Lampa de fotopolimerizare – un produs inovator pe piața stomatologică (P)

0

Lampa de fotopolimerizare se numără cu succes printre cele mai utilizate aparate din medicina stomatologică. De altfel, statisticile arată că numărul de restaurări de compozite și sigilări anuale efectuate pe plan global, ajunge undeva la circa 150 milioane.

În general, procedura de fotopolimerizare nu necesită mult efort, dar dacă nu este efectuată ca la carte, poate determina eliberarea unor substanțe chimice care pot afecta țesuturile. De altfel, o fotopolimerizare insuficientă a materialelor compozite sau a adezivilor poate duce la o durată scăzută a restaurării din cauza unor factori precum:

 • Adeziunea slabă;
 • Instabilitatea cromatică;
 • Uzura accentuată;
 • Fracturile;
 • Sensibilitatea postoperatorie;
 • Toxicitatea pulpară;
 • Cariile recurente,

Iar lista poate continua.

Ce este lampa de fotopolimerizare

Lampa de fotopolimerizare reprezintă un aparat utilizat în stomatologie pentru a polimeriza foto compozitul pe bază de rășini – RBC – Resin Based Composites. Acest dispozitiv poate fi utilizat și pe alte materiale fotopolimerizabile din cabinetele dentare.

Ultimele cercetări din domeniu au arătat că atât diametrul ghidajului optic, cât și orientarea acestuia pot afecta calitatea fotopolimerizării. În acest fel, pot fi influențate proprietățile fizice ale materialului și aderența acestuia.

De aceea, este important ca atunci când achiziționați un astfel de dispozitiv, să puneți preț pe calitate, în primul rând. Pe piața de specialitate, există o sumedenie de articole la prețuri variate din care puteți alege aparatura necesară pentru dotarea cabinetului dumneavoastră. Având în vedere evoluția digitală din ultimii ani, în zilele noastre, există posibilitatea de a comanda inclusiv online o lampă de fotopolimerizare.

Specialiștii recomandă să vă îndreptați atenția către un produs care să aibă o capacitate ridicată de filtrare a razelor ultraviolete și a radiațiilor infraroșii.

De altfel, lumina emisă de lămpile de fotopolimerizare poate fi foarte dăunătoare, iar cea mai nocivă lungime de undă pentru retină este de 440 nm. Expunerea în mod repetat chiar și la un nivel redus poate cauza îmbătrânirea prematură a retinei. Din aceste motive, specialistul ar trebui să-și ia întotdeauna măsuri de precauție, utilizând echipamente și dispozitive corespunzătoare – purtarea unor ochelari de protecție este indicată în acest sens.

Cum se utilizează corect o lampă de fotopolimerizare

Iată câteva sfaturi pe care le putem urma dacă dorim să utilizăm corect o lampă de fotopolimerizare:

 • Respectați întocmai durata de fotopolimerizare indicată de producător deoarece nu toate tipurile de rășini necesită aceeași durată de expunere. De regulă un timp mediu de 20 de secunde este suficient pentru a polimeriza un strat de 2 mm de compozit utilizând o lampă ce are o capacitate de 800-1000 mw/ cm².
 • De asemenea, evitați prelungirea timpului de fotopolimerizare deoarece temperatura intrapulpară ar putea crește excesiv ceea ce ar putea determina apariția necrozei la nivelul țesuturilor;
 • Se recomandă verificarea periodică a emisiei și a vârfului pentru a nu fi acoperit cu rășină;
 • În general, poziționarea vârfului lămpii trebuie să fie cât mai aproape de rășină într-un unghi de 90°. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că toate ariile obturației vor primi fascicule luminoase omogene, cu aceeași intensitate a luminii în orice punct.
 • De obicei, vârful lămpii polimerizatoare, ar trebui plasat la o distanță de 2-3 mm de compozit. Dacă acesta este mai mic sunt indicate mai multe etape de polimerizare.
 • De altfel, diametrul ghidajului optic necesită o acoperire a întregii suprafețe ce urmează a fi lucrată.
+0 -0
se încarcă...