spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăÎnvățământArtiştii botoşăneni iau cu asalt Olimpiada

Artiştii botoşăneni iau cu asalt Olimpiada

Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani va trimite şi în acest an un contingent important de mici artişti la fazele naţionale a Olimpiadelor şcolare vocaţionale.

Micii artişti performează la coarde

Astfel, trei elevi din ciclul primar şi gimnazial vor reprezenta judeţul la faza naţională ce se va desfăşura la Bucureşti. Este vorba de Patrik Mihail Petrescu (clasa a IV-a), Gabriel Şobachi (clasa a V-a) şi Andrei Piţu (clasa a VII-a), toţi obţinând punctajul maxim, 100 de puncte, la faza zonală care a avut loc luna trecută la Bacău. Cel mai mic finalist este violonistul Patrik Mihail Petrescu, care a cântat perfect la faza zonală de la Bacău şi care-şi propune să repete isprava şi la naţională.

Cu aceleaşi gânduri va intra în concursul de contrabas şi Gabriel Şobachi, care deşi a început relativ târziu studiul contrabasului, până în clasa a IV-a fiind elev al Şcolii 11, rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate.

Şi chitaristul Andrei Piţu are şansa ca la sfârşitul săptămânii să se întoarcă la Botoşani cu un rezultat mare, el fiind un răsfăţat al podiumurilor concursurilor de chitară clasică din ţară şi străinătate.

Faza naţională va avea loc la Bucureşti, în perioada 17-19 aprilie.

Elevă pusă să aleagă între probe

La scurt timp după naţionala celor mici, în perioada 22-26, vor pleca în Capitală să-şi măsoare forţele liceenii instrumentişti şi cei care stăpânesc tainele unei voci melodioase. Au obţinut calificarea la faza naţională şase elevi, cinci dintre ei cântând la instrumente de suflat. În fapt, se obținuseră șapte bilete la finală, dar Clara Apachiței, elevă în clasa a IX-a trebuia să reprezinte Botoșaniul atât în proba de flaut, cât și cea de teorie muzicală, doar că concursul se ţine în aceeaşi perioadă şi a trebuit să opteze pentru o singură probă. „Prioritate o au instrumentele. Clara e o elevă foarte bună şi o să mai aibă şi alte ocazii de a participa la competiţii de teorie muzicală”, a declarat Cătălina Şobachi profesoara de teorie muzicală a tinerei artiste.

În această probă, Botoşaniul va avea o reprezentantă şi anume pe Gabiela Huştiuc, tot din clasa a IX-a şi tot de la profesoara Cătălina Şobachi.

Liceeni atraşi de instrumentele de suflat

Pe lângă Clara Apachiţie, la flaut vor mai merge Alexandra Sabina Brai (clasa a XI-a), ambele eleve ale profesoarei Cristina Ivănescu, dar şi Andra Elena Mihalache (clasa a X-a) pregătită de Alina Dumbrăvanu. Profesori corepetitori pentru cele trei flautiste sunt: Cristian Lungu, Adrian Moroşanu şi Anamaria Andronic.

Liceul de Artă „Ştefan Luchian” va avea reprezentant şi în proba de fagot. Este vorba de Ştefan Cristian Ungureanu, elev în clasa a X-a, pregătit de profesorul Ioan Mutihac, iar corepetitor, în cazul lui este Anamaria Andronic.

Un elev aflat la ultima sa Olimpiadă este Ilie Gabriel Cojocaru din clasa a XII-a. Pregătit de profesorul Costel Druţu şi de profesorul corepetitor Adrian Moroşanu, Ilie Gabriel Cojocaru este unul dintre cei mai buni tineri clarinetişti din ţară.

Delegaţie numeroasă la arte plastice

Şi la faza naţionalei a Olimpiadei de arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor Liceul „Ştefan Luchian” va avea o delegaţie destul de numeroasă. Astfel, în probă de grafică va merge Marina Sidonia Ramaşcanu, elevă în clasa a XI-a A, în timp ce la pictură de şevalet s-a calificat Laura Ştefania Guguaşă din aceeaşi clasă.

La design vestimentar vor merge doi elevi, unul din clasa a XI-a şi unul din an terminal. Este vorba de: Andreea Lorena Florea şi de Andreea Mariana Marinescu. Tot doi elevi vor reprezenta Botoşaniul şi în proba de istoria artelor: Maria Cezara Ţâbuleac (clasa a XI-a) şi Sabina-Nicole Isac (clasa a XII-a).

Liceul de Artă „Ştefan Luchian” va avea reprezentant şi în proba de arhitectură. Abel Anechiţei, din clasa a XI-a C, a câştigat faza locală şi va fi prezent în concursul de la Bucureşti de dinaintea sărbătorilor pascale.

Din delegaţia botoşăneană va face parte şi Elena Arcire, care va concura în proba de artă monumentală, şi Andrea Maică Grimişteanu, în proba de imprimeu textil. Ambele sunt eleve în clasa a XII-a A.

Faza naţională a Olimpiadei de arte vizuale, arhitectură şi istoria artelor va avea loc în perioada 22-26 aprilie, tot în Bucureşti.

Avem copii foarte buni şi dascăli dedicaţi, care merită felicitaţi. Este o onoare pentru noi să fim prezenţi an de an la faza naţională a Olimpiadelor şcolare. Sunt convinsă că şi în acest an se vor întoarce cu premii, pentru că evoluţiile lor de la fazele locale, zonale şi din concursurile la care au participat ne dau mari speranţe”, a declarat directorul Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, Beatrice Păpădie.

Elevii care vor reprezenta Liceul de Artă la faza naţională

Clasele III-VIII
– Patrik Mihail Petrescu (clasa a IV-a) –
vioară
– Gabriel Şobachi (clasa a V-a) – contrabas
– Andrei Piţu (clasa a VII-a) – chitară

Clasele IX-XII
– Clara Apachiței (clasa a IX-a) –
flaut
– Andra Elena Mihalache (clasa a X-a) – flaut
– Alexandra Sabina Brai (clasa a XI-a) – flaut
– Ştefan Cristian Ungureanu (clasa a X-a) – fagot
– Ilie Gabriel Cojocaru (clasa a XII-a) clarinet
– Gabiela Huştiuc (clasa a IX-a) – studii teoretice

Arte plastice
– Maria Sidonia Ramaşcanu (clasa a XI-a) –
grafică

– Laura Ştefania Guguaşă (clasa a XI-a) – pictură de şevalet

– Andreea Lorena Florea (clasa a XI-a) – design vestimentar

– Andreea Mariana Marinescu (clasa a XII-a) – design vestimentar

– Andrea Maică Grimişteanu (clasa a XII-a) – imprimeu textil

– Maria Cezara Ţâbuleac (clasa a XI-a) – istoria artelor

– Sabina-Nicole Isac (clasa a XII-a) istoria artelor

– Abel Anechiţei clasa a XI-a) – arhitectură

– Elena Arcire (clasa a XII-a) – artă monumentală

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...