sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăLocal BTPolitician liber după o greşeală mortală

Politician liber după o greşeală mortală

Consilierul județean Liviu Hrimiuc (PNL), fost primar al orașului Darabani, a fost condamnat definitiv într-un dosar penal în care a fost anchetat și judecat mai bine de șase ani. Acuzat de ucidere din culpă, după ce l-a împușcat mortal, în mod accidental, pe un văr de-al său, la o partidă de vânătoare, Liviu Hrimiuc a fost găsit vinovat și condamnat.

Magistrații au dispus o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare. Astfel, fostului edil i s-a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, timp în care va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Sentința a venit astăzi în urma unei decizii a Curții de Apel Suceava, care a dispus ca Liviu Hrimiuc să plătească și o serie de daune materiale în sumă de 12.500 de lei. Procesul a durat atât de mult întrucât în primă instanță consilierul județean a fost achitat de Judecătoria Darabani, iar Curtea de Apel a dispus rejudecarea dosarului.

Tragedie petrecută la vânătoare

Tragedia a avut loc în seara zilei de 30 iunie 2017, când Liviu Hrimiuc, pe atunci primar al orașului Darabani, şi vărul său Dinu Hrimiuc, consilier județean, au participat la o vânătoare de mistreţi în pădurea Buleandra de lângă Darabani, ambii fiind membrii unei asociații de profil.

Şedinţa de vânătoare a fost organizată legal, cu toate avizele necesare, cei doi fiind posesori de armă autorizaţi. Liviu Hrimiuc se afla o distanță de aproximativ 150 de metri de reperul stabilit de vânători, un copac, iar vărul său la o distanță de aproape 200 de metri. La un moment dat, a apărut un porc mistreț, iar cei doi vânători au executat câte un foc de armă.

Liviu Hrimiuc a mai așteptat 1-2 minute, după care i s-a părut că vede mișcare pe linia de tragere, așa că a mai executat un foc de armă, care ar fi avut loc simultan cu un al doilea foc de armă executat de Dinu Hrimiuc. Apoi, l-a strigat pe vărul său, care nu a răspuns, după care l-a apelat și pe telefonul mobil.

Cum nici de această dată vărul nu a răspuns, a mers să vadă ce s-a întâmplat, iar la aproximativ trei metri de porcul mistreț l-a zărit căzut și pe Dinu Hrimiuc, care prezenta o plagă împușcată. A sunat imediat a 112, iar la faţa locului au ajuns poliţiştii şi cadrele medicale, acestea din urmă aplicând manevre de resuscitare, însă fără rezultat.

Reguli de vânătoare ignorate

A urmat o anchetă a polițiștilor din cadrul Serviciului Arme și Muniții, anchetă care a arătat că tragedia s-ar fi petrecut după ce Dinu Hrimiuc ar fi părăsit standul, contrar regulilor vânătorii, apropiindu-se de porcul mistreț împușcat după primele focuri de armă, fără să-și anunțe vărul. De altfel, se presupune că în momentul în care a împușcat a doua oară de aproape porcul mistreț, vărul său, Liviu Hrimiuc, ar fi executat și el simultan al doilea foc de armă, confundându-l probabil cu vânatul.

Expertiză criminalistică efectuată în cauză a arătat că victima a împușcat mistrețul, iar fără a anunța colegul de vânătoare a părăsit aliniamentul de tragere și s-a deplasat să evalueze starea vânatului. Atunci se presupune că Liviu Hrimiuc a sesizat din nou mișcare în zona de atragere a mistrețului și, fără a identifica ținta, a executat două focuri de armă în direcția arbuștilor, crezând că se află un mistreț în țintă. Totodată, proiectilele extrase din victimă a arătat fără dubii că arma cu care s-a tras a fost cea a fostului primar. În schimb, ce a fost surprinzător a fost că cele două arme de vânătoare nu erau prevăzute cu termoviziune, deși partida se desfășura la ora 22, când se instalase deja amurgul, iar lumina naturală aproape că dispăruse.

Primar achitat în primă instanţă

A urmat procesul, iar instanța l-a achitat în primă fază pe primar, considerând că vina ar fi aparținut victimei, care ar fi părăsit standul fără să anunțe. Ulterior însă, Curtea de Apel Suceava a desființat hotărârea Judecătoriei Darabani și a dispus rejudecarea întrucât la mijloc ar fi fost o culpă comună. Asta pentru că Liviu Hrimiuc trebuia să execute al doilea foc doar după ce vânatul a fost foarte bine identificat.

În același timp, judecătorii au apreciat că și victima a încălcat obligațiile prin schimbarea locului indicat de organizator, părăsirea standului fiind posibilă numai la semnalul stabilit de organizator. Așa se explică de ce Liviu Hrimiuc a fost achitat în primă instanță de Judecătoria Darabani, iar după rejudecarea dosarului a fost condamnat, a doua oară considerându-se că vinovăția a aparținut ambilor vânători, în proporție de 50%, ca urmare a încălcării regulamentelor, în condițiile în care ambii erau vânători vechi.

„Raportat la gradul de pericol social concret al faptei ce formează obiectul prezentei analize, instanţa notează că circumstanţele specifice comiterii faptei sunt circumscrise conduitei imprudente a inculpatului în calitate de organizator al vânătorii colective, care fără a manifesta diligenţa impusă de natura activităţii de organizare și practicare a vânătorii, care să se ralieze dispoziţiilor legale în materie, a produs urmări ireparabile, de o gravitate deosebită, respectiv decesul victimei”, se arată în motivarea sentinței.

Tragedie anchetată şi de ITM

Tragedia a fost anchetată și de către angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani întrucât victima figura ca fiind angajat al Asociației de Vănătoare. Interesant este că inspectorii ITM au apreciat din start că la mijloc ar fi fost o culpă comună, raportul fiind depus și el la dosarul penal trimis în instanță.

Dinu Hrimiuc fusese consilier judeţean în mandatul 2012-2016 şi avea doi copii, iar după tragedie Liviu Hrimiuc nu a mai candidat la primărie, devenind consilier al primarului. La alegerile locale din 2020, el a candidat însă pe listele PNL pentru Consiliul Județean și a reușit să obțină mandatul. În prezent, el face parte din comisia pentru administraţia publică locală, juridică, disciplină, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cooperare, parteneriate și fonduri europene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.8 ° C
17.2 °
14.6 °
55 %
2.2kmh
96 %
sâm
18 °
Dum
15 °
lun
15 °
mar
15 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...