15 + 11 =

A password will be e-mailed to you.

PSD vrea două zile de vot pentru referendumul de modificare a Constituţiei pe tema familiei tradiţionale, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, Guvernul ar urma să adopte marţi o ordonanţă de urgenţă în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat şi un referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt.

Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede foarte clar că ziua scrutinului este duminica. De asemenea, după aprobarea unei astfel de ordonanţei de urgenţă, Executivul trebuie să adopte şi hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

 „Tema propusă este confuză şi neinteresantă pentru marele public. În sondaje avem declaraţii de participare de circa 50% şi declaraţii de aprobare de circa 80%. Însă modelele statistice de comportament electoral ne arată că se vor prezenta la vot între patru şi cinci milioane de electori care vor vota în majoritate covârşitoare DA. Prin urmare, referendumul nu va fi validat, fiind necesare circa 6,1 milioane electori prezentaţi la urne”, susţine sociologul Alin Teodorescu.

Potrivit ultimei raportări făcute de Autoritatea Electorală permanentă, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetăţeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiţie pentru validarea consultării populare este ca cel puţin 25% dintre voturi să fie valide.

 

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...