duminică, mai 12, 2024
AcasăLocal BTAncheta tragediei de la Crevedia ajunge la Botoșani. Stație GPL verificată de...

Ancheta tragediei de la Crevedia ajunge la Botoșani. Stație GPL verificată de ISU

Ancheta inițiată de autorități după exploziile devastatoare din Crevedia, de sâmbătă seară, s-a extins până la Botoșani.

Astăzi dimineață, stația de alimentare cu GPL de pe strada Ion Pillat din municipiul Botoșani, care ar aparține de Flagas SRL (n.r. – firmă care administra stația de la Crevedia), a fost verificată de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), însă nu s-a găsit nimic în neregulă. În fapt, aceasta a fost preluată de la o altă companie, stația fiind autorizată din 2004. De altfel, peste tot era afișată denumirea Ade Gas Oil Company.

„Au fost colegii și au verificat astăzi dimineață și nu au fost găsite deficiențe. Precedentul control la stația respectivă a fost făcut în martie 2022. Anul trecut, de exemplu, operatorul deținea două stații în Botoșani, cea de a doua fiind amplasată pe strada Pacea. La momentul respectiv, la stația de pe Ion Pillat nu au fost găsite documentele și s-a propus aplicarea unui avertisment, dar ulterior, în perioada controlului, reprezentantul firmei a ajuns la sediu cu toate actele și s-a renunțat la sancțiune. În schimb, la stația de pe strada Pacea nu au fost găsite stingătoarele de incendiu și s-a aplicat o amendă de 2.500 de lei. Între timp, stația de pe strada Pacea a fost dezafectată. Colegii au trecut astăzi dimineață pe acolo și au constatat că aceasta era închisă”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

„Totul este în regulă”

Controlul făcut de ISU la punctul de lucru al firmei Flagas a determinat prezența la Botoșani a reprezentantului regional al companiei. Stabilit în Iași, acesta a apărut în stație cu o mașină înmatriculată în județul Olt, undeva la prânz, și a susținut că „totul este în regulă”. „Instalația a fost verificată anul acesta în luna martie, iar avizul este valabil un an”, a spus acesta. De altfel, timbrul aplicat pe stație confirma faptul că verificarea s-a făcut în luna martie.

Totodată, reprezentantul firmei crede că la originea tragediei de la Crevedia ar fi fost de fapt o eroare umană. „Știți cum este – îi spui omului nu fuma, nu fuma – dar el face tot ce vrea. Oricum, acolo la Crevedia nu mai era de mult SKID-ul (n.r. – instalația de distribuție GPL) și era mai mult o parcare”, a adăugat acesta.

Controale la toți operatorii

Comandantul ISU Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru spune însă că activitatea de verificare a instalațiilor GPL din județ va continua pe parcursul zilelor viitoare, pompierii urmând să treacă pe la toți operatorii.

„La nivelul județului Botoșani există 68 de stații de distribuție GPL pentru autoturisme și alimentare consumatori. Din acestea, 64 sunt autorizate, două sunt dezafectate și două au documentele în curs de verificare”, a precizat colonelul Dan Decebal Muraru.

Clanul Doldurea, baronii stațiilor GPL

Firma Flagas controla stația GPL Crevedia care a explodat sâmbătă. În urma deflagrației, doi soți au murit, iar peste 50 de persoane au fost rănite. Conform platformei Termene.ro, Flagas SRL, firma deținută de Ionuț-Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț Stîngă ar fi avea 23 de puncte de lucru din care 9 permanente, iar 14 temporare, pe raza mai multor județe. Doldurea deține 51% din acțiunile firmei, iar Stîngă 49%. Ambii sunt administratori ai Flagas SRL. Cei doi mai dețin o companie specializată în comercializarea combustibililor – Criana Gas. De altfel, familia Doldurea deține o multitudine de firme, toate implicate în activitatea de distribuție a gazului.

De exemplu, frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fii primarului din Caracal, dețin și firma Dolchimex. Prin intermediul Dolchimex, frații Doldurea dețin 33,34% din Ade Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz petrolier lichefiat din sud-vestul României. Restul părților sociale de la Ade Gas Oil Company sunt deținute în mod egal de alte două societăți – Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan.

Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării. Sunt voci care spun că Ion Doldurea a fost impus de baronul PSD Paul Stănescu în 2019 în funcția de președinte al PSD Caracal. Ulterior, tot Paul Stănescu l-ar fi susținut pe Doldurea senior ca și candidat la Primăria Caracal, poziție pe care acesta a câștigat-o în 2020.

Stație amenajată „cu cântec”

Povestea stației GPL de lângă fostul cinematograf „Luceafărul” este veche de mai bine de 20 de ani. De la bun început au existat discuții cu privire la respectarea normelor de protecție. Asta pentru că stația a fost amplasată chiar în rondul de la capătul fostei linii de tramvai 101. Cum pe acolo era și instalația electrică care alimenta rețeaua Eltrans, iar în apropiere sunt și câteva locuințe, s-a decis realizarea unui zid de protecție pe toată acea latură, mai puțin către strada Ion Pillat, unde este calea de acces în stație și unde a fost amplasat cele două rezervoare GPL.

La amplasarea unei stații de distribuție a GPL trebuie respectate o serie de distanțe minime de siguranță între obiectele cu pericol de incendiu sau explozie din stație și unele categorii de construcții și instalații sau amenajări vecine conform normelor tehnice. Astfel, la o stație independentă cu depozit distanța până la prima locuință trebuie să fie de minim 20 de metri, construcția unui zid de protecție reducând limita cu 30 la sută.

În schimb, față de alte obiective gen unități de învățământ, biserici sau magazine și cinematografe distanța trebuie să fie de minim 40 de metri. În schimb, la liniile de tramvai distanța de securitate este de numai 10 metri. Distanțele se măsoară pe orizontală de la mantaua celui mai apropiat rezervor (stocator) al depozitului până la peretele adiacent al construcției (instalației) învecinate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
11.1 °
44 %
2.2kmh
60 %
Dum
10 °
lun
14 °
mar
14 °
mie
15 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...