four + eight =

A password will be e-mailed to you.

Cătălin MORARU
redactor șef

La ora când scriu aceste rânduri, ascult la televizor un pesedist care spune, senin, „de doi ani, opoziția numai de justiție vorbește, noi construim România”. Când ești prost, e necesar să fii agresiv și cu tupeu, așa se explică. După ce siluiesc justiția de doi ani, pesediștii au găsit vinovații. Cei din opoziție, pentru că vorbesc despre asta. Ar trebui să tacă și să stea cuminți în banca lor, că îi ia mama naibii, nu?
Asta văd că e noua găselniță a partidului lui Dragnea, „noi construim România”. L-am auzit și pe Codrin Ștefănescu declamând tâmpenia asta pe scena Casei Sindicatelor din Botoșani. Să te lauzi cum construiești de toate în județul cel mai sărac din UE, care nu are de nici unele, e mare lucru. Dar era între membrii de partid, nu avea ce păți.
Să vedem ce au construit pesediștii ieri. Au votat niște legi, care sigur vor duce la dezvoltarea României. Noile forme de Cod penal și Cod de procedură penală. Au fost ajutați de colegii de la ALDE, de UDMR și de niște deputați din ăia de la minorități, că singuri nu reușeau. Ei, noile prevederi din cele două coduri vor duce sigur țara noastră pe cele mai înalte culmi de dezvoltare și civilizație. Ca să nu mai pierdeți timpul cu textul integral aprobat ieri, vă dau eu aici pe scurt câteva prevederi. Delapidarea și abuzul în serviciu sunt dezincriminate parțial (adică sentințe mai ușoare, mai greu de demonstrat infracțiunea), neglijența în serviciu dezincriminată complet (adică bugetarii au voie oficial să fie proști la serviciu, dacă greșesc nu le mai face nimeni nimic). Darea de mită și cumpărarea de influență au pedepse reduse la jumătate, iar termenele de prescripție pentru o mulțime de infracțiuni sunt reduse. Adică, de exemplu, dacă nu vă prinde nimeni timp de șase ani, nu de opt, cum era până acum, după ce ați făcut anumite infracțiuni, ați scăpat. Cine scapă de un proces cu chestia asta, cine, cine? Ați ghicit, Liviu Dragnea, care era în sala de ședințe și a votat pentru, normal. La procedură penală, nu mai pot fi folosite înregistrările făcute de martori pentru a condamna pe cineva și nu mai poate fi cercetată decât infracțiunea după care umblă organele de anchetă. De exemplu, dacă vă ascultă cineva telefonul pentru că faceți bombe și aude că dați și mită, nu vă poate acuza de dare de mită, se face că nu aude, pur și simplu.
Nu e așa că, după construcția asta solidă de ieri, România a devenit mult mai frumoasă? O țară mai sigură, mai liberă și mai plină de promisiuni. Nu pentru noi. Pentru cei care vor să fure și să nu fie prinși. Pentru cei care au furat și le dispar dosarele, că acuzațiile au fost scoase din Codul penal. Precum și pentru violatorii, hoții și tâlharii care vor ieși din pușcărie, ca urmare a scurtării termenelor de prescripție. Au ieșit cică vreo 14.000 cu recursul lui Tudorel, o să mai iasă câteva mii cu codurile astea votate ieri.
Pe lângă Dragnea, au mai votat pentru aceste modificări, ce transformă România în raiul infractorilor, 180 de deputați. Printre care și deputații PSD de Botoșani Marius Budăi, Costel Lupașcu, Tamara Ciofu și Răzvan Rotaru. Camera Deputaților a fost for decizional în acest caz, așa că legile au fost trimise președintelui la promulgare. Iohannis probabil va trage de timp, va întoarce legea, în speranța că Dragnea va fi condamnat între timp. Opoziția spune că va contesta la Curtea Constituțională, însă nu cred că are mari șanse, CCR discută despre Constituție, nu cât de mari sau mici sunt pedepsele, asta stabilește legiuitorul.
Adică o să avem un fel de meci de ping-pong cu procesul lui Dragnea. Iohannis va aștepta decizia instanței, instanța va aștepta decizia CCR, iar CCR va amâna ca să vadă ce fac instanța și Iohannis. Iar, în iunie, o judecătoare din completul lui Dragnea iese la pensie, așa că totul se ia de la capăt. Timp în care se dau codurile penale și marele șef PSD scapă. O să aibă liber la construit România, deci.
Profită oamenii ăștia de faptul că pe români nu îi interesează capitolul ăsta, al justiției, ori e prea complicat ca să îl înțeleagă. Protestele magistraților au mai făcut ceva valuri, că nu poți să spui la tv cum că nu înțeleg nimic judecătorii și procurorii, fără să te faci de râs, chiar dacă ești Liviu Dragnea. Dar a trecut și s-a uitat, că avem memorie scurtă. De fapt, e destul de simplu de explicat situația actuală. Sintetic, situația se poate rezuma așa: pesediștii sunt extrem de preocupați să îi scape pe Dragnea, Vâlcov et comp de pușcărie. Timp în care România e pe pauză, în toate domeniile. Se plătesc salarii și pensii, normal, ca să fie lăsați în pace pesediștii, să facă România după chipul și asemănarea lor.

Apreciază calitatea articolului

18 VOTURI - MEDIE: 4,78
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...