Urgenţe blocate cu sute de bolnavi

0

Situaţie incredibilă în sistemul medical de urgenţă din Botoşani, după două zile de foc. În puţin peste 48 de ore, mai exact de sâmbătă dimineaţă până luni aproape de amiază, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au ajuns aproape 500 de pacienţi, adică o medie de 10 cazuri în fiecare oră. Cum însă numărul de prezentări nu este în permanenţă constant, ieri în câteva ore au ajuns în triajul UPU nu mai puţin de 110 pacienţi, cu fel de fel de simptome şi afecţiuni, toţi triaţi de un singur asistent şi introduşi în sistemul informatic de un registrator medical. Ulterior, aceştia sunt consultaţi de patru medici pe timp de zi şi de doar doi seara, adică la jumătate din normativul de personal necesar pentru un număr atât de mare de prezentări.

Unii pacienţi, exasperaţi de timpii de aşteptare, cauzaţi în special de faptul că nu reprezentau urgenţe, au început să vocifereze în sala de aşteptare din triaj. „Doamnă, mai am un pic şi mă fac bine de la cât am aşteptat”, spunea un bărbat căruia i se explica tocmai faptul că aşteptarea lui este cauzată de faptul că nu reprezintă o urgenţă medicală şi în timp ce se întocmeau foile de prezentare pentru un pacient în comă adus de ambulanţă.

Cadrele medicale din UPU speră că situaţii de acest fel vor fi mai rare sau vor dispărea în viitorul apropiat. „Poate că după extinderea UPU şi mărirea spaţiilor de aşteptare şi poate şi suplimentarea personalului, să nu mai avem astfel de situaţii”, a spus un asistent medical.

 

Doar jumătate dintre prezentări sunt cazuri grave

 

Potrivit cadrelor medicale, numărul cazurilor care reprezintă urgenţe medicale reale este în continuare unul mic, ceea ce face ca timpii de aşteptare să fie foarte mari pentru cei care ar trebui să se prezinte la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate. „Dacă au fost 50% urgenţe din cei care s-au prezentat sâmbătă toată ziua. În weekend nu este medic de familie la cabinet şi oamenii vin la noi, presupunând că e mai liber, însă de ani de zile nu se mai poate spune că la Urgenţe e liber”, a spus un alt asistent din cadrul UPU-SMURD.

De altfel, personalul medical din Urgenţe acuză şi faptul că o parte dintre medicii de familie trimit prea uşor cazuri la Urgenţe, în loc să se ocupe de pacienţi în teritoriu.

Poate dacă medicii de familie ar fi plătiţi pentru cazuri rezolvate, şi nu pentru numărul de pacienţi pe care îl au pe liste, numărul prezentărilor din Urgenţe ar scădea considerabil”, a spus un medic specialist din cadrul UPU-SMURD.

De cealaltă parte, medicii de familie spun că starea multor pacienţi este influenţată şi de lipsa de medicamente. „Sunt cazuri în care pacienţii se decompensează din cauza lipsei tratamentului. Ori nu îl iau la timp, ori lipsesc unele medicamente. Iar primăvara foarte multe cazuri cronice se decompensează. Este un fapt cunoscut”, a spus un medic de familie din judeţ.

 

Şi la ambulanţă se lucrează ca pe front

 

Situaţia nu a fost cu nimic mai bună nici la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), unde solicitările au curs pe bandă rulantă în tot judeţul, estimându-se că în 24 de ore se va ajunge la 200 de misiuni pentru întreg judeţul. Ambulanţele au fost atât de aglomerate încât au fost cazuri aduse la spital direct cu maşina de poliţie, iar numărul solicitărilor la 112 se apropie de 200 în 24 de ore.

Situaţia a devenit atât de severă, încât unele cazuri au fost aduse ieri de către echipaje de Poliţie, aşa cum s-a întâmplat ieri şi în cazul unei femei cu tulburări de comportament, din cauza căreia vecinii au sunat la 112. Cum la faţa locului a ajuns mai întâi un echipaj de poliţie, oamenii legii s-au văzut nevoiţi să o transporte chiar ei la spital pe femeie, după ce li s-a comunicat că nu exista nicio ambulanţă disponibilă pentru transportul acesteia. Astfel, oamenii legii s-au transformat şi în ambulanţieri din cauza solicitărilor numeroase venite la Ambulanţă din tot judeţul.

 

– Tudor CHIRIAC

 

+0 -0
se încarcă...