spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăEditorialLegea pământului - George Lazăr, director

Legea pământului – George Lazăr, director

Pentru a doua oară în ultimele luni, Consiliul Județean și președinta acestuia, Doina Federovici, sunt implicați într-un scandal de amploare națională. În primul caz a fost vorba despre o moarte care putea fi evitată dacă un medic de la Maternitate și-ar fi făcut datoria. Cazul, aparent fără legătură cu conducerea județeană, a scos la iveală modul în care Federovici și-a plasat finul în fruntea celei mai mari unități medicale din județ. A încercat să-l apere iar apoi, la presiunea opiniei publice, a renunțat, preferând să-l sacrifice pe altarul propriului interes. De această dată însă este vorba de ceva mult mai lumesc, anume șpaga dată și primită în același spital pentru angajări. În mod evident, procurorii au probe care arată circuitul banilor negri, altfel nu se explică de ce i-au perchiziționat casa, biroul, ba chiar și sediul PSD, unde Federovici este șefă.
Creșterea salariilor din sănătate a generat un interes uriaș pentru aceste posturi, considerate sigure și bine plătite. Așa că a apărut, capitalist, o piață care să echilibreze cererea cu oferta. La fel ca într-un banc, dacă mai mulți candidați își fac lucrările de peste nota șapte, a fost ales a fost cel care a dat șpaga cea mai mare. Mirarea e cu atât mai mare cu cât febra banilor luați din șpagă a cuprins doctori, unii tineri, competenți, adevărate branduri locale, foarte bine plătiți. Rămâne un mister ce anume i-a determinat să sară de la plicul cu câteva sute de lei strecurat oricum de pacienții recunoscători în buzunarul halatului la șpăgi de mii de euro. Nu cred că lăcomia, sunt oameni care aveau mulți bani. Probabil convingerea că nu li se poate întâmpla nimic, deoarece nu-i nimeni inconștient să se pună cu un medic sau, mai rău, cu breasla, pentru că la spital ajungem toți, mai devreme sau mai târziu. În treacăt fie spus, gestul de a-i plimba încătușați, ca pe niște criminali sadici, pe acești oameni, care până ieri salvau vieți, a fost unul deplasat și gratuit. Vor răspunde pentru faptele lor, dar nu trebuie umiliți.
Ca să fie clar: fenomenul de a lua bani pentru angajări nu este deloc nou și nici specific Botoșanilor. Se practică peste tot, iar pentru moment procurorii nu au făcut decât să zgârie la suprafață. Dacă ar fi intrat mai adânc, cel mai probabil spitalele s-ar fi închis împreună cu mai toate instituțiile publice.
Din nou, sistemul este vinovat pentru că pur și simplu îndeamnă și încurajează astfel de fapte. Câtă vreme șefa Consiliului Județean își angajează în mod discreționar rubedeniile și cumetrii, pune șefi unde vrea și când vrea, fentând la vedere legea după schema angajării pilelor la vreo comună unde devin funcționari publici, și îi transferă ulterior pe posturile pregătite, de ce nu ar face toată lumea la fel? Sau altfel, luând spre exemplu șpagă pentru angajări.
Asta nu înseamnă că Federovici e mai vinovată decât alții. Nu a făcut decât să aplice în mod exemplar schema deja existentă. Așa că astfel de fapte vor continua câtă vreme există consilii județene. Moștenitoare a vechilor județene de partid, aceste structuri osificate nu s-au schimbat prea mult. Prin alegeri – iar aici PSD poate pune pe liste și o cutie cu chibrituri că oricum câștigă – este desemnat un viitor baron local. Sau baroneasă, după caz. Care începe de îndată să-și înșire plasa ca de păianjen, exact așa cum a făcut și Federovici sau toți ceilalți ce au precedat-o. Nu uităm că, până acum, doi dintre foștii președinți au făcut pușcărie. Apoi începe exploatarea moșiei, prin interpuși care cotizează la pușculița de partid, vânzând posturi publice, luând comisioane la licitații sau donând pur și simplu o parte din leafă. Până nu de mult, se spunea că asta se face ca să trimită bani la sediul central al partidului, dar de când cu subvențiile tot mai mari pe care și le dau singuri politicienii, acest pretext pare să nu mai țină, deși unele voci susțin că și dijmele către sediile centrale au crescut, nici vorbă să fi dispărut. Dar mai rămân mulți bani pe plan local, de care dispune în mod discreționar șeful de partid: poate să-și cumpere haine sau să zboare la Bruxelles: îi cheltuiește pe orice vrea, mai ales că nu a pus el mâna, i-au adunat alții.
Această vasalitate de sorginte feudală se proiectează apoi în teritoriu, către primari. Consiliul Județean adună bugetele primăriilor și de dijmuiește după cum îl aranjează politic pe președinte, adică cele prietene și din același partid primesc mai mult (cu condiția să acorde contracte prietenilor politici), celelalte, doar cât să nu moară de foame. Cu un așa zis buget al județului, cei ca Federovici merg la guvern să ceară bani. De regulă, și aici sunt încă o dată dijmuiți, mai mult sau mai puțin, funcție de relațiile avute acolo. Și aici ajung o parte dintre sumele de bani negri adunate pe plan local (din aceia pe care Ciolacu n-o să vrea niciodată să-i impoziteze), pentru că înalții funcționari, perfect conștienți de aranjamentele financiare din teritoriu, își vor partea.
În acest fel, fără să facă mai nimic, Consiliul Județean se strecoară ca o verigă inutilă în fluxul financiar, fără să aibă fonduri proprii din taxele și impozitele județene nici cât să-și plătească lefurile supradimensionate, sporurile de periculozitate și alte năzbâtii. Pentru astfel de operațiuni, ar fi suficient un birou în cadrul Fiscului, nicidecum o structură profund politizată, coruptă, opacă și greoaie. Dacă nu sunt prinși și trimiși la închisoare, președinții de consilii județene sunt de regulă eterni, obținând succesiv mandate, pentru că legea, la fel și în cazul primarilor, nu fixează o limită. Ei sunt jupânii absoluți, care dictează, taie și spânzură după bunul plac.
Chiar dacă au greșit și s-a comis un act de justiție socială, nu mă bucură deloc faptul că medici specialiști – atât de rari în Botoșani – au fost duși în arest. Acești oameni au învățat carte și știu o meserie. Spre deosebire de politicieni, care nu au învățat carte. Iar meseria lor e șpaga.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...