seventeen − 5 =

A password will be e-mailed to you.

Marius ILINCARU
editor

Românii au decis: altele sunt priorităţile lor şi nu redefinirea familiei. Prezenţa slabă la urne la referendumul de sâmbătă şi duminică este o înfrângere uriaşă pentru politicieni şi cele două mari biserici, ortodoxă şi catolică, ambele sprijinind un demers unic în ţările civilizate, de a institui în Constituţie o dogmă bisericească!
Lipsa românilor de la referendum este o lecţie pentru clasa politică, în special pentru partidele mari, PSD şi PNL, care au avut ocazia să vadă că românii vor cu totul altceva, că agendele lor nu bat deloc cu cele ale celor care i-au mandatat să-i conducă. Românii vor dezvoltare, vor infrastructură, vor şcoli de calitate, vor „o ţară ca afară” şi nu obscurantism, nu o întoarcere în întunecatul ev mediu.
PSD a pierdut poate cel mai mult, pentru că nu mai poate aborda discursul legitimităţii. Până acum, indiferent ce făceau, susţineau că au fost trimişi de popor să guverneze şi o fac în interesul lui, numai că referendumul a demonstrat contrariul. Chiar dacă a preluat o temă populară, cu un larg sprijin în populaţia României, dovadă cele trei milioane de semnături adunate şi depuse la Parlament pentru modificarea Constituţiei, ei nu au găsit susţinere nici măcar în electoratul propriu, la urne ieşind mult mai puţini votanţi decât au avut la ultimul rând de alegeri. Este o lovitură pentru tabăra Dragnea, „care a luat pe persoană fizică” întreaga campanie pentru referendum, după ce în faţa Europei a spus că PSD nu se implică. Este o înfrângere şi pentru Guvernul Dăncilă, care „a luat” toate măsurile ca acest referendum să treacă, în sensul că a eliminat toate „piedicile” împotriva votului multiplu, a pelerinajului electoral şi tot degeaba.
Totodată, prezenţa slabă la urne este o palmă şi pentru celelalte partide care au susţinut modificarea Constituţiei, adică şi pentru ALDE şi Pro România, dar şi pentru cei din opoziţie, PNL şi PMP, care au votat cot la cot pentru modificarea Constituţiei în sensul introducerii definiţiei „familiei tradiţionale” în legea fundamentală. Partide care se dădeau de dreapta, precum PNL şi PMP, şi-au trădat electoratul de frica Bisericii.
USR s-a poziţionat împotriva curentului şi a luat o poziţie cel puţin firească. Pentru ei e o mică victorie, dar doar o mică victorie, pentru că trebuie să fie atenţi că cei care nu au ieşit la vot nu sunt neapărat şi susţinători ai lor, ci a majorităţii partidelor. Da, acum au un culoar pe care pot creşte şi ţine numai de ei cum vor şti să capitalizeze aceste lucruri.
O mare înfrângere a suferit şi Biserica Ortodoxă. Aflată într-un picaj fără precedent în sondajele de popularitate, după ce s-a transformat sub conducerea Patriarhului Daniel mai mult în societate comercială, Biserica Ortodoxă a crezut că marşând pe această idee, a introducerii definiţiei familie în Constituţie, va recâştiga încrederea românilor. Nu a reuşit, ba din contra, a reuşit să creeze o falie în societate, radicalizându-i şi mai mult pe cei care susţineau ideea. Ieri, Coaliţia pentru Familie a sărit la gâtul politicienilor ameninţându-i că poporul „a înţeles acest boicot politic”, al PSD în special şi al lui Liviu Dragnea, acuzând maniera „superficială şi neprofesionistă” în care a fost organizat referendumul. Nimic mai fals, dar asta e când supralicitezi o temă şi apoi observi că abia dacă reuşeşti să scoţi la vot numărul celor care au semnat pentru modificarea Constituţiei.
E normal ca Biserica să militeze împotriva homosexualităţii, dar să nu uităm că cele mai mari scandaluri de acest gen din societatea românească au apărut tot în sânul Bisericii. Preoţii să militeze pentru „familia tradiţională”, e menirea lor, e chiar treaba lor, dar să nu impunem asta cu forţa în Constituţie.

Apreciază calitatea articolului

14 VOTURI - MEDIE: 4,36
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...