spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTEscrocherii orchestrate din puşcărie de un criminal

Escrocherii orchestrate din puşcărie de un criminal

Un condamnat pentru omor, încarcerat în Penitenciarul Botoşani, a dus la rang de artă metoda „accidentul”, păcălind zeci de persoane.

Doi escroci, dintre care unul închis în puşcărie, unde are de executat 30 de ani de detenţie pentru infracţiuni extrem de grave, respectiv „omor deosebit de grav”, „tâlhărie” şi „înşelăciune”, au fost responsabili pentru păcălirea a zeci de persoane din întreaga ţară. Cele mai recente victime sunt patru suceveni în vârstă.

Deţinutul din Penitenciarul Botoşani a dus la rang de artă metoda ”accidentul”, iar sumele de bani remise de oameni se ridică la aproape 100.000 de lei. Pentru a-şi putea duce la îndeplinire planul, puşcăriaşul Nicolae A., de 45 de ani, originar din Piatra Neamţ, a avut nevoie şi de un complice, pe care l-a găsit în persoana Denisei B.M., de 20 de ani, din Suceava. Practic, tânăra colecta banii şi bunurile de la persoanele care erau escrocate.

Bătrână prădată de o sumă uriaşă

Prejudiciul cel mai mare este în cazul unei femei din Ipoteşti, de la care indivizii au luat circa 80.000 de lei. Mai exact 6.470 de euro, 46.400 de lei, un lănţişor şi o pereche de cercei din aur.

Potrivit rechizitorului, în noaptea de 6 spre 7 octombrie, complicea a mers cu autoturismul la locuinţa victimei, de unde a luat suma de 5.000 de euro, 1.200 de lei şi două ceasuri. Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locaţie stabilită, de unde a ridicat de trei ori, la diferite intervale de timp, sume de bani şi alte bunuri, respectiv suma de 6.200 de lei, un lănţişor şi o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei şi 700 de euro şi suma de 6.000 de lei, respectiv 770 de euro.

Bătrâna a fost păcălită că fiica ei ar fi fost implicată într-un accident rutier şi este nevoie de bani pentru tratamente medicale şi alte proceduri specifice.

Următoarea victimă a fost tot din Ipoteşti, iar escrocii au acţionat tot după miezul nopţii. În noaptea de 11 spre 12 octombrie, femeia de 20 de ani a luat un taxi şi a mers la locuinţa victimei, de unde a luat 5.800 de lei.

Şi în noaptea de 18 spre 19 octombrie, mecanismul de păcălire a bătrânilor a funcţionat şi în cazul unei persoane din Dumbrăveni, de la care a fost ridicată suma de 4.000 de lei şi 100 de euro. Cea de a patra victimă a căzut pradă escrocilor în noaptea de 23 spre 24 octombrie. A fost folosită aceeaşi modalitate de lucru, iar persoana din comuna Vadu Moldovei a fost ”uşurată” de suma de 8.600 de lei.

Percheziţii organizate în penitenciar

Pe 26 şi 27 octombrie, în baza unor mandate de percheziţie emise de Judecătoria Suceava, oamenii legii au mers direct în celula Penitenciarului Botoşani. Din camera unde este încarcerat Nicolae A., oamenii legii au ridicat un telefon mobil şi mai multe cartele SIM. De asemenea au fost percheziţionate şi trei imobile din Suceava şi Adâncata ale Denisei B.M., dar fără a se găsi banii şi bunurile luate de la victime.

Suceveanca este cercetată acum pentru comiterea a patru infracţiuni de complicitate la „înşelăciune”, iar bărbatul din Piatra Neamţ are dosar penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni de ”înşelăciune”.

Denisa B.M. a fost reţinută pentru 24 de ore, iar sâmbătă Judecătoria Suceava a emis mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate de către Serviciul Investigaţii Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul SPR 2 Ipoteşti, Brigada Operaţiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informaţiilor – Suceava şi IPJ Botoşani.

Condamnat pentru 122 de infracţiuni de înşelăciune

Oricât de şocantă ar fi situaţia, deţinutul încarcerat la Botoşani nu este deloc la prima astfel de ispravă. Nu mai demult de luna iulie, acesta a păcălit un bătrân din Milişăuţi tot prin metoda Accidentul. Atunci, poliţiştii spun că a fost ajutat de un tânăr, Emanuel A.H., de 23 de ani, din comuna suceveană Pătrăuţi.

În noaptea de 20 spre 21 iulie, bătrânul de 83 de ani din Milişăuţi a fost sunat de individul din penitenciar, care i-a solicitat o sumă mare de bani pe motiv că fiul său urmează a fi supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, întrucât a fost victima unui accident rutier. Ulterior tânărul de 23 de ani a mers să ia banii şi a primit suma de 1.100 lei – toţi banii pe care bătrânul îi avea la domiciliu.

Tânărul a mers să ia banii la volanul unei maşini deşi nu avea permis de conducere. La data de 11 iulie, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cei doi făptaşi. Poliţiştii suceveni au făcut percheziţii la locuinţa tânărului de 23 de ani, dar şi în Penitenciarul Botoşani, unde se află încarcerat deţinutul. Tânărul de 23 de ani a fost atunci reţinut pentru 24 de ore.

Aflat în închisoare din 2015, bărbatul a primit o condamnare pentru 122 de infracţiuni de înşelăciune şi tentativă de înşelăciune prin „metoda Accidentul”, multe dintre ele comise în perioada detenţiei.

Victime alese la întâmplare

Bărbatul îşi suna victimele, alese adesea la întâmplare şi, pretinzându-se doctor, avocat sau fiu al acestora, încerca să le convingă să îi transmită, prin diferite persoane aflate în libertate care se deplasau la domiciliile acestora, sume mari de bani.

Bărbatul nu acţionează doar în Moldova, însă. Una dintre victimele sale recente a fost o femeie în vârstă de 82 de ani, din satul Cărăstău din Hunedoara. Nicolae A. a sunat-o pe femeie, s-a pretins fiul acesteia şi i-a spus că are nevoie de bani, fiind în stare gravă după un accident. „I-a spus părţii vătămate că a suferit un accident având leziuni la coloana vertebrală, după care telefonul a fost preluat de o altă persoană care s-a prezentat drept medic spunându-i că este nevoie de orice sumă de bani pe care o deţine în casă, pentru ca fiul acesteia să intre în operaţie. După aproximativ două ore de la momentul apelului, timp în care persoana vătămată a fost ţinută la telefon, la domiciliul acesteia, din satul Cărăstău (Hunedoara), s-au prezentat două persoane cărora femeia le-a dat suma de 12.700 lei”, se arată în dosar.

Cei doi necunoscuţi au ajuns la poarta femeii în jurul orei două dimineaţa şi au găsit-o într-o stare de panică. Pentru că nici iluminatul public din sat nu funcţiona, femeia nu a putut oferi anchetatorilor detalii care să ajute la identificarea lor.

Ulterior au fost identificaţi şi complicii acestuia, doi bărbaţi care, potrivit anchetatorilor, obişnuiesc să comită infracţiuni de înşelăciune prin metoda accidentul, având rolul de „săgeţi”. Unul dintre ei, Marius D., a fost arestat şi se află în Penitenciarul Deva.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...