spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialGhinion de tramvai

Ghinion de tramvai

Marius ILINCARU
jurnalist

Sâmbătă, un tramvai a sărit de pe şine în Primăverii. S-a întâmplat lângă o trecere de pietoni. A lovit şi o maşină parcată pe dreapta. Ghinion. Îşi asumă cineva răspunderea pentru acest lucru?
Bineînţeles că nu! De ce ar face-o?
Cei de la Eltrans vor da vina pe starea deplorabilă a căii de rulare şi pe vechimea tramvaielor. Şi au dreptate.
Primăria nu aude şi nu vede nimic pe acest subiect. Nu s-a întâmplat nici în mandatul lui Ovidiu Portariuc şi nici în mandatele lui Cătălin Flutur.
A, scuze!
Portariuc a asfaltat Primăverii, transformând-o într-o parcare de lux, pentru că, ceea ce era important de fapt, calea de rulare a rămas aceeaşi, cu gropi în dalele de beton şi linii întrerupte.
Flutur pregăteşte acum un megaproiect cu finanţare europeană – „Transport urban durabil prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea transportului public local de călători cu tramvaiul – reabilitare cale de rulare”- 20,5 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro, bani europeni. Cam cât Cornişa. Numai de nu s-ar întâmpla ca la Cornişa, unde nu am fost în stare să luăm toţi banii şi greul a căzut pe bugetul local! Dar asta este altă poveste. Să revenim la oile noastre.
Deci, intenţia e să menţinem acest cadavru ambulant prin oraş, chiar dacă asta implică „reabilitarea” a 16 kilometri de cale de rulare. De ce?
De la Primărie veţi auzi mereu acelaşi răspunsuri: „Pentru că doar pentru tramvaie ne dau bani europenii!” Sau: „Condiţiile meteo de la noi nu permit să cumpărăm autobuze electrice!”
Ei oare? Vecinii din Suceava cum au putut să cumpere autobuze electrice cu bani europeni? Dar bistriţenii? Dar clujenii? Dar…? La ei e cumva mai cald iarna şi noi nu ştim?
Anul trecut, la Cluj-Napoca, Uniunea Europeană şi Elveţia au dat bani pentru autobuze electrice, pentru 41 de autobuze electrice lungi de 12 metri, o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri. În plus sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi. Pentru primele 11 autobuze, primăria Cluj-Napoca a plătit 26.121.980,83 lei fără TVA (vreo 5,5 milioane de euro), sumă din care 85% reprezintă fonduri elveţiene nerambursabile, iar 15% aportul municipalităţii. Banii pentru următoarele 30 de autobuze sunt de la Uniunea Europeană.
În aceste condiţii, tu să vrei să îngropi 20 de milioane de euro în refacerea celor două linii, care încurcă traficul şi aşa sufocat de maşini, şi apoi să cauţi bani să cumperi şi tramvaie noi, mi se pare că e o miştocăreală ieftină. Sincer. Pentru a deservi cele două linii, în condiţii decente, ne-ar trebui vreo zece garnituri. Asta mai înseamnă încă vreo 30 de milioane de euro! În total 50 de milioane de euro. De vreo zece ori mai mult decât la Cluj. Sau noi ne permitem că suntem mai bogaţi ca ei?
Sau poate că mă înşel eu şi pe noile căi de rulare, când vor fi gata, probabil la Sf. Aşteaptă, în buna tradiţie românească, vor circula aceleaşi garnituri Tatra care au „evadat din muzeele de istorie a tramvaiului” din Dresda. Bine, un pic de „facelift” şi apoi probabil că vor fi gata să mai „muncească” încă vreo 20 de ani. E ca şi cum ai lua o bătrână ieşită la pensie de vreo 10-15 ani şi ai duce-o la un medic estetician să-i mărească buzele şi sânii, să-i ridice un pic fundul, eventual să-i facă şi un tatuaj un pic obraznic şi apoi să o trimiţi din nou la muncă, dacă se poate chiar şi pe podiumul de prezentare de modă. Cam aşa ceva se intenţionează.
A făcut cineva calculele astea la Primărie sau acolo se calculează doar ritmul de creştere al salariului? Pentru miile de lei pe care le încasează lunar angajaţii Primăriei, oare ei nu ar trebui să şi gândească în folosul cetăţenilor? Dacă nu pot, oare e atât de greu să găsească bani în bugetul Primăriei şi să trimită un „specialist” să vadă cum au făcut ăia la Cluj? Dacă da, punem noi de o chetă, ceva! Numai să ni se spună.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...