spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialDespre deputați și mașini furate - Cătălin MORARU, redactor șef

Despre deputați și mașini furate – Cătălin MORARU, redactor șef

Deputații PSD de Botoșani Marius Budăi și Dan Șlincu au fost opriți la intrarea în țară din Republica Moldova pentru că erau într-o mașină furată din Belgia. Cam așa suna știrea care a fost preluată de toată presa locală și națională duminică. Cei doi au fost opriți sâmbătă seara la vama Sculeni.

Din acest fapt, aparent minor, pentru că e, totuși, puțin probabil ca deputatul și fostul prefect Șlincu să conducă mașini furate, apar o mulțime de concluzii despre țara în care trăim.

În primul rând, cei doi au fost opriți la intrarea în țară, nu la ieșire. Deși circulau cu aceeași mașină. Dar se știe că politicienii români au o lungă istorie de ieșit foarte ușor din țară, s-or fi gândit cei de la vamă că pleacă puțin, până se liniștesc apele, cine știe. Că mașina, un Audi A6, tot furată era și la ieșirea din România.

Inițial am vrut să scriu despre cei din instituțiile românești care se ocupă de lungul proces de înmatriculare al unui autovehicul. Operațiune care în Germania a durat la mine 23 de minute fix, pentru că funcționarul greșise o adresă și a trebuit să refacă actul, altfel dura maxim 15 minute. În timp ce la români ține măcar o lună jumătate, perioadă în care aduni un teanc de acte de parcă ai intenția să construiești o catedrală.

Iar tot acest balamuc, în care funcționarii practic numără actele, verifică dacă sunt toate, fără a le mai citi, chinuiesc fără rost oamenii, pentru că se poate înregistra fără probleme o motocositoare ca fiind Lamborghini. Sau invers.

Dar nu a fost cazul la deputatul Șlincu. El a dat peste niște șmecheri. Mașina a fost cumpărată în 2015 și declarată furată în 2016, metodă des folosită, despre care am mai scris în ziar. Șlincu spune că se va îndrepta împotriva vânzătorului, dar respectivul cred că are și el acte corecte de vânzare-cumpărare, așa că nu văd o rezolvare acolo. Probabil va dezlega problema românește și va aranja cu poliția de frontieră când scoate mașina la vânzare să o cumpere tot el pe o sumă mai micuță, că nu mai e așa nouă.

Un alt aspect important e faptul că Dan Șlincu a ieșit cu mașina din țară în fiecare an și, timp de nouă ani, nu i-a spus nimeni nimic. El adaugă că a mers în UE, de aia nu au găsit nimic, însă nu prea e ok. România nu e în Schengen, sunt controale la frontieră, ar fi trebuit să îl prindă mult mai devreme. Nu s-a întâmplat pentru că trăim în țara dosarului cu șină. Digitalizare nu există, instituțiile nu comunică între ele și, în general, statul român a pierdut orice tip de reacție administrativă, e un loc unde orice este posibil.

Așa că nu trebuie să râdem de aventurile lui Șlincu și Budăi, mai ales dacă avem mașină second hand. Că odată mergem într-un weekend la moldoveni să mai luăm niște coniac pentru sărbători și ne trezim fără mașina pe care o avem de nouă ani.

Cel mai interesant în tot acest complex de împrejurări este modul în care reacționează cei doi deputați botoșăneni. Budăi zice că va avea o discuție foarte serioasă la Interne despre digitalizare și problemele din sistem, iar deputatul Șlincu intenționează să încerce schimbarea legilor ca „să nu mai pățească și alții ca mine”.

Budăi la fel, vrea brusc digitalizare și seriozitate pentru români, evident. Ori astea sunt povești. Amândoi deputații au început brusc să își facă treaba de aleși ai poporului pentru că nu vor să mai rămână sâmbătă seara prin vămi fără mașină, nu de grija românilor. Scriem de ani de zile exact pe subiectul acesta, legat de mașini furate, de birocrație la înmatriculare și nu am auzit o șoaptă din partea celor doi, absolut niciodată.

Doar așa se mai schimbă câte ceva prin România, când vreun ștab pățește câte ceva. Atunci descoperă brusc nedreptatea, sistemul care nu funcționează, regulile proaste și legile nerespectate.

Că dacă i-am fi întrebat vineri despre toate astea ar fi zis că vorbim prostii și îi atacăm politic, că totul e în regulă. Iaca nu mai e totul în regulă și deodată vor schimbări despre care urlă o țară întreagă de ani de zile. Și nici acu nu e sigur, s-ar putea ca Budăi și Șlincu să dorească schimbările, dar degeaba, dacă nu le dă voie șeful. Poate își ia și Ciolacu mașină furată, doar atunci putem fi siguri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...