cercetările polițiștilor a reieșit faptul că tânărul, Vasile Bobi Munteanu, de 27 de ani, din județul Neamț, folosindu-se de datele altei persoane, ar fi solicitat donații pentru o cauză umanitară, prezentându-se drept tatăl unui copil de 4 ani, cu probleme medicale, care necesita tratament într-o altă țară.

Tânărul ar fi prezentat fotografii și acte medicale ce conțineau date nereale și ar fi contactat mai multe persoane, atât fizice cât și juridice, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, pe care le-ar fi convins să efectueze viramente bancare în conturile puse la dispoziție de acesta. Printre victimele lui s-ar afla un economist de la o firmă de suplimente nutritive și un om de afaceri, dar și întreprinzători particulari, un învățător și un asistent medical.

Percheziţii organizate de poliţişti

Reținerea urmată de arestarea preventivă a venit după ce polițiștii botoșăneni, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului Județean Neamț, au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, la locuința suspectului, precum și la alte locații pe care acesta le folosea, din județul Neamț.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, în urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri printre care telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare, înscrisuri privind plăți, înscrisuri privind mesaje în scop umanitar, dar și documente în limba germană privind cazul umanitar prezentat semn că acesta intenționa să facă victime și peste hotare.

Preoţi păcăliţi de acelaşi tânăr

Tânărul nu ar fi la prima ispravă de acest gen. De altfel, în momentul în care a fost ridicat de polițiștii botoșăneni, individul se afla sub control judiciar, el fiind judecat la Iași pentru alte fapte identice comise în 2020 în județul Iași.

În acel dosar, tânărul este acuzat că ar fi păcălit mai mulți preoți, ar fi falsificat stampila unei biserici din Iași și a contrafăcut mai multe documente medicale cu care a reușit să păcălească și persoane de peste hotare, inventând mai multe cazuri umanitare care implicau copii în nevoie de operații costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli grave. Inițial, el a folosit fotografii cu copii aflați în spital, salvate pe telefonul său, pentru a susține povestea pe care o răspândea pe internet sau o prezentă în persoană oamenilor.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, tânărul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.8 °
11.6 °
64 %
2.1kmh
85 %
lun
15 °
mar
14 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...