Premiu internațional important adus la Botoșani cu chitara (foto)

0

Aprilie, mai şi prima jumătate a lui iunie alcătuiesc cea mai aglomerată perioadă pentru elevii instrumentişti, care, practic, au săptămânal câte un concurs. Este şi cazul lui Andrei Piţu, unul dintre cei mai buni tineri chitarişti din ţară. Valoarea elevului din clasa a VII-a de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani este confirmată şi de rezultatele obţinute la concursurile şcolare, dar şi la festivalurile internaţionale la care participă an de an.

Numai în ultima lună, tânărul chitarist s-a întors acasă cu trei premii de prestigiu. Astfel, la jumătatea lunii a obţinut premiul I, cu o sută de puncte, maximum posibil, la Concursul de interpretare muzicală „Timotei Popovici” de la Sibiu. A urmat apoi, înaintea Paştelui faza naţională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, desfăşurată la Bucureşti, unde a reuşit să ia premiul al II-lea. Şi nu s-a oprit aici. Andrei a obţinut şi premiul al doilea la prestigiosul concurs internaţional pentru tineri chitarişti „Anna Amalia Wettbewerb” desfăşurat la Weimar, Germania.

La categoria lui Andrei au participat 14 concurenţi din Serbia, Croaţia, Austria, Franţa, Germania, Polonia, Cehia, România şi Germania, toţi foarte bine pregătiţi, majoritatea premiaţi ai diverselor concursuri est-europene de profil. Datorită studiului alături de profesoara Carmen Cojocariu de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, precum şi de profesorul Ştefan Trifan de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Andrei Piţu s-a clasat printre cei mai buni instrumentişti europeni la vârsta sa.  „Acesta este cel mai important premiu din cariera mea de chitarist. Sunt foarte bucuros că am reuşit această performanţă nu numai pentru ca ea vine imediat după celelalte două, de la Sibiu şi Bucureşti, ci şi pentru că de opt ani niciun român nu a mai urcat pe podiumul de la Weimar. Abia aştept să revin aici peste doi ani (ediţia următoare) şi, sper eu, să reuşesc să mă clasez poate chiar mai bine”, a declarat Andrei Piţu.

Sezonul concursurilor nu s-a încheiat pentru el, având în agendă în această primăvară concursurile de la Zalău, Pancevo (Serbia), Turnu-Severin şi „Lira de Aur” de la Suceava.

Deja ai votat!
se încarcă...