spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialGata, s-a rezolvat cu pensiile speciale, să vină banii - Cătălin MORARU,...

Gata, s-a rezolvat cu pensiile speciale, să vină banii – Cătălin MORARU, redactor șef

Proiectul de lege cu pensiile speciale a trecut de Senat. A votat pentru coaliția pesedisto-liberală în mare, pe furiș a votat și AUR la fel ca PSD, ca de obicei, contra au fost cei de la USR și unii de pe la minorități. Votul decisiv va fi în Camera Deputaților, unde probabil nu vor fi probleme.

„În toate guvernările când a fost la putere, PSD a fost alături de românii de rând, cu venituri mici, i-a sprijinit și ajutat, nu ca alții”, a concluzionat de la tribună un senator PSD, nu i-am reținut numele. Asta înseamnă să fii politician. Să poți spune asta fără să-ți crape obrazul de rușine, fără să îți plesnească un ochi, fără pic de jenă. După scandalurile cu azilurile de bătrâni unde au fost implicați pesediști, după explozia de la Crevedia la stația GPL a unui pesedist. După tragedia de la Maternitatea Botoșani, într-un județ condus eminamente de pesediști. După explozia de la șantierul autostrăzii unde era de pază un pesedist. După ce pesedistul Buzatu umbla cu miliardu` în portbagaj, în cel mai sărac județ din țară. După ce pesedistul Arsene de la Neamț a fugit din țară de atâta furat. După ce pesediștii au transformat Delta Dunării în pășune în acte, ca să ia pesedistul Stănescu bani pe subvenție agricolă. După multe și multe, astea sunt doar ultimele isprăvi.

Înainte de a discuta legea, să ne uităm un pic la cifre. De când a venit guvernul Ciolacu la cârmă, pensia medie, aia obișnuită, a crescut cu 2 lei. Pensia medie specială a crescut cu 211 lei. Am mai explicat mecanismul, pensia obișnuită se indexează cu inflația (în teorie, în practică, ministrul iubitor de seniori Budăi a indexat-o cu mai puțin), în timp ce pensia specială se indexează cu salariul mediu în plată. Și cum Ciolacu crește salariile la bugetari, cresc și pensiile speciale, pe care plătim acum 12 miliarde de lei anual.

Prevederile legii aprobate în Senat sunt așa cum ne așteptam, absolut inutile. În primul rând se rezolvă cu pensiile speciale, dar începem rezolvarea după cinci ani și se termină în 2062, când judecătorii se vor putea pensiona la 60 de ani. Nu e o poantă, așa spune legea. Majoritatea schimbărilor însă se întâmplă după trei sau cinci ani.

Ideea care este. Marcel Ciolacu și guvernul său au rămas tot la stadiul intelectual de valutist de gară. Vor da legea, apoi vor merge la Bruxelles cu mesajul că au rezolvat problema cu pensiile și deci, România trebuie să primească banii din PNRR. Însă toate măsurile din lege intră în aplicare după 2026, când PNRR se încheie. Adică, celor de la Comisia Europeană nu le trece prin cap că Ciolacu și gașca lui vor să le tragă țeapă și să nu mai facă nici o reformă după ce iau banii. Cum spuneam, strategie de șmecher de doi bani.

În rest, nu se schimbă mai nimic. A, există o prevedere cum că pensiile speciale mari se pot impozita chiar și cu 10%. Adică ăia care au pensie de 200 de milioane de lei vechi o să rămână cu 180. Nici nu știu cum or să se descurce.

Însă, judecătorii, procurorii și polițiștii tot după 25 de ani de muncă pot ieși la pensie și tot cu pensiile alea speciale, chiar foarte speciale, la unii. Și numărul celor cu pensii speciale nu s-a redus deloc, cei care erau în plată înainte de lege, rămân și după.

Scopul principal al acestei manevre este decapitarea justiției, nu plecați după fenta cu pensiile. De aia sunt pensii așa de mari, pentru ca oamenii să iasă din sistem la 45 de ani. La parchetul din Botoșani mai sunt cinci procurori, cred. Minimul necesar ar fi 22. Judecătorii sunt la fel de rari, poliția e complet decapitată, abia mai funcționează. Consecințele sunt cele pe care le vedem, anchete și procese care țin cu anii, prescrierea faptelor cu care mii de interlopi și politicieni scapă de pedeapsă, o țară cu o infracționalitate uriașă, unde nimeni nu mai e în siguranță.

Nici măcar nu e rețeta noastră, nu am inventat noi cercul. S-a aplicat și în Ungaria, Polonia, Serbia, Slovacia, apoi a început Dragnea să o aplice și la noi. Iar singurii care se bucură de dezintegrarea societăților democratice din estul Europei sunt rușii, evident.

Legea cu pensiile speciale va trece fără probleme, așa că tot la Bruxelles se va opri. Comisia Europeană a cerut îndeplinirea a ceea ce noi ne-am angajat că facem, un sistem de pensii echitabil și un fond de pensii care să permită plata acestora, fără favorizați și pensionari de 45 de ani. Lucru care nu se întâmplă cu noua lege. Iar impactul legii asupra reducerii deficitului bugetar este absolut insignifiant.

Așa că probabil nu vor fi de acord cu gluma asta a lui Ciolacu despre pensii și nu vom primi restul de bani din PNRR. Asta scriam de acum doi ani, nu e nimic nou. Ce e nou e că se discută despre suspendarea fondurilor europene structurale pentru România, asta Ciolacu nu mai spune, a scăpat-o ministrul Boloș într-o emisiune, că există pericolul ca din decembrie să nu mai primim bani europeni pe fondurile de coeziune.

Și abia atunci începe spectacolul.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...