spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNaționalGafă uriaşă a ministrului Apărării

Gafă uriaşă a ministrului Apărării

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, este protagonistul celei mai recente gafe din seria cu care Guvernul Dăncilă se menţine în centrul atenţiei. El a declarat marţi seara la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete balistice. Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.

Rachetele interceptoare de la Deveselu acţionează în baza energiei kinetice şi, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice. E adevărat, aceste rachete interceptoare fac parte din apărarea antirachetă a NATO, căruia i se mai spune şi scutul antibalistic al NATO.

Ministrul Fifor explica la Antena 3 că armata română este tot mai apreciată de NATO şi a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menţionând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră. „Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a arătat ministrul Apărării.

Ieri, ministrul Apărării a declarat că a fost greşit înţeles şi că e vorba de o eroare de interpretare: „Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară (n.r. – marţi seară) am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puţin probabil ca eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor.

 

Declaraţiile lui Fifor folosite de propaganda rusă

 

Declaraţia în care Mihai Fifor a confundat rachetele interceptoare cu rachetele balistice, în contextul în care ministrul român al Apărării se referea la baza de la Deveselu, a fost preluată de Sputnik.md şi prezentată într-o cheie care nu lasă loc de echivoc.

„La mai puţin de 24 de ore de la declaraţia făcută la Antena 3, unde a vorbit clar despre existenţa rachetelor balistice de la Deveselu şi, deci, i-a dat dreptate, în sfârşit, chiar dacă fără să îşi fi dorit asta, preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin care a precizat că scutul de la Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale”, scrie site-ul Sputnik.md, unul din organele de propagandă în limba română a Rusiei.

Profitând de gafa ministrului român al Apărării, publicaţia rusă insistă pe idea vehiculată constant de Moscova în chestiunea Deveselu, subliniind că: „Anterior, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat în mai multe rânduri că scutul de apărare antirachetă din România poate fi uşor echipat cu rachete de rază medie de acţiune, rachete de atac”.

Declaraţia controversată a ministrului Apărării a produs şi o primă reacţie oficială din partea Rusiei. „Declaraţia lui Fifor este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o ameninţare directă şi imediată la adresa securităţii naţionale Federaţiei Ruse. Mulţumesc, dle Fifor pentru adevărul spontan”, a scris, pe Facebook, Pavel Alekseenko, Secretar I la Ambasada Rusiei în România. La câteva ore însă, postarea lui Pavel Alekseenko nu a mai fost vizibilă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...