spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăÎnvățământInstrumentişti calificaţi la Olimpiada naţională

Instrumentişti calificaţi la Olimpiada naţională

Copiii instrumentişti de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, elevi în clasele a III-a – a VIII-a, au strălucit din nou la fazele zonale ale Olimpiadelor şi trei dintre ei vor reprezenta judeţul la faza naţională. Este vorba de Patrik Mihail Petrescu (clasa a IV-a), Gabriel Şobachi (clasa a V-a) şi Andrei Piţu (clasa a VII-a).

Cel mai mic finalist la Olimpiada naţională este violonistul Patrik Mihail Petrescu, care a cântat perfect la faza zonală de la Bacău, şi a luat locul I cu maximum de puncte, 100.Este un premiu important pentru mine şi sunt mândru să reprezint, alături de colegii mei, Liceul de Artă «Ştefan Luchian» la etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală”, a declarat micul violonist, care a ţinut să le mulţumească părinţilor şi profesorilor care l-au pregătit, încurajat şi susţinut Cătălin Şobachi şi Marina Mihalenco-Prisacaru.

Profesorul Cătălin Şobachi vede în Patrik Petrescu un real talent, care, sub îndrumarea tatălui, a crescut enorm de la an la an, iar rezultatele obţinute în ultimul an demonstrează acest lucru.

Cătălin Şobachi a trăit la maxim emoţiile fazei zonale a Olimpiadei de la Bacău, pentru că în competiţie, dar la clasa a V-a, în proba de contrabas, a evoluat fiul său, Gabriel. „Când un elev este pe scenă, profesorul trăieşte emoţii intense, sperând că l-a pregătit pentru orice s-ar putea întâmpla în acele câteva minute în care el este acolo. Ca părinte, cunoscându-i repertoriul, mă aşteptam să simt acelaşi lucru. Am avut surpriza că nu a fost aşa, realizând că am atâta încredere că el se descurcă minunat în orice situaţie, încât nu am trăit decât bucuria imensă de a-l vedea din nou pe scenă”, a declarat profesorul.

Gabriel Şobachi este pregătit de bunicul său, Gigel Şobachi. Deşi a început relativ târziu studiul contrabasului, până în clasa a IV-a învăţând la Şcoala 11, Gabriel Şobachi susţine că şi-a dorit să ajungă la Olimpiadă încă din clasele primare. Înainte de a intra în concurs eram şi îngrijorat şi emoţionat şi nerăbdător, dar după ce am început să cânt m-am liniştit. Atât bunicul, cât şi tatăl meu mi-au spus că am cântat foarte bine, ceea ce m-a făcut să sper că voi promova în etapa următoare. Totuşi, când am auzit decizia juriului nu mi-a venit să cred. Sunt foarte fericit şi îmi doresc un rezultat bun şi la faza naţională”, a declarat elevul, pentru care bunicul este modelul său de viaţă. Gabriel a ţinut să-i mulţumească şi profesorului corepetitor Anamaria Andronic, „fără de care m-aş simţi singur pe scenă”.

Profesorul Gigel Şobachi este mândru că nepotul său îi calcă pe urme şi a ales contrabasul şi nu vioara, pe care putea să o studieze cu „ceilalţi profesori din familie”. „Mă bucur că pe lângă celelalte preocupări ale sale a ales şi acest dificil instrument. Îmi doresc din toată inima ca alegerea făcută să fie pe măsura aspiraţiilor lui şi de ce nu şi dorinţelor mele”, a spus Gigel Şobachi.

La faza naţională merge şi Andrei Piţu, ceea ce nu mai este o surpriză, fiind că aproape că nu e concurs de chitară clasică de la care elevul profesoarei Carmen Cojocaru să se întoarcă fără premiul I. Cu toate acestea, mama sa, Ana-Manon Piţu susţine că în ultimul an a înregistrat un progres evident.

Andrei a luat locul I la secţiunea coarde grave, ca şi în 2018, dar s-a calificat şi la faza naţională. Toate acestea au fost posibile numai datorită unui program intens şi foarte riguros de studiu, Andrei bucurându-se atât de experienţa doamnei Carmen Cojocaru, profesor al Liceului «Ştefan Luchian», cât şi de cursurile domnului profesor Ştefan Trifan de la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj”, a declarat mama chitaristului, care a ţinut să scoată în evidenţă şi performanţa celuilalt fiu al său, Vladimir, care a obţinut premiul I şi doar trei puncte l-a despărţit de faza naţională a Olimpiadei în proba de pian.Din martie trecut, Vladimir a lucrat mult în privinţa tracului pe scenă, iar acest lucru s-a văzut. Dacă în clasa a III-a a obţinut menţiune, acum a ocupat locul I. Se cunoaşte munca depusă de el alături de domnul profesor Adrian Moroşanu”, a mai spus Ana-Manon Piţu.

 

Premii aduse de toţi elevii botoşăneni participanţi

 

Toţi elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani s-au întors cu premii de la faza zonală a Olimpiadei instrumentale de la Bacău. Astfel, în proba de pian, trei elevi au cucerit premiul întâi. Este vorba de Alexandra Mariţencu (clasa a VII-a), care a adunat 99 de puncte, Vladimir Piţu (clasa a IV-a) şi Bianca-Andrea Havîrneanu (clasa a V-a) – ambii cu 97 de puncte. Iulia Şcarlii (clasa a VIII-a) – 95 de puncte şi Adrian Mircescu (clasa a VII-a) – 94 de puncte s-au întors acasă cu premiul al II-lea, în timp ce micuţa Maria Raluca Moţoc a urcat pe cea de a treia treaptă a podiumului cu 90 de puncte.

Premii au fost cucerite şi de elevii care au participat la celelalte secţiuni. Astfel, Dario Huţanu (clasa a VII-a) a cucerit premiul II cu 96 de puncte la fagot. O performanţă similară a reuşit şi Marcian Vasile Dascălu (clasa a VIII-a) în proba de clarinet, unde a adunat 95 de puncte. Tot la clarinet, Tudor Costin Constantinică (clasa a VIII-a), cu 93 de puncte, s-a clasat pe locul al III-lea, loc obţinut şi de Alexandru Damian (clasa a VI-a), dar cu 91 de puncte.

Ioan Rotărescu (clasa a V-a) a fost la două puncte de calificarea la faza finală, obţinând premiul I cu 98 de puncte în proba de trompetă.

În proba de vioară, pe lângă premiul obţinut de Patrik Petrescu, elevii de la Liceul de Artă Botoşani au mai cucerit două premii. Robert-Manuel Şchiopu (clasa a VIII-a) a ieşit pe primul loc cu 97 de puncte, în timp ce eleva din clasa a III-a Maria-Andrada Roman a adunat 96 de puncte, cât pentru premiul al II-lea.

 

Rezultatele obţinute de elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”

Locul I şi calificaţi la finala naţională – 100 de puncte

– Patrick Mihail Petrescu (clasa a IV-a – vioară), profesor Cătălin Şobachi, corepetitor Marina Mihalenco-Prisacaru

– Gabriel Şobachi (clasa a V-a – contrabas), profesor Gigel Şobachi, corepetitor Anamaria Andronic

– Andrei Piţu (clasa a VII-a – chitară), profesor Carmen Cojocaru


Locul I – 97-99 de puncte

– Alexandra Mariţencu (clasa a VII-a – pian), profesor Marina Mihalenco

– Vladimir Piţu (clasa a IV-a – pian), profesor Adrian Moroşanu

– Bianca-Andrea Havîrneanu (clasa a V-a – pian), profesor Ioana Botez

– Ioan Rotărescu (clasa a V-a – trompetă), profesor Ionuţ Manta, corepetitor Cristian Lungu

– Robert-Manuel Şchiopu (clasa a VIII-a – vioară), profesor Cătălin Şobachi, corepetitor Cristian Lungu

 

Locul II – 94-96 de puncte

– Iulia Şcarlii (clasa a VIII-a – pian), profesor Stela Şerpeanu

– Adrian Mircescu (clasa a VII-a – pian), profesor Raluca Ardelean

– Dario Huţanu (clasa a VII-a – fagot), profesor Ioan Mutihac, corepetitor Anamaria Andronic

– Marcian Vasile Dascălu (clasa a VIII-a – clarinet), profesor Costel Druţu, corepetitor Adrian Moroşanu

– Maria-Andrada Roman (clasa a III-a – vioară), profesor Consuela Petrescu, corepetitor Anamaria Andronic

 

Locul III – 90-93 de puncte

– Maria Raluca Moţoc (clasa a IV-a – pian), profesor Ioana Botez

– Tudor Costin Constantinică (clasa a VIII-a – clarinet), profesor Costel Druţu, corepetitor Adrian Moroşanu

– Alexandru Damian (clasa a VI-a – clarinet), profesor Marius Havârneanu, corepetitor Anamaria Andronic

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...