ten − four =

A password will be e-mailed to you.

Cătălin MORARU
redactor șef

După o binemeritată lună de concediu, timp în care a lăsat țara în balamuc cu ordonanțele lui, Liviu Dragnea a revenit în patrie. Și a făcut o poză. Ați văzut-o, nu? Cu niște hârtii aranjate artistic, Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, plus încă vreo doi condamnați sau inculpați, mimează munca. Iar la explicații scrie Dragnea: ”Cu cifrele în față. Viitorul arată bine”.
Adică, dincolo de toate cele, omul are tupeu, trebuie să recunoaștem asta. Nu știu dacă fiindcă ne crede proști sau știe că suntem proști. Mai întâi, vorba cuiva de pe aici, sesizați că în poză nu e nici un laptop, nici un calculator, nici măcar un abac. Superdeștepții ăștia le au pe toate în minte, frate, așa fac ei calcule și strategii economice, pe de rost. De aia le și iese așa bine. Apoi, din poza aia lipsea premierul, ca să ne lămurim toți ce importantă e tanti Viorica.
Dar ne-am lămurit a doua zi ce munceau ei acolo, că a ieșit Dragnea cu succesurile economice. Totul e foarte bine, iar el nu mai poate de grija românilor.
Acum că a luat-o și euro la vale nu prea mai are ce arăta, o creștere frumoasă. S-au gândit băieții lui și au găsit totuși ceva. A crescut PIB-ul. Cu 25% în ultimii doi ani, n-a mai văzut nimeni așa ceva! Plus 32% creștere venituri bugetare. Asta e în planul doi, așa, își dau seama și copiii că, dacă dai salarii mai mari la bugetari, ai și venituri mai mari la buget.
Partea interesantă cu cifrele astea e că le poți arăta doar pe alea care dau bine. Cum e cu PIB-ul. De exemplu, domnul Dragnea e în eroare, nu asta pe ultimii doi ani e cea mai mare creștere a PIB-ului. În 1993, PIB-ul României a crescut cu 300%. Ei? Ăia oameni. Numai că dacă mai amintim că și inflația era 295%, realizăm că era o tragedie economică. Adică trebuie să avem cu ce compara, nu ne aruncă Dragnea două cifre ca la proști și așteaptă să ne gudurăm precum cățeii. Deci, 32% creștere venituri bugetare. Ce la bani am adunat în țara asta, nu? Dar dacă ne uităm mai atent vedem că au crescut cu 52% salariile bugetare, cheltuielile bugetare nete au crescut şi ele cu 36%. Și iaca cum dă cu minus creşterea asta. Adică, să mai socotim și ce avem de dat.
Domnul Dragnea şi ai lui ştiu că nu pot aburi specialişti cu fentele astea. Mai ştiu că bugetul din 2019 va trebui votat foarte rapid, că nu iese de nici o culoare dacă faci adunările. Ca să scape de emoții, în decembrie anul trecut, cu ordonanţa 114, au abrogat răspunderea juridică pentru folosirea de date financiare false. Şi s-a rezolvat problema.
Vor mai găsi oamenii lui Dragnea niște date falnice, fiți siguri. Cert este însă că nu prea mai ține manevra asta. PIB-ul e mare, economia duduie, dar te împrumuți un miliard de euro pe lună ca să dai salarii și pensii? Cam ciudat. Am aruncat un ochi pe proiectul de buget. Pe la anul sunt prevăzute vreo 13 miliarde de lei numai pentru dobânzile la creditele guvernamentale. Lei noi. Ca să vă faceți o idee.
Și pentru că toate prostiile astea din economie au nevoie de un vinovat, de un țap ispășitor, de data asta a venit rândul Băncii Naționale. Că până acum a fost cam toată lumea, Soros, statul paralel, asasini care îl omorau pe Dragnea din priviri. A venit și rândul lui Isărescu, care credea că scapă sau că Vâlcov iese și spune că a cam greșit, economic vorbind.
Dar, spre deosebire de Isărescu, noi ăștia de pe stradă, în special cei mai bătrâni, care au prins și alte vremuri, știm că partidul nu greșește. Poate unii membri să mai calce pe alături, dar Partidul, nu. Și de vină e tot timpul altcineva. Tocmai pentru că partidul are întotdeauna dreptate. De aia o să îl schimbe pesediștii și pe Isărescu, cum au schimbat pe cine au vrut.
Dar să nu credeți că s-au terminat vinovații. Și nici pozele în care pesediștii arată cât de tare guvernează. Viitorul sună bine, așa este. Pentru Dragnea, însă.

Apreciază calitatea articolului

23 VOTURI - MEDIE: 4,30
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...