spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăJudeţ lăsat pradă hoţilor şi tâlharilor

Judeţ lăsat pradă hoţilor şi tâlharilor

Peste 5.000 de infracţiuni în jumătate de an, sau mai mult de o ilegalitate la fiecare oră. Cu asta s-au confruntat poliţiştii botoşăneni în prima jumătate a acestui an. Oamenii legii spun că cifrele ar fi însă în scădere, unul dintre motive fiind scoaterea în teren a mai multor patrule, inclusiv a mascaţilor, de multe ori.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), în primele şase luni din 2018 au fost înregistrate 5.092 de infracţiuni, dintre care 3.628 de natură judiciară, 326 economice şi 1.138 de altă natură.  Numărul acestora este mai mic cu 6,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost constatate în jur de 5.400 de astfel de fapte.

 

Furturile ţin capul de afiş

 

Atât în 2017, cât şi în 2018, capul de afiş l-au ţinut furturile, care au reprezentat 42% din totalul infracţiunilor sesizate la IJP Botoşani, şi bătăile, fiind înregistrate 1.392 de fapte de acest fel. Deşi sunt foarte multe, poliţiştii spun că majoritatea acestora au fost cu prejudicii mici, produse pe fondul sărăciei. „Referitor la infracţionalitatea stradală, precizăm că pe acest segment se înregistrează o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 25 de procente, influenţa venind de la infracţiunile de furt din buzunare, poşete, genţi”, se mai precizează în bilanţul IJP Botoşani.

 

Oameni atacaţi în propriile case

 

Dincolo de statistici, realitatea este că în fiecare zi unele persoane sunt atacate pe stradă sau chiar în propriile case. Miercurea trecută, de exemplu, un bărbat de 40 de ani a fost prădat, în Săveni. Autorii sunt, potrivit poliţiştilor, un băiat de 16 ani şi o femeie de 28 de ani. Astfel, minorul a imobilizat victima, iar femeia i-a luat banii, în total 40 de lei. „În cauză se continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie calificată, urmând ca la finalizarea acestora în cauză să fie propusă o soluţie procedurală”, a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IJP.

Tot atunci, poliţiştii Secţiei Rurale nr. 7 au identificat doi bărbaţi cu vârste de 22, respectiv 42 de ani, ambii din comuna Hudeşti, care au spart un magazin din comună şi au furat bani şi cartele telefonice.

Cazurile au venit la doar câteva zile după ce poliţiştii din Darabani au prins un bărbat de 24 de ani din comuna Păltiniş, acuzat că a intrat în casa unei femei de 77 de ani, profitând de faptul că aceasta lăsase uşa deschisă şi i-a furat portofelul în care se aflau 64 de lei.

Există, însă, şi cazuri în care prejudiciile sunt foarte mari, fiind de notorietate casele golite de hoţi în judeţ. Zeci de mii de lei furaţi, bijuterii sustrase, seifuri luate cu totul – aşa arată bilanţul unor furturi comise în judeţ.

Una dintre spargeri a vizat chiar locuinţa unui fost poliţist Vasilică C., pensionat la sfârşitul lui 2008. Fost şef de serviciu în cadrul IPJ, acesta şi-a construit o casă în cartierul „Lebăda”, la ieşirea din municipiu spre Iaşi. Locuinţa acestuia a fost atacată de hoţi, care au sustras bani şi bijuterii în valoare de aproape 90.000 de lei.

Poliţiştii spun că astfel de fapte sunt comise de hoţi «profesionişti», foarte bine organizaţi. Pentru a prinde o astfel de grupare, la începutul anului poliţiştii au organizat o acţiune mamut la care au luat parte şi zeci de mascaţi. Numeroşi hoţi rămân, însă, în libertate, unii nefiind prinşi, alţii ajungând să fie iertaţi de victime.

 

Şi agresiunile sunt în topul infracţiunilor

 

La loc de cinste în topul poliţiei sunt şi bătăile, în special cele pe fondul consumului de alcool, şi agresiunile în familie. „În general, acest gen de infracţiuni nu prezintă un pericol social ridicat, nu sunt comise prin moduri de operare deosebite, având un caracter spontan, pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice, în contextul lipsei unei culturi adecvate şi a unor măsuri de protecţie socială a persoanelor implicate, fără un impact major asupra opiniei publice”, se precizează în comunicatul emis de IJP Botoşani.

 

Semnal de alarmă tras de psihiatri

 

Specialiştii psihiatri spun că astfel de fapte antisociale sunt un exemplu elocvent al degenerării psihice a populaţiei şi avertizează că de la o palmă sau un pumn date în plină stradă unui alt om până la crimă nu este o distanţă mare, mai ales dacă este luat în calcul consumul de alcool sau afecţiunile psihice latente.

De altfel, unul dintre cazurile care a şocat întreaga ţară s-a petrecut ziua în amiaza mare la marginea oraşului, când un minor a omorât o fată de 18 ani cu peste 30 de lovituri de cuţit. Deşi poliţiştii spun că autorul a fost identificat atunci în decurs de doar câteva ore, multe voci au spus că o prezenţă mai mare a patrulelor poliţiei pe străzi şi în zonele vulnerabile ar fi putut împiedica acel gest criminal, dar şi multe alte fapte antisociale.

Şi reprezentanţii poliţiei recunosc că situaţia este departe de a fi una bună la acest capitol. Aceştia spun că cel mai grav este în mediul rural, unde un echipaj are în grijă patru comune, iar programul se termină la ora 16.00, sătenii rămânând pradă hoţilor.

Pentru a se rezolva situaţia, guvernul a decis să scurteze perioada de pregătire a viitorilor poliţişti. Mulţi dintre cei care se angajează refuză, însă, să meargă să lucreze la ţară.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!

2 COMENTARII

  1. Cu politie eficienta, nu la duhanit prin birouri, de tăiat frunza la caini în gara, de băut cafele prin baruri, sau de stat acasa cate doua zile pentru ca a dormit 12 ore la serviciu. În fiecare birou al politiei se găsesc întotdeauna câte 3-4, toți sunt șefi, și nu se cade sa patruleze prin oraș.

  2. Majoritatea acuza numarul mic de patrulari ale politiei , cauze care sporesc infractionalitatea , insa daca ridici numarul politistilor angajati sa poata stapinii mai bine ordinea , aceleasi voci revendicariste se ridica acuzator ca se platesc politisti din banii contribuabililor , sunt prea multi si nici obiectivele nu si le îndeplinesc . Hotarastete lume lume dezaxata in comentarii cum e mai bine , cu politie multa si liniste s-au politie pe spongi si dezordine cit cuprinde .

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...