sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăActualitateaCum se poate verifica starea de încărcare a unei baterii auto (P)

Cum se poate verifica starea de încărcare a unei baterii auto (P)

Desigur că una dintre principalele caracteristici ale unui acumulator auto este capacitatea care este exprimată de regulă în Ah (amperi/oră). Capacitatea constituie cantitatea de curent care este furnizată de baterie – fără a fi conectată la un generator electric/alternator timp de o oră. De exemplu, un acumulator auto care are o capacitate de 60 Ah poate furniza curent unui consumator de 6 Ah timp de 10 ore sau unui consumator de 1 Ah timp de 60 ore.

Mulți șoferi consideră că o baterie încărcată 100% se află într-o stare de funcționare foarte bună ceea ce nu este neapărat adevărat. Se poate întâmpla, ca din cauza sulfatării sau din alte cauze să nu furnizeze la pornire cantitatea necesară de curent cu toate că este încărcată. Așadar, cum putem verifica starea de încărcare a unui acumulator auto?

  1. Măsurăm tensiunea la bornele bateriei.

Aceasta poate fi măsurată cu un voltmetru digital și este direct proporțională cu starea de încărcare a acumulatorului auto, însă în anumite cazuri poate fi influențată și de temperatura electrolitului.

  1. Măsurăm densitatea electrolitului din baterie

O altă metodă de verificare a stării de încărcare a unui acumulator auto – ceva mai precisă, constă în măsurarea densității electrolitului din fiecare cele 6 celule. Astfel, cel mai întâlnit instrument de măsură poate fi densimetrul sau refractometrul.

  1. Verificăm „Ochiul magic” – densimetru incorporat

Unii acumulatori auto sunt dotați cu un densimetru incorporat care este denumit ochiul magic. De obicei, dacă ochiul are culoarea verde înseamnă că bateria este încărcată. În cazul în care ochiul este negru, bateria este descărcată și ar trebui să o încărcăm. Dacă ochiul magic indică culoarea albă, înseamnă că bateria nu are electrolit (fapt cauzat de pierderea apei). Dacă ochiul magic nu arătă nici verde, nici negru, acest lucru înseamnă că bateria ar trebui să fie înlocuită sau dusă la un service autorizat.

Baterii auto la domiciliu

Dacă ai verificat starea de încărcare a bateriei și ai constatat că acumulatorul nu funcționează corespunzător ai putea apela la Sorgeti, un magazin de baterii auto care livrează produse de calitate la domiciliu.

Dacă vei achiziționa o nouă baterie auto de la Sorgeti, vei beneficia de transport, montare și verificarea acumulatorilor auto în mod gratuit în punctele de lucru din întreaga țară. (În diferite orașe precum București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara, Ploiești, Târgoviște).

Ce trebuie să avem în vedere atunci când alegem bateria

Una dintre marile temeri de care se lovesc majoritatea șoferilor atunci când au nevoie de o nouă baterie auto o constituie prețul ridicat. Însă, evoluția digitală a făcut mult mai accesibilă piața de specialitate – astfel că, în ziua de astăzi se pot găsi baterii auto ieftine sau ceva mai scumpe – la prețuri pentru toate buzunarele.

De altfel, contează foarte mult furnizorul pe care îl alege. Este important să cumperi dintr-un magazin de baterii auto care livrează produse de calitate și de asemenea să fii atent la brandul pe care îl alegi. Producătorii recomandă achiziționarea bateriilor pentru mașini de la ZAP, SORGETI, FULMEN, VARTA, BOSCH.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...