spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTCopilărie abandonată pentru rolul de mamă

Copilărie abandonată pentru rolul de mamă

În lipsa educaţiei sexuale în şcoli, România continuă să fie fruntaşă la numărul de copii care aduc pe lume copii. Dincolo de cifrele seci, însă, se ascund drame care se propagă din generaţie în generaţie.

La Maternitatea din Botoşani, de la începutul anului până pe 6 noiembrie 2023, au născut 49 de mame minore. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani,  31 dintre mamele minore au avut 17 ani, 14 au avut 16 ani, iar patru mame au născut la 15 ani. Patru dintre copile provin din mediul urban, în timp ce restul sunt din mediul rural.

Cinci copii abandonaţi în Maternitate

Cinci dintre mamele minore și-au abandonat copiii în Maternitate.

”În Maternitatea Botoșani, fiecare mamă care are sub 18 ani este luată în evidență de asistenta socială a secției. Se  face o anchetă socială minimă inițial și funcție de datele preliminare se iau decizii ulterioare. Numărul de minore care au născut anul acesta este ușor mai scăzut decât anii trecuţi. Dintre cazurile care au necesitat atenție specială din punct de vedere al asistenței sociale, au fost cinci transferuri la Centrul maternal ”Micul Prinț”, pentru că în cazurile respective nu s-a identificat locuința adecvată în care să locuiască nou-născutul și au fost cinci cazuri când mama a renunțat la drepturi și a lăsat copilul în maternitate, iar ulterior a fost instituită măsură de asistență socială la un asistent maternal profesionist”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani.

Navetă între spital şi şcoală

Din fericire, spre deosebire de anii trecuţi, mai multe dintre mămicile minore s-au întors la școală pentru a-și finaliza studiile.

Un caz deosebit este al unei copile care a născut la 16 ani gemeni, bebeluşi născuți prematur. Micuţii au necesitat spitalizare mai multe luni, timp în care mama a făcut naveta din spital la școală, ca să-și continue studiile.

”Sunt cinci sau șase fete care s-au reîntors la școală și le ajută foarte mult ajutorul financiar pe care îl primesc acum. La început fac ore online și își exprimă dorința să își continue studiile. A fost chiar o mămică care a născut gemeni, copii foarte mici, de 1,5-1,7 kg, doi băieți. Copii au necesitat o spitalizare prelungită, au stat 40-60 zile, și săptămânal pleca din spital pentru a se  prezenta la acele ore obligatorii ca să-și mențină activitatea în cadrul școlii, ceea ce este de apreciat, pentru că nu este ușor să fii mamă tânără la 16 ani și cu 2 copii gemeni. și copii prematuri care au avut probleme și a solicitat să își continue și studiile. Este de apreciat”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.

Educaţia sexuală lipseşte cu desăvârşire

Din păcate, în ciuda nevoii acute de educaţie, numărul specialiştilor care ar trebui să stea de vorbă cu copiii este extrem de mic. „Dacă ar fi să o gândesc per ansamblu la nivelul învăţământului am putea spune că tot ceea ce înseamnă informare a copiilor cu privire la viaţa sexuală, m-aş întoarce la Caragiale şi aş spune să «este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire». Ea lipseşte din tot ceea ce înseamnă viaţă sănătoasă sau o curriculă pentru o viaţă sănătoasă”, a declarat Cătălina Lupaşcu, director al Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţa Educaţională Botoşani.

Având în vedere că multe dintre mamele minore îşi încep viaţa sexuală încă din gimnaziu, şefa CJRAE susţine că educaţia sexuală ar trebui începută încă de la o vârstă timpurie. „La nivelul CJRAE, într-adevăr noi am avea posibilitatea să abordăm acest subiect cu copiii în cadrul orelor de consiliere individuală sau de grup. Dacă ne uităm, însă, pe statistici pentru anul şcolar în curs, la nivelul CJRAE există 60 de consilieri, care îşi desfăşoară activitatea raportată la 61.000 de copii, ceea ce înseamnă că un consilier şcolar are aproximativ o mie de elevi. Ba mai mult, la ora actuală, sunt foarte multe unităţi de învăţământ care nu au acest serviciu”, a spus Cătălina Lupaşcu.

Aceasta a precizat că, recent, au fost primite de la minister încă 25 de posturi de consilier, care anul viitor vor exista consilieri în toate şcolile. În ciuda acestui fapt însă, un consilier ar trebui să se ocupe de aproximativ 600 de copii.

Astfel, în timp ce autorităţile se bat în cifre şi teorii, realitatea din teren rămâne, în continuare dramatică, iar zeci de copile din judeţ aduc pe lume alţi copii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...