spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialOpoziția galbenă de la AUR - Cătălin MORARU, redactor șef

Opoziția galbenă de la AUR – Cătălin MORARU, redactor șef

În urma propagandei și dezinformării de sorginte rusească și a altor factori externi cum ar fi politica dezastruoasă a UE în materie de comunicare, în mai toate țările europene , naționaliști, extremiști, populiști au ajuns sau la putere, sau prin parlamente și guverne, cert e că au devenit o voce în corul politic al țărilor respective.

La noi rolul acesta și l-a însușit AUR, plus partidul Dianei Șoșoacă. A încercat și Dragnea ceva pe turnantă, dar nu i-a ieșit, așa că gătește pe YouTube, când îi permite sănătatea.

De Șoșoacă nu voi discuta prea mult, face doar scandal pentru proștii care o urmăresc, are o agendă rusească clară, a și declarat într-un moment de sinceritate că e târziu, nu mai are cum da înapoi.

Probabil, într-o țară normală, ar fi fost pusă sub acuzare încă din ziua când s-a dus la ambasada Rusiei, în calitate de senator al României, să negocieze „pacea cu Rusia”. Dar autoritățile române sunt impotente, vedem asta de ani de zile, ultima demonstrație, la vizita președintelui Ucrainei.

Așa că rolul de partid populist, naționalist, suveranist și care cică face opoziție sistemului e la AUR. Un partid ieșit din spuma mării și din negurile rețelelor sociale, filo-rus, și care convine foarte mult alianței PSD-PNL, trebuie să existe băiatul rău, altfel cine dracu i-ar vota pe Ciolacu sau Ciucă.

Evit să vorbesc despre pericolul AUR, că nu știu dacă e chiar un pericol. Cel mai mare aliat al AUR-ului este coaliția de guvernare cu goangele de zi cu zi, cu casta lor de privilegiați care nu vor să lase nimic în urmă. Așa se îndreaptă oamenii spre AUR, care are mesaje simple și pe înțelesul tuturor. Că altceva nu are, strategia economică a partidului e ceva de genul să fie bine, ca să nu fie rău, plus niște naționalizări și legi să meargă copiii la școală în uniforme, eventual populare, și să cânte imnul dimineața.

De fapt, ce se întâmplă? La fel cum România are sindicate galbene, cu lideri care sunt membri PSD, a apărut și o opoziție galbenă, care face opoziție de carton, adică AUR. Multă lume și-a dat seama, nu am descoperit eu America. Și se bazează pe două componente a activității AUR. Pe cea politică, din parlament, și pe acțiunile de imagine și comunicare ale partidului.

La activitate parlamentară, pe lângă scandaluri și încercări de cafteală de la fostul șef de galerie Simion, AUR a votat, de fapt, la pas cu PSD în aproape toate legile importante pe care pesediștii le-au vrut aprobate, de la salarii mărite și indemnizații parlamentare până la pensii speciale. În plen, în comisii, unde a fost nevoie. După aia a ieșit Simion și a explicat că nu au știut ce votează, că s-a greșit, că ei au fost și bolnavi.

Ba chiar, la legea aia care păstrează pensiile speciale, am observat o nouă culme. La Senat, unde pesediștii nu erau siguri că votează toți liberalii și majoritatea era mai precară, senatorii AUR au votat „da” și legea a trecut. La Camera Deputaților, când liberalii au dat-o la pace cu frații lor de alianță din PSD și era clar că există majoritate, deputații AUR au votat „nu”, contra legii pe care o aprobaseră în Senat cu două zile înainte.

Legea a trecut și de Cameră cu majoritate confortabilă, a promulgat-o și Iohannis, gata.  Dar Simion a fugit repede pe online și a făcut un live unde a arătat cum AUR a votat contra pensiilor speciale. A uitat să zică că votaseră pentru cu două zile înainte.

În esență, AUR a secondat PSD la orice a însemnat vot important, așa că opoziția parlamentară e o poveste.

Partea a doua, cea de comunicarea e mai interesantă.  George Simion e celebru în mediul online, toată ziua face live pe telefon, chiar și atunci când manifesta contra tehnologiei 5G cu ajutorul căreia făcea live-ul respectiv. A fugit instantaneu să filmeze cum adâncesc ucrainenii canalul Bâstroe, după goanga lansată de Grindeanu. Nu a găsit nimic, dar asta nu importă în lumea rețelelor sociale. A făcut live-uri la mitinguri, la intrarea cu forța prin diverse instituții, pe unde a putut, prin toată țara.

Însă, nu l-a văzut nimeni să facă un live la explozia cu zeci de victime de la Crevedia, la stația de combustibil deținută de un pesedist. Nici la tragedia de la maternitatea Botoșani nu a făcut live și nici nu a prea comentat. Nici la azilurile de bătrâni torturați după o schemă pesedistă Simion nu a scos o șoaptă. Nici prin județul Vaslui, pe unde lua șpagă Buzatu miliarde nu prea a făcut scandal Simion. Nici la Neamț, unde pesedistul Arsene tot pe șpagă mergea, se prăbușeau poduri, luau foc spitale, dar iubitorul de români Simion, nimic. Nici un politician serios din opoziție nu a ratat subiectele astea, singurul a fost Simion și al lui AUR. În general, când e vorba de o golănie făcută de PSD, Simion se uită în altă parte.

Pericole însă există. Atunci când concepi un proiect, de orice fel, există un capitol numit  managementul riscului. Dacă e să discutăm despre AUR, prin prisma asta trebuie să privim. În primul rând, pesediștii, roșii sau galbeni, că nu contează, guvernează așa de prost că Simion s-ar putea pomeni votat de mult mai multă lume decât crede. Și atunci se schimbă povestea, nu mai e doar o roată la căruța PSD. Iar George Simion știe asta și are grijă de publicul lui.

La mitingul contra vaccinurilor din vară, organizat de AUR pe rețelele sociale, Simion a fost întrebat de ziariști dacă e contra vaccinării. Omul a zis că nu, bineînțeles, își va vaccina copiii, e normal. Numai că declarația asta a lui nu a mai apărut pe rețelele sociale, au rămas doar îndemnurile pentru oameni neinformați și ușor de păcălit. Asta e o practică extrem de folosită la AUR.

În al doilea rând, ascensiunea AUR depinde de succesul propagandei ruse, contra căreia statul român nu face absolut nimic, am tot povestit de ce, că foarte mulți politicieni români se visează diverse soiuri de Putin mai mici. Și, pe măsură ce situația economică se degradează, populismul și suveranismul vor avea succes mai mare, în special la păturile sărace și neinformate ale societății. PSD știe asta și, dacă umblați cu mașina prin țară, uitați-vă la stâlpii din localități cu primar PSD. Pe fiecare stâlp este câte un tricolor mititel.

Asta va fi tema campaniei electorale, și pentru AUR, și pentru PSD. Patriotismul.  Pentru că e un cuvânt care și-a pierdut complet sensul în România. Patriotism înseamnă să îți iubești țara, nu să o furi. E despre cinste, despre grija ca toți să trăim mai bine împreună, nu despre dormitul îmbrăcat în drapel sau umblat cu chiloți tricolori.

În al treilea rând, am dubii despre finala la prezidențiale Ciolacu – Simion, pe care o visează pesediștii. Ciolacu are probleme să își ducă ideile la capăt, într-un duel de unu la unu, Simion îl face varză, are discursul la el, croit exact pentru cei care sunt susceptibili de a-l vota.

De aia s-ar putea ca pesediștii să nu îl lase pe Simion să candideze, dacă înțeleg chestia asta. Dacă nu,  șansele să câștige Simion sunt interesante, că nu va mai fi mobilizarea de la finala Iliescu – Vadim, mulți vor sta pur și simplu acasă și își vor face bagajele, să poată pleca cât mai rapid din țară.

Ce se va întâmpla după e simplu, e de ajuns să ne uităm la Ungaria lui Orban, pe care am depășit-o la indicatori economici, fără să facem absolut nimic bun, ba din contra. Sau la polonezi, care, după opt ani de iliberalism, au reușit, în sfârșit, zilele trecute, să îi arunce de la guvernare pe populiștii lor. Apropo, a fost și Simion acolo, să se bucure de victoria fraților lui de luptă. Nu prea le-a purtat noroc.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...