spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEditorialCapăt de drum - George LAZĂR, director

Capăt de drum – George LAZĂR, director

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu mai candidează pentru un nou mandat. Vestea este cel puțin ciudată dacă ținem seama că, de când s-a așezat în fruntea județului, și-a făcut permanent și asiduu campanie electorală, având și cel puțin doi angajați ai consiliului județean, plătiți deci din bani publici, care s-au ocupat și se ocupă exclusiv de treaba asta. Nu putem uita peregrinările ei fără număr prin județ, deplasări în care făcea puhoi de poze iar angajații i le distribuiau pe rețelele sociale, gratuit sau cu bani.

Ar fi greu de înțeles de ce o femeie extrem de ambițioasă, tenace și vicleană, bună cunoscătoare a lumii politice actuale în care se învârte ca peștele în apă, a lăsat vrabia pe care o avea ca și în mână pentru o iluzorie cioară de pe gardul viitoarelor parlamentare, dacă nu ar fi fost de atâtea ori cercetată de Direcția Națională Anticorupție. Reamintesc, președinta consiliului județean, după scandalul șpăgilor pentru angajări la spitalul de urgență, în urma cărora au fost reținuți mai mulți medici, a avut perchiziții la birou, acasă și la sediul partidului a cărui filială locală o conduce. Tot ea a mai avut de-a face cu un scandal din zona medicală când, o tânără internată la maternitate a murit, caz încă aflat în cercetare, dar care chiar de la început a dezvăluit că director general la spital era un fost strungar, devenit  finul lui Federovici, unul dintre multiplele personaje cu care și-a întins o adevărată plasă, ca de păianjen,  peste instituțiile publice din Botoșani.

Privim cu multă îndoială postarea de pe o rețea socială în care președinta consiliului județean spune că de fapt nu a vrut postul, ci a fost împinsă de colegii de partid; acest argument este deja răsuflat, fiind mult prea folosit de politicienii aflați în dizgrație.  Amuzantă este și afirmația că ar fi spus (cui?, când?) că vrea doar un mandat la județ, dar așa ceva n-a rostit nici măcar în vis. Cel mai probabil, președinta consiliului județean nu mai candidează pentru că șefii ei se tem, în prag de alegeri, de ce anume vor mai scoate la suprafață procurorii DNA, reiterând truismul: de Doina Federovici ne poate scăpa doar PSD și nimeni altcineva.

Chipurile se păstrează pentru alegerile de la toamnă când, zice, i s-a promis primul loc pe lista pentru senat unde, ascunsă după imunitate, mizând pe criza cronică de judecători trimiși prematur la pensie, vicleșug ticluit de fostul ei protector, Dragnea, să aștepte, cu emoții, ca faptele să se prescrie. Numai că până la toamnă mai este jumătate de ani și cum în politica românească lucrurile se schimbă și de la o oră la alta, se prea poate ca această combinație să nu-i fie câștigătoare.

Tot eșafodajul pe care l-a construit Federovici cu migală și efort nu mai face doi bani. Sunt practic patru ani de efort risipit. Nici promisiunile făcute primarilor, pe a căror susținere conta, nu mai pot fi, în mod evident, onorate, pentru că nu va mai avea decizia. Iar numeroaselor neamuri, fini și cumetri și amici, plasați  în funcții cheie la instituțiile publice, le tremură deja fundul. Toți aceștia vor rămâne de izbeliște fără protectoarea lor pentru că este puțin probabil ca Trufin sau Iftime, potențiali câștigători ai mandatului abandonat de Federovici, să îi păstreze, având fiecare dintre ei propria clientelă de mulțumit și satisfăcut.

Sunt sigur că o încearcă, omenește, ciuda de a-și fi pregătit realegerea iar acum altcineva va beneficia de roade deși, al drept vorbind, cu peste 80% din primari, PSD ar fi putut pune să candideze și o maimuță babuin și tot ar fi avut prima șansă.

Nu că ar conta prea mult multiplele drame individuale pe care le lasă în urmă președinta consiliului județean. Oamenii s-au cerut angajați pe pile, nefiind în stare să susțină un concurs pe drept, dacă mai sunt și din astea. Nici drama ei personală nu a făcut-o să lăcrimeze decât cel mult lăuntric, în definitiv cel mai de jos loc în care ar putea să cadă, dobândit nu pe competență, ci tot politic , nu e chiar de lepădat: șefia la Direcția Județeană de Statistică, pe unde a trecut înainte de a se urca în racheta politică ce a propulsat-o în cele mai înalte funcții din țară și, în cădere, înapoi la județ. Pentru ea și pleiada de pile pe care le-a oploșit mai peste tot nu e decât o dramă de moment. O să se descurce, așa cum s-au descurcat și până acum, pupând mâna altui stăpân.

Istoria ultimilor ani este plină de suișuri și coborâșuri ale feluritelor personaje devenite vedete peste noapte pentru ca apoi, meteoric, să recadă în uitare sau în închisoare.  Dar vremurile s-au schimbat și alții sunt protagoniștii cei noi și hămesiți. O dată cu plecarea lui Federovici de la județ, dispare un model de conducere pe care l-a adus la perfecțiune după principiul că o mână o spală pe alta: angajări discreționare, sporuri date cu ambele mâini din bani publici, funcționari timorați de care dispunea așa cum voia. Însă viitorul apropiat ne va arăta dacă și fosta noastră vedetă politică a făcut sau nu mișmașuri și la ce nivel, și dacă va mai fi în stare să revină în prim planul politicii. Poate da, dar mai bine nu.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
19.8 °
16.6 °
44 %
5.2kmh
27 %
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...