spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialŞi dacă e vorba de Diaspora voastră? - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Şi dacă e vorba de Diaspora voastră? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Deşi toţi actorii, marionetele şi păpuşarii de pe scena politică sunt oficial de acord că e nevoie de solidaritate pentru a trece peste criza generată de virusul chinezesc, asta nu înseamnă că se pierde din vedere ceea ce este mai important. Ciolanul; chiar şi acum nu-i interesează altceva. Şi, dacă tot s-a ivit ocazia, de ce să nu se plătească nişte poliţe?

Din punctul de vedere al comportamentului politicienilor pandemia asta nu aduce nimic nou. Pentru ei este important să iasă din criză cu cât mai puţine pierderi din capitalul electoral – vorbim despre cei aflaţi la guvernare – în timp ce opoziţia îşi freacă mâinile de încântare şi adună tot ce se poate aduna pe vot negativ. Incredibilă şansă pentru cei de la PSD, care au schimbat barca guvernării cu corabia opoziţiei exact la momentul potrivit. Încă o lună-două să mai fi zăbovit la butoane cu Veorica din Videle în fruntea găştii şi nici măcar şomerul Orban nu s-ar fi lăsat convins să preia frâiele unei guvernări care are toate şansele să trimită PNL-ul altături de PNŢ, pe lista partidelor istorice din toate punctele de vedere.

Şi, aşa cum s-a tot întâmplat de-a lungul istoriei, au început să fie căutaţi ţapii ispăşitori meniţi să abată atenţia cetăţii de la problemele adevărate. În evul mediu era la modă să fie arse femeile care aveau pisici negre; dacă nu erau negre era de ajuns să fie doar pisici. Cum se ivea o holeră sau o ciumă, cum se declanşa vânătoarea de vrăjitoare. Un simulacru de proces, o pârleală zdravănă şi viaţa îşi continua cursul iar epidemia înceta. Ar fi încetat şi fără sacrificarea victimelor inocente, dar pentru opinia publică era mai confortabil să ştie că cineva a plătit pentru molimă. În Germania interbelică, pentru toate problemele cu care se confruntau nemţii, vinovaţi au fost scoşi evreii, cu consecinţele de rigoare.

Pe meleagurile mioritice este la modă să fie înjurată Diaspora. Cică românii fugiţi din Italia au adus urgia în ţară. Reţelele sociale sunt suprasaturate de mesajele de ură contra românilor din străinătate. Băgaţi toţi în aceaşi oală, de-a valma, inclusiv cei care au ales să rămână acolo unde i-a prins pandemia. Foarte puţini dintre cei care tună şi fulgeră împotriva Diasporei îşi asumă asta cu nume, prenume şi fotografie de profil cu date reale. Cei mai mulţi sunt din armata de postaci a PSD-ului, care ţine neapărat să plătească atât poliţa pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, cât şi să adâncească prăpastia dintre românii din ţară şi cei de afară, care s-au mai destupat la cap şi au început să înţeleagă cu ce anume se mănâncă democraţia. În ultimul deceniu Diaspora a reuşit nu doar să strice calcule politice bătute în cuie de pe timpul lui Iliescu, dar a influenţat şi mentalităţile celor rămaşi acasă.

O parte de tratamentul de care avem nevoie ca societate a venit de la Diaspora, iar dacă se prelungeşte cura de democraţie, şi PSD riscă să întregească lista partidelor de care se va vorbi doar la timpul trecut. De aceea, pentru social-democraţi, Diaspora e mai primejdioasă decât coronavirusul.

Diaspora ne aduce molima în ţară… Diaspora ne vrea morţi… Diaspora e formată numai din iresponsabili… Zeci de mii de „stranieri” revin acasă şi mint la graniţă… Cazul cretinului care a minţit că este sănătos, deşi avea în buzunar diagnosticul de Covid 19  şi a contaminat un avion întreg încă e exploatat mediatic, la fel ca şi cazul deşteptei care a plimbat infecţia în două spitale. Ăştia sunt Diaspora, nebunii dracului, staţi acolo unde aţi plecat. Acum veniţi să vă trataţi în ţară pe banii noştri? Mai ţineţi minte când făceaţi ceva pe România şi pe politicienii ei? Mai ţineţi minte când înjuraţi sistemul de sănătate?

Evident, se pierde din vedere esenţialul. Numărul celor care revin în ţară e relativ mic dacă e să ne raportăm la masa celor care au ales să-şi facă un viitor mai bun peste hotare. Cam acelaşi procent obţinut de PSD în Diaspora de fiecare dată când au fost alegeri. Acei români care se „descurcă”, fie lucrând la negru pentru a nu plăti taxe – că doar n-or fi proşti – fie îşi câştigă traiul pe căi şi mai ilegale. În mare, vorbim de acei români atât de dragi PSD-ului, care, chiar şi când au ieşit din ţară, nu au uitat vechile năravuri. Nu au asigurări medicale, nu au acte legale, nu au nimic care să le poată asigura minima siguranţă şi de aceea revin în ţară. Nu e vorba de dragostea de patrie sau încrederea în sistemul sanitar din România. Cei mai mulţi sunt românii voştri, dragi pesedişti; aveţi şi voi Diaspora voastră.

Şi, amara ironie a sorţii, în momentul de faţă campion la distribuit Covid este românul neaoş Nelu Lupu, pensionarul MAI căruia i se datorează cam jumătate din cazurile declarate oficial. Tot român de-al vostru, cu pensie specială şi alte privilegii. La şaizeci de ani e pensionar de ceva vreme şi are pensie cât un cartier întreg. A reuşit ăsta cât toată Diaspora la un loc. Din păcate, Diaspora o să recupereze, se străduie din răsputeri. Dar pe social-democraţi îi doare la bască. O fi Diaspora lor, dar la guvernare sunt liberalii.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...