spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialNu ne facem bine repede - Marius Ilincaru, jurnalist

Nu ne facem bine repede – Marius Ilincaru, jurnalist

Criza aceasta de coronavirus are și partea ei bună. Ne-a pus diagnosticul ca societate. Din păcate însă, nu e unul prea optimist. Suntem foarte grav bolnavi și șanse de a ne vindeca repede sunt extrem de puține. Sunt puține, pentru că nici noi nu vrem să cooperăm și ne credem mai deștepți decât cei care ne prescriu tratamentele, decât cei care ne prescriu doftoria. Parcă am fi niște copii răzgâiați care ne tot plângem că e amară pastila.
Dar să trecem la subiect.

Restricțiile impuse de ordonanțele militare în cadrul stării de urgență au fost primite prost, chiar foarte prost, de majoritatea dintre noi, care nu înțeleg că ele sunt date pentru ca această nenorocită de pandemie să ne afecteze cât mai puțin, să scăpăm cât mai repede de toată nebunia.

Lucrez în presă de foarte mult timp, pentru unii de prea mult timp, dar niciodată nu mi-a fost dat să văd atâta ură față de forțele de ordine care pun în aplicare legea. E de ajuns să scrii că polițiștii sau jandarmii au dat X amenzi în valoare de Y lei și parcă se coboară Iadul pe pământ. Pe Facebook sau pe site-urile publicațiilor online se lansează un potop de înjurături și blesteme.
„Multă, multă, multă, multă căldură! în loc de arzăiar focu, nu-i frumos!”. „Am mai zis și pe alte saituri dați în judecata polițist care va încheie pocesu verbal și o sa aveți câștig de cauza”. „Astea mai bine sar spinzura milițieni”. „Bravo mai baieti!!! Asa…mai cu talent!!! Ca doar trebuie platite pensiile speciale!! Ghici de unde, ca nu se lucreaza! Hai…nu va lasati, poate prindeti primul loc pe tara la dat amenzi!!!”
Sunt doar câteva comentarii de la texte. Nu le-am corectat și nici nu le-am dat numele celor care le-au scris, pentru că nu are nicio importanță. Ele arată gradul de cultură al societății și, ne place sau nu ăsta e! Veți spune că nu ne regăsim printre acești troglodiți. Da, probabil că așa este, dar uitați-vă în jurul dumneavoastră și observați câte astfel de specimene vedeți. Fiți sinceri în analiza pe care o veți face și veți vedea cât de rău ne-am degradat și cât de bolnavi suntem.

Polițiștii și jandarmii nu fac nimic altceva decât să pună în aplicare normele legale în vigoare. Nu ne costă nimic să completăm acea declarație pe proprie răspundere. Nu e niciun mare efort, nici fizic și nici intelectual. Trebuie doar să vrem. Trebuie doar să înțelegem că fără o disciplină a legii nu vom putea progresa. Mereu aud sloganul că vrem o țară ca afară, dar noi ne comportăm ca afară?
În țară s-au întors acum, în această perioadă de restriște, nu tocmai vârfurile diasporei, iar acest lucru se vede în ceea ce se întâmplă în centrele de carantinare, unde incidentele sunt la ordinea zilei, deși oamenii aceia sunt ținuți pe banii noștri, ai tuturor, timp de două săptămâni, pe masă și cazare, pentru a putea merge apoi în propriile familii.

Anarhia din Sâmbăta Mare din Hunedoara, Dâmbovița, Constanța sau Galați arată că situația este generalizată și are toate șansele de a scăpa de sub control. Vitejii din fața tastaturii au început acum să se manifeste violent și în stradă, iar forțele de ordine trebuie să intervină foarte prompt să restabilească normalitatea, altfel vom asista la o disoluție și mai mare a statului, iar șansele de a ne face bine vor fi din ce în ce mai reduse, dacă nu chiar nule.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...