spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTCopii salvaţi din propria familie

Copii salvaţi din propria familie

O anchetă demarată de polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 10 Ștefănești pentru un presupus abuz sexual asupra unui băiat din comuna Durnești a scos la iveală un caz revoltător.

Trei copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani erau lăsați nesupravegheați zile în șir și ținuți în condiții mizere de către părinți. Cazul a fost preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), iar cei trei copii au fost plasați în grija unui asistent maternal profesionist.

Cazul a ieșit la iveală în luna august, după ce polițiștii din Ștefănești au primit o informație cum că un băiat de 5 ani ar fi fost abuzat sexual de un băiat mai mare. Au fost sesizați și specialiștii de la DGASPC Botoșani, care s-au deplasat în comuna Durnești.

La domiciliu a fost găsită doar mama, întrucât cei trei copii erau la școală, iar tatăl plecat la muncă. În schimb, condițiile de locuit erau modeste. Casa avea doar o singură camera pentru cei cinci membrii ai familiei și prezenta urme de degradare pe exterior.

Familii cunoscută ca fiind cu probleme

Familia se afla, însă, în monitorizarea celor de la Primăria Durnești de aproape trei ani, după ce s-a aflat că tatăl este mai mult plecat, mama este consumatoare de băuturi alcoolice, iar vecinii erau cei care îi mai ajutau pe copii cu mâncare.

Încă de atunci mama a refuzat instituirea unei măsuri de protecție specială pentru copii, familia fiind sprijinită ulterior și de Asociația Grup Civic Botoșani. Doar că după circa doi ani situația s-a deteriorat. Copiii nu au mai mers la școală zile în șir și au adunat absențe cu duiumul. Așa se face că fata de 13 ani a rămas repetentă în clasa a IV-a, iar băiatul de 11 ani este elev abia în clasa a II-a.

Copii puşi la muncă de la o vârstă fragedă

Pe fir au intrat și specialiștii din cadrul Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul DGASPC, care au stat de vorbă cu cei mici și au reușit să afle care era situația reală. Astfel, băiatul de 11 ani a recunoscut că îl mai ajuta pe tatăl său la muncă.

„El mulge o vacă, eu o vacă … patru pe seară mulg eu, el mulge opt. … le dau apă cu căldarea de la robinet, din fermă … cam 14 kile are o găleată…adăp mai multe vaci … iarna vacile stau în grajd, încarc cu furca fân în roabă sau baloți pătrați … de la 9 ani îl ajut pe tata”, a spus băiatul. La rândul lor, fetele au recunoscut să erau neglijate și au asistat de mai multe ori la scene violente în familie

Cu privire la mediul familial, copiii au recunoscut că ambii părinți sunt consumatori de băuturi alcoolice, iar sora cea mare este cea care le-a făcut de mai multe ori de mâncare (n.r. – cartofi prăjiți).

De aceea, specialiștii din cadrul Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie au concluzionat că cei mici sunt expuși la forme de abuz fizic, emoțional, precum și la forme de neglijare în mediul familial, consum de alcool din partea părinților și violență în familie, alături de suspiciunea expunerii la forme ale exploatării prin muncă. Toate aceste aspecte i-au făcut pe cei de la DGASPC să aprecieze necesitatea instituirii unei măsuri de protecție „întrucât actualul mediu familial este unul puternic disfuncțional și le afectează în mod negativ dezvoltarea psiho-emoțională, morală, fizică”.

Fraţi luaţi în grija statului

Urmare a situaţiei de risc în care se aflau cei trei copii, reprezentanții DGASPC au sesizat instanța de judecată și au cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale de plasare în regim de urgenţă a celor mici la un asistent maternal profesionist. Totodată, s-a solicitat suspendarea exercitării drepturilor părinteşti și delegarea acestor drepturi către DGASPC. Pe baza acestor rapoarte, magistrații Tribunalului Botoșani au admis cererea DGASPC, iar cei trei copii au ajuns în grija asistentului maternal profesionist.

„Instanţa, având în vedere relatările copilului, care conturează existența unor multiple factori de risc în mediul familial, suspiciunea expunerii sale la forme ale exploatării prin muncă, prin implicarea sa în activități lucrative inadecvate în raport cu vârsta și nivelul de dezvoltare, faptul că părinții adoptă un comportament agresiv fizic și verbal (amenințări cu bătaia), atât față de el, cât și față de sora mai mică, întrucât sora mai mare este descrisă ca fiind ,,cea mai cuminte”, fapte confirmate și de sora mai mică, în vârstă de 8 ani, apreciază ca cei trei copii se află în situaţia de pericol iminent”, se arată în decizia judecătorilor.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...