Proiect educaţional dezvoltat de un profesor botoşănean, printre cele mai bune din ţară

Proiectul „Septempunctata”, ce are la bază metoda team-teaching şi care a fost dezvoltat de profesorul dr. Daniela Păduraru de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare Botoşani” a fost selecţionat printre cele 282 de modele de bune practici educaţionale înscrise şi validate în cadrul selecţiei naţionale a concursului „Creatori de educaţie”.

Lampyridae – cu şi despre licurici”

Proiectul a ajuns în acest an la cea de a şaptea ediţie. În ultimii ani, proiectul a devenit regional şi chiar dacă şi-a păstrat denumirea, fiecare ediţie a avut o altă temă: buburuze, narcise, libelule, bujori, fluturi, macul de câmp etc. Tema din acest an va fi „Lampyridae – cu şi despre licurici”. „Titlul concursului a rămas de-a lungul anilor «Septempunctata», pentru a marca prima ediţie la nivel de şcoală, cât şi valenţa simbolică a numărului raportat la tot ceea ce înseamnă valorificarea existenţială – ca punct de pornire spre un drum bine conturat”, a declarat prof. dr. Daniela Păduraru.

În cadrul „Septempunctata”, elevilor li se anunţă tema, iar aceştia îşi aleg domeniul în care vor să-şi facă proiectul (artistic, ştiinţific, publicistic) prin care vor să abordeze subiectul. Urmează o etapă de documentare, după care proba de evaluare interdisciplinară. Aceasta presupune o abordare tematică a literarului şi a nonliterarului, prin utilizarea şi rezolvarea mai multor tipuri de itemi. Subiectele sunt alcătuite de profesori de la şcoli diferite, judeţe diferite din ţară, dar şi din Republica Moldova. Evaluarea este interactivă, lucrându-se în echipă şi, în loc de note, se acordă licurici. În anii trecuţi, în funcţie de temă, copii au primit: buburuze, narcise, libelule, bujori, fluturi, maci, etc.

La nivel metodic, profesorii vor fi familiarizaţi, în cadrul unui seminar, în ceea ce priveşte sistemul team-teaching, prezentându-se şi o activitate demonstrativă, urmând ca, spre finalul proiectului, să planifice şi să desfăşoare o activitate asemănătoare (literatură-biologie, literatură-geometrie, literatură-chimie, literatură – fizică).

Proiectul poate fi votat online

Creatori de educaţie” este un concurs destinat creşterii calităţii procesului de formare a tinerei generaţii, organizat în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi” – CRED. Platforma online www.creatorideeducatie.ro este spaţiul virtual care va găzdui toate detaliile despre activitatea creatorilor de educaţie, completate cu materiale suport pentru diverse activităţi de succes şi, fireşte, testimoniale. Toate propunerile validate pentru selecţia naţională, printre care şi proiectul botoşănean „Septempunctata”, au fost încărcate pe platforma creatorideeducatie.ro. Aici ele vor putea fi şi votate, iar evaluarea tehnică a propunerilor va fi realizată de către o comisie formată din specialişti şi practicieni recunoscuţi la nivel naţional şi se vor utiliza grile specifice pentru toţi participanţii.

Pentru a vota proiectul daţi click aici.

 

Deja ai votat!