marți, martie 19, 2024
AcasăÎnvățământSucces naţional pentru educaţia botoşăneană

Succes naţional pentru educaţia botoşăneană

Proiectul „Septempunctata”, ce are la bază metoda team-teaching şi care a fost dezvoltat de profesorul dr. Daniela Păduraru de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare Botoşani”, se numără printre cele 20 câștigătoare ale selecției naționale de bune practici în învățământul gimnazial, „Creatori de Educație”, ediția 2019.

Concursul s-a derulat pe două secțiuni, învățământ primar și gimnazial și, în faza finală, au fost selecţionate cele mai bune 282 de modele de bune practici educaţionale.

Proiectul „Septempunctata” a ajuns în acest an la cea de a şaptea ediţie. În ultimii ani, el a devenit regional şi, chiar dacă şi-a păstrat denumirea, fiecare ediţie a avut o altă temă: buburuze, narcise, libelule, bujori, fluturi, macul de câmp etc.

În cadrul „Septempunctata”, elevilor li se anunţă tema, iar aceştia îşi aleg domeniul în care vor să-şi facă proiectul (artistic, ştiinţific, publicistic) prin care vor să abordeze subiectul. Urmează o etapă de documentare, după care proba de evaluare interdisciplinară. Aceasta presupune o abordare tematică a literarului şi a nonliterarului, prin utilizarea şi rezolvarea mai multor tipuri de itemi. Subiectele sunt alcătuite de profesori de la şcoli diferite, judeţe diferite din ţară, dar şi din Republica Moldova. Evaluarea este interactivă, lucrându-se în echipă şi, în loc de note, se acordă licurici. În anii trecuţi, în funcţie de temă, copii au primit: buburuze, narcise, libelule, bujori, fluturi, maci, etc.

 

La nivel metodic, profesorii vor fi familiarizaţi, în cadrul unui seminar, în ceea ce priveşte sistemul team-teaching, prezentându-se şi o activitate demonstrativă, urmând ca, spre finalul proiectului, să planifice şi să desfăşoare o activitate asemănătoare (literatură-biologie, literatură-geometrie, literatură-chimie, literatură-fizică).

„Este o reconfirmare a faptului că învățământul de calitate se poate face în orice colț al țării, în orice școală, dacă există voință și o colaborare între cei trei actori ai actului educațional: cadru didactic, elev și părinte. An de an ne propunem să creştem, iar acest premiu ne demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Şcoala înseamnă mai mult decât programa şcolară obligatorie. Şi noi, profesorii, contribuim la conturarea drumului în viaţă a celor mici şi de aceea ţin să vă mulţumesc tuturor pentru implicarea în acest proiect”, a declarat prof. dr. Daniela Păduraru.

Încă un proiect câştigător

Un alt proiect botoșănean s-a clasat în primele 10 la capitolul popularitate. Este vorba de proiectul educațional „Săptămâna colorată” al profesorului învățător Florentina Dănilă de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani. Acesta are menirea de a aduce elevilor și profesorilor bucuria de a descoperi și de a crea împreună. „Elevii mici adoră surprizele, sunt foarte activi dacă se folosesc metode interactive şi dau mai mult randament dacă nu sunt stresaţi şi au impresia că doar se joacă. Pe întreaga perioadă a proiectului, fiecare săptămână a avut o culoare-pretext. Toate activităţile desfăşurate s-au pliat, pe cât posibil, pe culoarea respectivă. Foarte importantă a fost contribuţia părinţilor prin surprizele pregătite la finalul unei săptămâni. Momentul final al proiectului a fost deosebit de atractiv: fiecare copil, prin tragere la sorţi, a primit o culoare şi un coleg pentru care a pregătit o cutie cu surprize în culoarea respectivă”, se arată în descrierea de pe site-ul creatorideeducație.ro.

Proiectul s-a bucurat de succes, fiind al nouălea la numărul de voturi adunate pe site-ul concursului.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...