Lovitură dură pentru PSD-ALDE

 Într-o opinie adoptată ieri, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propuneri legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească şi care să se conformeze recomandărilor Curţii Constituţionale a Romniei (CCR), având în vedere că în 12 octombrie CCR a stabilit că peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedură penală sunt neconstituţionale, în timp ce constituţionalitatea amendamentelor la Codul penal urmează să fie analizată mai târziu luna aceasta.

De asemenea, Comisia a adoptat cu câteva amendamente opinia preliminară emisă în iulie cu privire la legile justiţiei, opinie potrivit căreia aceste legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei anticorupţie.

„În cele două opinii adoptate, Comisia cere modificarea completă a codurilor, eu am fost implicat în alcătuirea opiniei pe codurile penale. Opinia în această privinţă cere o reevaluare completă, pentru că ne este teamă… În primul rând, pentru că nu este claritate în privinţa raţionamentului din spatele unor amendamente care au fost adoptate. În al doilea rând, pentru că am observat că există multă incertitudine legată de conţinutul amendamentelor introduse. În al treilea rând, se cunosc foarte puţine lucruri despre impactul acestor amendamente. Dacă toate acestea ar trece, cred că ar exista contradicţii în codurile penale care vor ridica probleme personalului din justiţie. Credem că amendamentele ar crea mari dificultăţi pentru angajaţii din justiţie în lupta împotriva corupţiei, dar şi în privinţa altor tipuri de infracţiuni. De aceea am recomandat revizuirea completă a codurilor”, a declarat Martin Kuijer, membru al Comisiei de la Veneţia.

Deja ai votat!