spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialCronica incompetenţei

Cronica incompetenţei

Marius ILINCARU
editor

Luni, 19 noiembrie 2018: Prima ninsoare, primele probleme în Botoşani. Urban Serv nu iese deloc să deszăpezească şi să dea cu material antiderapant pe străzi. La intrările în oraş se înregistrează mari probleme în vârf de rampă. Pe lângă lipsa intervenţiei autorităţilor, şi şoferii de TIR-uri sunt vinovaţi, pentru că au pornit la drum cu maşinile neechipate de iarnă.
Primarul Cătălin Flutur cere demisia directorului Urban Serv, Simion Drelciuc, şi-l pune la zid pe viceprimarul Cosmin Andrei, responsabil cu deszăpezirea.
Salariaţii de la Urban Serv au refuzat să iasă la deszăpezire pentru că nu au fost remuneraţi pentru orele suplimentare muncite, iar stocul de material antiderapant e ca şi inexistent pentru că nu s-a finalizat licitaţia.
Pe străzi se circula ca la rodeo, căile de rulare fiind acoperite cu dâmburi de gheaţă încă de la amiază.
Marţi, 20 noiembrie 2018. Cosmin Andrei: „S-au făcut demersuri pentru completarea stocului cu antiderapant care va ajunge în depozite începând de astăzi (n.r. – marţi). Trebuie să lăsăm certurile şi să facem treabă”. Asta e la nivel declarativ.
Faptic, lucrurile au stat altfel, Urban Serv intervenind cu material antiderapant doar pe străzi, nu şi pe trotuare.
Miercuri-joi, 21-22 noiembrie 2018: Temperaturile au mai crescut, zăpada a început să se topească şi lucrurile păreau că intră în normal. Păreau, doar, pentru că de joi seară s-a instalat frigul, temperaturile ajungând la pragul de îngheţ.
Vineri, 23 noiembrie 2018: Trotuarele se transformă în patinoar, iar pietonii abia dacă mai puteau să-şi menţină echilibrul. Urban Serv nu intervine. Situaţia rămâne aceeaşi şi în zilele de sâmbătă şi duminică (24-25 noiembrie 2018).
Efectul: după prima săptămână de iarnă s-au prezentat la Urgenţe la Spitalul Judeţean aproximativ 30 de persoane cu diverse traumatisme şi chiar fracturi cauzate de căderile pe gheaţă. La acestea se adaugă şi internările de la Pediatrie. Este imens! De două-trei ori mai mult decât într-o săptămână obişnuită de iarnă, când media este undeva între 10-15 prezentări la medic cu astfel de probleme.
Acestea sunt datele problemei.
Rezolvarea nu ţine, cel puţin deocamdată, de noi poporul elector, ci de autorităţi. De aceia care sunt plătiţi generos, foarte generos, din banii noştri, ai tuturor. Ţine de primar, de viceprimar, de aparatul tehnic al Primăriei, de Consiliul Local (CL), de conducerea Urban Serv, societate a CL şi, în definitiv, de partide şi politicieni, care văd aceste instituţii doar ca pe nişte vaci de muls şi nu ca pe nişte societăţi ce ar trebui să fie puse în slujba cetăţenilor, a celor care, de bine de rău, plătesc, an de an, impozite locale şi taxe de salubritate printre cele mai mari din ţară.
De fapt, Urban Serv e societatea care şi-a uitat de mult menirea. De ani de zile ne putem bate cu succes la titlul de cel mai murdar oraş. Rampele de gunoi sunt pline şi revarsă în fiecare zi, iar în weekend-uri arată de parcă ar fi munţi de deşeuri.
Iarna e un coşmar pentru botoşăneni, deszăpezirile şi intervenţiile cu material antiderapant făcându-se după ureche şi doar atunci când au chef şefii de la Urban Serv. Managementul, dacă aşa se poate numi ceea ce se întâmplă la Urban Serv, e o glumă. În martie şi aprilie s-a aruncat cu material antiderapant şi în câini doar pentru a umfla facturile decontate de Primărie. Acum, Urban Serv nu mai are cu ce interveni. Nu mai are material antiderapant, iar licitaţia nu e finalizată în noiembrie, de parcă nimeni de acolo nu ştia că la sfârşitul fiecărui an vine şi… iarna. Mai este ceva de spus oare?
Şi nu e prima dată când Urban Serv are acelaşi tratament lipsit de respect faţă de botoşăneni. În urmă cu aproape şase ani, mai exact în dimineaţa zilei de 31 ianuarie 2013, străzile din Botoşani s-au transformat în patinoar. Un şofer, care circula cu 30 de km/h, a pierdut controlul volanului şi a accidentat grav două femei. Una dintre ele a murit, alta a ajuns în stare gravă la spital. Urban Serv a fost amendat, dar ce folos? Nimeni nu o mai întoarce la viaţă pe acea femeie şi nimeni nu va reuşi să-i şteargă conştiinţa nefericitului şofer care a pierdut controlul microbuzului din cauza gheţii. Oare câte vieţi ar trebui să se mai piardă pentru ca edilii şi consilierii locali „să lase certurile şi să se apuce de treabă” şi nu să facă doar declaraţii care dau bine în prag de an electoral? Ei ar trebui să analizeze bine ce se întâmplă cu puhoiul de bani pe care-l adună de la populaţie pentru salubritate, de ce se topeşte la fel de repede ca şi zăpada în zile călduroase şi se duce pe Apa Sâmbetei. Este momentul să se ia măsuri pentru a scăpa de incompetenţă sau să ne spună că nu sunt în stare să cureţe oraşul, ca să nu le mai plătim niciun ban. Că la cât e acum de murdar, plin de gheaţă, de zăpadă şi neîngrijit, mai rău nu se poate.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...